Přišel jsem do dobrého týmu, to je důležité, říká Pavel Sedláček

Přišel jsem do dobrého týmu, to je důležité, říká Pavel Sedláček

Tisk

sedlacek perex fotoO současné situaci v kultuře především v Domě kultury v Kroměříž vypráví v následujícím rozhovoru Mgr. Pavel Sedláček, který je ředitelem této instituce dva roky. „Především do mých představ a práce zásadně zasáhla covidová doba. Běžný stav jsem zažil jen půl roku. Nicméně organizace akcí je kolektivní záležitostí. To si myslím, že funguje,“ tvrdí.

Kulturní sezóna začala i v Domě kultury v Kroměříži, a tak se zeptám, které akce vám od konce léta udělaly radost?

Vlastně všechny. Jsem rád za každou, která umožňuje lidem přijít, potkat se, pobavit se a odcházet s nezapomenutelným zážitkem. Měli jsme vyprodáno na kapelu Kryštof, Hradišťan a Javory, na Luboše Pospíšila, Michala Horáka. Chodí se do kina, především Karel hodně táhne.

Na co může těšit do Vánoc publikum a na co nejvíc se těšíte vy sám?

Nachystali jsme toho hodně jak na kulturáku, tak v Klubu Starý pivovar i kině. Z větších produkcí to bude Marie Rottrová, Aneta Langerová, Moravanka, Druhá tráva, divadelní komedie The Naked True-Odhalená pravda, cestovatelská přednáška Jiřího Kolbaby, beseda s hercem Pavlem Novým. Já se hodně těším na světovou premiéru programu Dialogy s Krylem, také na Oskar Petr Band a program Vzpomínka na Marsyas. Samozřejmě se chystáme i na venkovní akce, tedy Svatomartinské hodování, Rozsvěcení vánočního stromu, také premiérovou kulišárnu s názvem Adventní šnorchlovačka, kterou chystáme na Velké náměstí na 18. prosince.

sedlacek foto 1

Od letošního podzimu začal i program Klub Starý pivovar. Co všechno chce nabídnout a v čem se bude lišit od akcí na „kulturáku“?

Už jsem to naznačil. „Pivec“ jede. Máme za se sebou desítky produkcí a další nás čekají. Jde o klubové zařízení s kouzelnou atmosférou a maximální diváckou kapacitou 120 lidí. Od toho se odvíjí i program, tedy besedy, menší hudební produkce, folk, písničkáři, cestovatelské přednášky a tak dále. Samozřejmě, že úchvatné prostory klubu využívají i městské organizace, město samotné, školy, školky, kroužky.

Pokud vím, 17. listopadu proběhne v Kroměříži i světová premiéra jednoho koncertního recitálu…

Ano, už jsem to naznačil. Nachystal ho zpěvák formace 4TET, David Uličník. Zazpívá známé i méně povědomé písničky Karla Kryla. Program doplní i recitace básní. Světová premiéra je součástí celodenního programu, který obnáší například výstavu budovatelských plakátů s názvem Kupředu levá, dále „studnu přání“, také celodenní bezplatný vstup do Expozice Karla Kryla.

sedlacek foto  2

Když se vrátíte zpět, tak jak jste zvládal covidové časy, kdy byl „kulturák“ zavřený a kultura nemohla fungovat řadu měsíců?

Byla to těžká a nejistá doba. A bohužel stále je. Kultura si z této doby, podle mě, ponese následky ještě dva až tři roky.

Letos v říjnu začalo znovu po několika měsících fungovat Kino Nadsklepí. Proč bylo zavřeno?

Firma opravovala dva a půl měsíce vzduchotechniku. Dělníci například vyměnili komoru plynového ohřívače, nové jsou i rozvody a otopná tělesa systému ústředního vytápění. Návštěvníci snad ocení komfortnější prostředí.

sedlacek foto 3

Jste dva roky ve funkci ředitele. V čem se liší představy, které jste měl před nástupem, a jaká je dnešní realita?

Především do mých představ a práce zásadně zasáhla covidová doba. Běžný stav jsem zažil jen půl roku. Organizace akcí je nicméně kolektivní záležitostí. To si myslím, že funguje. Jsme schopní se o věcech radit, koordinovat, korigovat. Přišel jsem do dobrého týmu, to je důležité.


Foto Robert Rohál

Přišel jsem do dobrého týmu, to je důležité, říká Pavel Sedláček

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Syrovátka: „Stačí něco vyšpulit – a je to hned!“

syrovatka perexSpisovatel Jiří Syrovátka (*1959), představitel vedlejších a spodních literárních proudů je zpátky na scéně. Po několikaleté pauze o sobě dává vědět černou groteskou Hypochondr z periferie. Kniha plná seb...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Nová deska kapely KOFE-IN je tady!


200rozJan Kunze spolu se svou kapelou jsou opět středem zájmu, jelikož jim vychází po dvou plackách nová deska. K této příležitosti připravili i klip ke skladbě s názvem Moje dobré nebe. O desce, klipu a dalších věcech vám teď poreferuje frontman sám.


Literatura

Je libo nějakou povídku?

akord a jiskry 200Výtvarník, dřevař a spisovatel Martin Patřičný vydal sbírku povídek Akord a jiskry, kde některé počiny dělí mezi sebou celé čtvrtstoletí. Některé jsou nové, jiné jsou přepracované, ale všechny stojí za přečtení.

Divadlo

Blood, Tears and Gold

blood tears and gold200Druhý únorový víkend byl pro experimentální prostor NoD ve znamení premiéry velice očekávaného projektu Blood, Tears and Gold. Autorská prvotina studenta scénografie pražského DAMU J...

Film

Kean vs. Kean

big eyes uvodkaPo dvaceti letech se Tim Burton opět pustil do natočení životopisného filmu (první Ed Wood, 1994). Tentokrát se zaměřil na malířku Margaret Kean, která proslula obrazy dětí s obrovskýma očima a které je Burton sám fanoušek a vlastní některá...