Ostravská babská kapela Kapriola vydala CD Rebellion, houslistka Dona Michelle i sólovou desku

Ostravská babská kapela Kapriola vydala CD Rebellion, houslistka Dona Michelle i sólovou desku

Tisk

Kapriola CD (2)

Na Moravě jsou hezké a muzikální holky. Známá ženská rocková kapela Kapriola v průběhu doby kovidové změnila své osazenstvo, natočila nové album Rebellion a hlavní protagonistka kapely Dona Michelle má i své nové sólové houslové album Mysterious Violin. S Donou Michelle jsem udělala krátký rozhovor, v němž prozradila všechno podstatné.

Co je nového v Kapriole za poslední roky?

Máme nové CD, natočený klip k jedné písni, přibraly jsme druhou kytaristku, za poslední 4 měsíce jsme měly 2 svatby v kapele. Máme spoustu nových promo fotek. V podstatě už nejsme ostravská kapela, výstižněji by znělo „moravská”, každá z nás je z jiného regionu – Opava, Frýdek-Místek, Karviná, Nový Jičín, Brno. Z toho důvodu se nescházíme pravidelně každý týden, ale v rámci možností v jiných časových intervalech…

Stále jsme dívčí kapela, vzhledem k neustále ubíhajícímu času už spíše ženská, dámská, nejvýstižněji babská. Stabilizoval se nám i věkový průměr, paralelně to šlo nahoru i dolů, jsme už v podstatě dvougenerační kapela.

kapriola2

Současná sestava:

bicí - Monika Pellová (dříve bubenice v kapele Loretta, na české scéně známá hlavně v 80. letech), basa - Mercy (Marcela Gielerová, dříve bicí v Kapriole), zpěv - Michaela Vojtíšková, kytara a housle - Dona Michelle (Michaela Ripková), druhá kytara - Lucie Andrássy (Sunar Rock)

Představíš vaše nové album?

Nové CD se jmenuje Rebellion, natáčelo se v době corona krize a lockdownu, je na něm 9 písniček, z toho jedna cover (Led Zeppelin - Whole Lotta Love), poprvé jsme u několika songů použily angličtinu, převažují ale české texty. Písničky mají jak komerční charakter, tak naši introspektivní potemnělost. Klip jsme natočily na pomalejší píseň „I v nás žije stín”, natáčelo se v Českých Budějovicích a režie se ujala výborná Lucie Gukkertová.

A dělaly jste zase sexy nahé kalendáře?

Kalendáře momentálně nejsou na pořadu dění. Focení jsme nějaké absolvovaly, velmi se nám osvědčila spolupráce s manželskou dvojicí Vendulou a Romanem Moravcovými, alias Mirror Photos.

Kapriola

Co všechno se dělo během koronakrize?

Během koronakrize jsem si hlavně stavěla svůj sólový houslový repertoár a cvičila přiměřeně na kytaru. S kapelou jsme měly online diskutované zkoušky s přiměřeným množstvím mírného alkoholu, bez nástrojů, pouze v mluvené formě. Nebylo to špatné, ale osobní kontakt je samozřejmě lepší...

Dost akcí pořadatelé zrušili, ale něco málo bylo, např. Rot kart fest, nějaké menší akce, pivní slavnosti. Poměrně hodně jsem hrála na housle – svatby, různé rodinné akce, obecní akce atd.

kapriola3

Co tvoje sólové věci?

Svůj houslový repertoár mám rozdělený do dvou kategorií – vlastní věci k poslechu založené na používání různých krabiček, kytarových efektů a improvizaci a „zábavní” repertoár vycházející ze songů, které lidi znají, rádi si je poslechnou, zazpívají...

Taky hodně improvizuju, ale držím se zažitých, známých a osvědčených struktur, od klasiky přes lidové písně, čardáše po covery známých rockových melodií přenesených do houslového hávu. V podstatě všechno, u čeho jsem si schopna sama zpracovat a nahrát doprovodné stopy.

kapriola1

Co prozradíš o své sólové desce?

Začaly se mi hromadit různé nápady, které jsem neupotřebila v Kapriole, ani při svém živém houslovém hraní, navíc mi vyšla žádost o grant na natočení CD a dostala jsem od města Opavy nějaké peníze za tímto účelem. CD je vyloženě poslechová záležitost, a rovněž se na něm potká vícero stylů, jejichž společným jmenovatelem jsou právě housle.

Kapriola CD

Foto: kromě CD kapelu fotili manželé Moravcovi Mirror Photos


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Bláznivá noc Michala Davida


David perexV Trenčíne to opäť žilo. Na zimnom štádióne Pavla Demitru sa konal tohtoročný druhý koncert na Slovensku Michala Davida. Po tom, čo 22. októbra vystúpil na pódium, dav začal šalieť, vlniť sa v tanečných rytmoch, spievať spolu s Michalom.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jsem občas tvrdohlavý a rád jdu proti proudu, říká Pavel Oparty

pave l oparty perexMalíř, grafik, fotograf a nyní i autor oděvní kolekce. To všechno je Pavel Oparty, který žije kousek od Ostravy. Má za sebou několik výstav, kde se prezentuje nápaditými variacemi svého výtvarného talentu. Známá je jeho voln...


Literatura

Dokonalost v podání Helen Fieldsové

dokonala smrt 200V srpnu vydalo nakladatelství Kniha Zlín třetí díl detektivní série Helen Fieldsové, který nese název Dokonalá smrt. Pracovní i osobní problémy sympatického inspektora Luca Callanacha si nesmíte nechat ujít!

Divadlo

Co se škádlívá, to se rádo mívá
ImageV neděli 12.února 2012 uvedlo Městské divadlo Zlín pohádku Jak si spolu hráli. Na jedné louce se ocitli dva – Zajda a Felix. Ona veselá, hravá, trošičku potrhlá, ale v hloubi duše hodná bytůstka. On, na ...

Film

Z Paříže do Paříze bez dokladů a bez peněz

z-parize-do-parize-4Bratři Maurice a Joseph jsou kluci. Jednomu z nich je deset, druhému dvanáct a bydlí v Paříži, kde mají příležitostí pro svá klukovská dobrodružství více než dost. Jednoho dne se ale všechno změní – maminka jim musí na kabát při...