Petra Š. Jirglová: „Pracovně jsem svou knihu nazvala “plážovka.”

Petra Š. Jirglová: „Pracovně jsem svou knihu nazvala “plážovka.”

Tisk

jirglova 200Petra Š. Jirglová vždy ráda cestovala, ať už za zábavou, nebo za prací, a tato vášeň stála v základech nejen její úspěšné prvotiny Letuška z Economy aneb co na Instagramu neuvidíte (2019), ale i románového debutu Všechno nejlepší, Anoo, volně inspirovaného životem v její milované Anglii. Její poslední knihou je Nejdražší suvenýr, o které nám prozradila více.


Jak se máte v těchto dnech a čemu se věnujete, paní Jirglová?

Mám se velmi dobře, snažím se skloubit mateřství a péči o syna s prací a se svou spisovatelskou kariérou, kterou jsem trochu odsunula na druhou, možná třetí kolej. Nejvíce mě kromě syna zaměstnává práce spolku Za ruku, který se věnuje osamělým dětem v nemocnicích, který jsem v loňském roce založila.

Tento rozhovor se týká vaší knihy Nejdražší suvenýr, která vyšla v loňském roce, ale určitě stojí za připomenutí. Jak se na ni zpětně díváte?

Psala jsem tuto knihu v době, která pro mě byla osobně velmi náročná. Možná právě proto jsem hledala únik a chtěla tvořit něco veselého, letního, lehkého. Věřím, že se mi to povedlo. Pracovně jsem svou knihu nazvala “plážovka” a spousta čtenářů mi potvrdila, že se mi můj záměr povedl. Knihu přečetli jedním dechem, dost často právě někde u vody.

Jste ten typ, který dá hodně na to, co o něm, respektive jeho dílu lidé říkají? Čtete a sledujete recenze a ohlasy na knihu?

Ano, samozřejmě mě to zajímá. Vždy na začátku, brzy po vydání knihy jsem jak na trní a sleduji recenze. Ale vzhledem k tomu, že většina recenzí mi přistane přímo na mém instagramu, mám povědomí tak průběžně. Těší mě nesmírně, když se líbí, když má moje kniha nějaký přesah. To se hodně stávalo u mé druhé knihy Všechno nejlepší Anno. Lidé mi psali, jak jim kniha připomněla Anglii, jak si uvědomil určité věci vztahové i rodinné, pro mnoho z nich je to kniha srdcová. To mě hřeje.

Přečtěte si naši recenzi knihy: Příjemná oddechovka nejen na dovolenou

Děj se odehrává v Mexiku a Praze. Proč zrovna tam? Máte především s Mexikem něco spojeno?

K hlavní lince mě inspirovali, sice jen vzdáleně, ale přece, mí přátelé – on Čech, ona Mexičanka. Jednou na společné dovolené jsme trávili večer tím, že nám vyprávěli, na jaké kulturní rozdíly naráželi, jak se jejich rodiny sžívali, co si ona myslí o Češích. A já se celý večer nepřestala smát. Po zbytek dovolené jsem se vyptávala na všechno možné a už jsem měla v podstatě jasno. Navíc mám moc ráda zasazení příběhu do jiné země, to je myslím jasné ze všech mých knih. :)

nejdrazsi suvenyr

Bylo pro vás snadné zasadit děj právě do Mexika a popisovat místní kulturu? Moc se mi to v knize líbilo a bylo to příjemným ozvláštněním.

Někdy to bylo velmi snadné a zábavné, někdy jsem trochu tápala. Občas jsem právě kontaktovala svou kamarádku, aby mi něco osvětlila, nebo dala nějaký tip.

Čerpala jste při psaní i nějaké vaše zkušenosti z práce letušky nebo vlastního cestování?

Určitě, vždy čerpám z vlastních zkušeností a netýká se to jen cestování. Cestování se pro mě ale samozřejmě velmi důležitou složkou. Čerpám z něj pořád hodně ve všech aspektech života.

Roman je v příběhu označován jako mamánek. Byl vám pro něj někdo inspirací? A máte dojem, že takových mužů v dnešní době přibývá?

Všechny postavy jsou někým inspirované, někým, koho znám, ale spíše je to mix osob. Do každé vložím trochu někoho, tak, jak se mi to hodí. :) Naštěstí s mamánkovstvím tolik zkušeností nemám, ale určitě je to vlastnost, která by mi na muži velmi vadila.

Máte něco společného s hrdiny knihy? Čí chování nebo povaha je vám blízká?

Všechny postavy jsou v něčem trošku extrémní, ale jako v životě, mám ráda, když osoby a jejich charaktery nejsou černobílé. Každý klaďas má v sobě něco špatného a naopak.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Nalaďte se na léto s Nejdražším suvenýrem

Nejdražší suvenýr jste musela psát v době, kdy jste měla doma malého synka. Jak jste si našla čas na psaní? A kdy to bylo?

Ten čas se samozřejmě nalézá obtížněji, i energie a mnohdy i chuť. Nebudu lhát, musela jsem se občas hodně přemlouvat, ale naštěstí mě psaní baví a jak jsem již zmiňovala, psaní této knihy byl pro mě i takový malý únik od reality k bílým písčitým plážím, takže svým způsobem i relax.

A jak dlouho jste na knize vlastně pracovala? Co vám na ní dalo nejvíce zabrat?

Těžko říct přesný časový úsek. Ale od samotného nápadu k poslednímu slovu bych řekla skoro rok. Na to, jak oddechová a pohodová knížka je, dala mi zabrat velice. Nějaké pasáže se psaly samy, ale někde jsem musela hodně vymýšlet, předělávat, číst po sobě. To myslím zná každý autor. Ale vracet se zpátky, číst po sobě a opravovat, to opravdu nemám ráda.

jirglova

Nejdražší suvenýr vyšel také jako audiokniha. Slyšela jste ji? Co na ni říkáte?

Slyšela jsem část a měla jsem i tu možnost podílet se na výběru interpreta. Líbí se mi moc, Robert Hájek ji skvěle namluvil.

Máte ráda audioknihy? Pouštíte si občas nějaké čtení do uší?

Miluji audioknihy a mluvené slovo obecně. Pouštím si je často, i před spaním, v autě se vždy těším na nějakou mluvenou relaci v rádiu. Manžel se mi posmívá, že jsem babička. :)

K psaní knih jste se dostala přes blog. Vnímáte jej osudově? A myslíte, že byste se pustila do knih i bez blogu?

Ano, všechny své “milníky” vnímám velmi osudově a blog je určitě jedním z nich. Vždy jsem měla tendenci něco napsat, ale blog mi určitě pomohl, popostrčil k vydání knihy a vše urychlil. Bez něj a bez Letušky bych teď možná pořád jen stavěla vzdušné zámky.

Co vás blogování obecně naučilo? Co vám dalo? A je i něco, co vám vzalo?

Dalo mi obrovskou svobodu psát si co chci, kdy chci, nikdo a nic na mě netlačilo, žádný korektor, editor, cenzura. Navíc jsem se setkala s velmi rychlou odezvou čtenářů. Myslím, že mi nevzalo nic, vnímám ho velmi pozitivně.

V loňském roce jste založila spolek Za ruku. Můžete nám jej v závěru ve stručnosti popsat?

Spolek Za ruku má za cíl pomoci dětem, které jsou v nemocnici bez doprovodu. Takových dětí jsou stovky ročně, a tak trochu se na ně zapomnělo. Proto jsme založila spolek, aby na to žádné dítě už nebylo samo. Chtěla bych, aby v nemocnicích byla osoba, nezdravotním, který by takovým dětem dělal společnost, staral se o ně a “dohlížel” na jejich vývoj fyzický, psychický i sociální. Je před námi dlouhá cesta, ale jednáme s ministerstvem práce a sociálních věcí i s Úřadem vlády. Změna je nevyhnutelná.

A nyní už se jen zeptám, jaké máte další plány? Ať už životní, se spolkem, nebo co se týče knih.

Na spolku intenzivně se svým malým týmem pracuji a každý den se posouváme o krok dál. Věřím, že do budoucna se mu budu moci plně věnovat. Další knihu bych ráda vydala do Vánoc, ale zatím si o tom netroufám mluvit nahlas. A v nejbližší budoucnosti mě čeká dovolená s manželem a se synem, na kterou se nesmírně těším.

Tak přeji krásnou dovolenou a děkuji moc za rozhovor.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

ROZHOVOR - MUZIKÁLOVÝ HEREC TOMÁŠ LÖBL

lobl200Jak vypadá běžný rok muzikálového herce a které inscenace v divadle Kalich má nejradši Tomáš Lobl?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nejkrásnější knihy roku: České publikace mají vysokou grafickou úroveň a přívlastek krásné si bezesporu zaslouží

knihovna perexSoutěž o Nejkrásnější knihy roku pravidelně vyhlašuje Památník Národního Písemnictví. O současnosti a budoucnosti této soutěže i trendech, které se ve vydávání knih objevují, si Kultura21 povídala s ře...


Literatura

Recyklujte a vytvořte si originální dekorace

Recyklace perKaždý z vás má doma něco, co už se k ničemu nehodí, ale stále je vám líto to vyhodit, protože co kdyby náhodou… Možností je spousta, ale nápadů už tolik ne. Tohle vám možná pomůže.

 

Divadlo

Republiko má středisková aneb lukrativní nejistota

Republiko SemTamFor perexVidím město veliké, ve kterém ZEMANU Žižkovi kalich vínem přetéká. A co na to jeho mluvčí Jan Hus? Co chystá slovenský lobista Bocian ve svém hnízdě? Nejdůležitější postavy české historie jsou zpět, aby nás varovaly, ...

Film

Kam kráčí Letní filmová škola?

altNapěchovaný program letošní Letní filmové školy, od soboty 21. července 2012 opět pořádané v Uherském Hradišti, pentlí, jako vždy, široký vějíř hostů i doprovodných programů. Organizátorům ani na okamžik nevešlo na mysl, že touha stále bobtnat – v...