Divoké a živé kamene

Divoké a živé kamene

Tisk

divoke kameny 200Historický román, ktorý mal uchvátiť Umberta Eca vyšiel v českom preklade v roku úmrtia slávneho spisovateľa, estetika a medievalistu. Román o stavbe cisterciánskeho kláštora Le Thoronet, ktorý patrí spolu s kláštormi Silvacane a Sénanque k tzv. Trom sestrám provensálskym.

 

Dej je zasadený do Provensálska polovice 12. storočia, „do zlatého období rané cisterciácké architektury“. „Již týdny jsme na nohách. Údolím Rhôny jsme došli do Avignonu, pak ještě dál k Notre-Dame-de-Florielle ve fréjuské diecézi, území mého bratrance Rajmunda Berengera, hraběte barcelonského. Píše se pátý březen roku 1161 a já, třicet let po vstupu do kláštera Cîteaux, přicházím pověřen novým opatským úkolem – zbudovat další klášter.“Hlavnou postavou je teda cisterciánsky mních, majster staviteľ, ktorý má na starosti stavbu kláštora. Okrem neho sa v románe zoznamujeme s ďalšími mníchmi a ľuďmi pracujúcimi na výstavbe.

divoke kameny1

Publikácia okrem samotného románu tiež obsahuje obrazovú prílohu (čiernobiele fotografie súčasného stavu kláštora a náčrty s pôdorysmi stavby), poznámky, glosár a doslov alebo štúdiu z pera prekladateľa Denisa Molčanova (O obci a lidech: Fernand Pouillon, vášeň stavitele).
Po formálnej stránke je text členený na denníkové zápisy majstra staviteľa. Dni sú označené podľa sviatkov kresťanského kalendára napr. Nedeľa Oculi, svätej Anny a pod. Obsahuje tiež množstvo citácií z Biblie, Bernarda z Clairvaux či Platóna.
Dej okrem začiatku a konca, pomaly plynie ako sled chronologicky radených udalostí, postupnej výstavby kláštora. Bližšie sa zoznamujeme s vedľajšími postavami, myšlienkami a vnútorným svetom hlavnej postavy, dozvedáme sa o každodenných starostiach a nešťastiach spojených so životom na stavbe, ale aj s radosťou z úspešnej práce.  

divoke kameny2

... chodec se tady jednoho dne zastaví znovu a řekne si: „Vida, už mají hotovo, to byla tedy rychlost.“ Práci v blátě samozřejmě neviděl ani statisíce šutrů vytržených z rok co rok bolestně otesávané, nemilosrdným ranám bránící se skály. Neví nic o vápně, jež pálí ruce, o nohách rozdrcených kolem, o roztržených lanech, o těžkém horku, o písečném větru ničícím zrak a lomcujícím dělníkem, jenž tam nahoře právě našel rovnováhu; nic o dešti, který proniká všude, o zsinalých, nemotorných rukách, o mraze ničícím všechnu práci z předchozího dne, o lidských chybách, kvůli nimž se staví jen proto, aby se záhy zase bouralo, o zapomenutém nářadí, které najednou spadne a někoho zabije. Stavba trvá déle než válka, ani zdaleka však nemá její náboj, tady jsou bitvy každodenní robotou plnou nebezpečí. Vítězství je však jisté.    

Román treba prijať taký, aký je a napriek odkazu Umberta Eca „Úžasné... fascinující příspěvek k porozumění středověku“ nečakať akýsi predobraz Mena ruže. Nie je umelecky menej kvalitný, ale zatiaľ čo v Mene ruže sa rozvíja viac motívov (detektívna zápletka, umelecký a historický aspekt a pod.), Divoké kamene sa sústreďujú len na jednu dejovú líniu s minimálnymi odbočeniami. Je to predovšetkým príbeh jednej stavby a posledných mesiacov jedného majstra staviteľa. Je to tiež, ako prezrádza názov, príbeh o kameňoch, divých kameňoch brániacim sa ľudskej vôli.

„Zato kamene přibývalo pozvolna, pořád se nám bránil urputně jako ocel: dřel naši kůži, drtil prsty. Některé bloky si vyžadovali hned čtyři muže, jak při nakládání, tak při vykládce, přenosu a uložení. Jsme teprve na začátku, ale kámen má už na svědomí zlomené kosti dvou konvršů, život jednoho mezka: prahne po krvi, napadá oči tesařů, vyčerpává sílu, saje vodu z těla, ubíjí mé bratry.“

divoke kameny3

Fernand Pouillon (1912 – 1986)
Francúzsky architekt, urbanista a spisovateľ, prezývaný „Savanarola architektúry“ a „majster diela“. Jeho projekty sa vyznačujú citlivým zohľadnením miesta, vyváženosťou hmoty a harmonickými proporciami, použitím ušľachtilých materiálov – a to aj v projektoch sociálneho bývania – a využívaním spolupráce murárov, sochárov, keramikov a záhradných architektov. V 50. rokoch sa venoval výstavbe obytných komplexov. Vďačíme mu za prestavbu starého mesta v Marseilles a dostavbu letiska v tom istom meste. Získal zákazky na výstavbu bytových komplexov, vo vtedy francúzskom, Alžírsku. V roku 1961 bol odsúdený za defraudáciu, zavinenú jeho partnermi.
V roku 1963 nastúpil na výkon trestu a vtedy, „aby sa nezbláznil“, začal písať román Divoké kamene. Preštudoval si materiály o kláštore Le Thoronet a po roku už mal hotový text pre vydavateľstvo Seuil. Román vyhral literárnu cenu Des Deux-Magots v roku 1965.
V polovici 60. rokov, po vylúčení z francúzskej komory architektov, odišiel do Alžírska, kde sa dvadsať rokov venoval staviteľskej činnosti. V roku 1971 bol francúzskym prezidentom amnestovaný a v roku 1984 sa vrátil do Francúzska. O rok neskôr ho prezident vyznamenal Rádom čestnej légie. Zomrel v roku 1986 na zámku v Belcastel, v juhofrancúzskom Aveyrone, ktorého obnove sa na sklonku života venoval.  

divoke kameny4

Název: Divoké kameny (Les Pierres sauvages)
Autor: Fernand Pouillon
Překlad: Denis Molčanov    
Žánr: historický román
Nakladatelství: Vyšehrad
Rok vydání: 2016
Počet stran: 240
ISBN 978-80-7429-688-8
Hodnocení: 100%
http://www.ivysehrad.cz/hledat/?hledat=divok%C3%A9+kameny

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dita Pecháčková: „Mám v hlavě další kuchařku.“

kucharka dita pechackova 200Loni jsem měla možnost recenzovat kuchařku Deník Dity P., ze které dodnes čerpám inspiraci při mém kuchtění. Nedalo mi to a musela jsem se Dity zeptat na pár věcí. I přes její velkou vytíženost nak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Alana Fairchild: Karty bohyně Kálí

kartyBohyneKali perexAlana Fairchild se tématu temné bohyně zkázy i zrození nikdy nevyhýbala a přitahovalo ji. Karty nás svými obrázky přenášejí do atmosféry s vůní kadidel a vykuřovadel, texty pak do hlubin lidské duše ve chvíli, kdy doslova bolest...

Z archivu...


Literatura

Tenkrát na západě - lahůdka pro milovníky westernů

tenkrat na zapade 200Zachvěje se vaše klukovské srdce pokaždé, když šerif tasí pistoli a vzápětí třeskne výstřel, po kterém se zloduch skácí k zemi? Potom jste tou pravou osobou, která by se měla začíst do nové knihy s vůní střelného prachu divokého...

Divadlo

Divadlo Šumperk uvede premiéru legendárního příběhu Přelet nad kukaččím hnízdem

prelet200Přelet nad kukaččím hnízdem bude první premiérou nové sezóny v Divadle Šumperk. Proběhne v sobotu 10. září a v dramaturgii Michaela Sodomky, překladu Luďka Kárla a režii Jiřího Š. Hájka se představí oblíbení šumperští herci.

...

Film

Vánoční romance z obchoďáku v režii strážných andělů

200filmV polovině listopadu vtrhne na filmová plátna novinka z pera scenáristky a zároveň režisérky filmu Karin Babinské Křídla Vánoc. Po drsné realistické sondě do hlubin duší a světa teenagerů provedené v jejím celovečerním filmovém debutu Pusinky, se tent...