Kdo by se nezasmál Darwinovým cenám

Kdo by se nezasmál Darwinovým cenám

Tisk

darwinovy ceny perexDarwinovy ceny Odpočítávání konce je už druhou knihou na toto téma, která vyšla v nakladatelství XYZ. Jedná se  o celosvětový fenomén, díky kterému si můžete smíchem pořádně prodloužit život.

 


Darwinovy ceny jsou fiktivní ceny založené na skutečných příbězích, nikoliv legendách, které v prvé řadě staví na předpokladu, že se lidstvo stále vyvíjí. Ceny si zasluhují lidé, kteří napomáhají přežití lidstva tím, že se sprovodí ze světa důmyslně hloupým způsobem. Mezi pravidla udělení Darwinovy ceny patří: smrt, výjimečnost, vlastní rozhodnutí, dospělost a věrohodnost, i když najdou se nějaké výjimky (například z edice Tentokrát přežili).


Jednotlivé příběhy jsou vkládány lidmi na webové stránky www.DarwinAwards.com, kde si je lidé mohou přečíst a hlasovat pro ně. Úkolem autorky knihy, Wendy Northcuttové, je dát mnohdy strohým příběhům čtivou podobu, upravit je do podoby novinové zprávy a také je v případě potřeby autorizovat nebo ověřit. To se děje buď za pomoci nějakých svědků (autorů příspěvku) nebo pomocí novinových zpráv nebo databází.


Kniha má podtitul odpočítávání konce a stejně tak je řazena – od 11. kapitoly k té nulté zaměřené na často kladené dotazy. Co kapitola, to tematické zaštítění, například Intimní partie: Přistiženi se staženými kalhotami nebo Táta ví všechno nejlíp. Tyto kapitoly doplňují také zajímavé populárně naučné vědecké vsuvky psané kalifornskými studenty, díky kterým zjistíte zajímavosti o netopýrech nebo sexu na mozku.  


Darwinovy ceny obecně zaručují skvělou zábavu, zřejmě i proto, že se člověk rád zasměje cizímu neštěstí nebo blbosti. Žasnete nad tím, jak někdo nepřemýšlel nebo naopak přemýšlel až moc…Příhody jsou velmi často neuvěřitelné a ověření a skutečnost je posouvá ještě o level výše. Jednotlivé příběhy jsou navíc krátké a tím pádem si je i snadno zapamatujete a můžete pak bavit své přátele a známé.


Kniha má jasně danou strukturu – jednotlivé příběhy uvozuje titulek doplněný většinou informací Tentokrát přežil nebo Darwinova cena, dále podtitulek prozrazující, zda jde o pravdivou nebo neověřenou historku a také účinkující. Na konci samotném příběhu je zdroj zprávy a často také poznámky od čtenářů ve formě citace z výše zmíněného serveru.


Kniha se četla velmi dobře a lehce, jen mě mrzela typografie, kdy občas byly některé věci zbytečně na osamocené stránce a podobně. Podle mého názoru se to dalo vyřešit větším formátem nebo jiným písmem, ale to je detail na skvělé pohodové knize. Tak pokud se potřebujete zasmát, víte po čem sáhnout!


Wendy Northcuttová (1963) je americká bioložka a spisovatelka, která žije v San Jose v Kalifornii. Vystudovala molekulární biologii na Kalifornské univerzitě v Berkeley a poté pracovala na neurovědeckém výzkumu při Stanfordské univerzitě. Historky, od nichž se odvíjel vznik Darwinových cen, začala sbírat už v roce 1993 a krátce poté založila server www.DarwinAwards.com, z něhož se stal vzápětí celosvětový fenomén.

darwinovy ceny


Darwinovy ceny: Odpočítávání konce
Autor: Wendy Northcuttová
Překlad: Olga Neumannová
Žánr: beletrie, humor
Nakladatelství: XYZ
Rok vydání: 2017
Počet stran: 275
Hodnocení:  90 %

Zdroj foto: Albatrosmedia.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Cíl veškerých mých psavých snah je jediný – dělat dětem radost,“ říká s úsměvem spisovatelka Daniela Krolupperová


altDaniela Krolupperová je velmi pilná spisovatelka. V loňském roce vydala šest knížek ve čtyřech nakladatelstvích, letos k nim přidala další – dobrodružný příběh Společenstvo klíčníků. Protože její nová knížka m...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Psychoterapeuti nabízejí pomoc lidem v první linii a ve finanční nouzi

Psychoterapeuti perexSbírku na psychologickou pomoc pro pracovníky v první linii a lidi, kteří by si ji jinak nemohli dovolit – rodiče samoživitele, seniory a lidi s minimálním příjmem, založila nezisková organizace


Literatura

Královna detektivek slouží výuce jazyků

agat200Nakladatelství Garamond vydalo další z řady dvojjazyčných (anglicky napsaných a česky přeložených) detektivních příběhů nejslavnější autorky detektivek, Agathy Christie pod heslem „Naučte se anglicky lépe než Hercule Poirot“. Tentokrát do výběru zařadi...

Divadlo

Městské divadlo Zlín rozjíždí divadelní sezónu s Řidičem slečny Daisy

ridic slecny daisy 200„Předskokanem“ nové sezóny v Městském divadle Zlín bude komedie Řidič slečny Daisy v režii Petra Akimova. Premiéru bude mít v divadelním klubu Dílna už 26. srpna. Hlavní roli Daisy dostala jako dárek za věrnost zlínskému div...

Film

Vraždy v kruhu

vrazdy 200Seriál Vraždy v kruhu má za sebou premiéru v České televizi, a proto se musíme zaměřit i na jeho literární předlohu. Napsala ji oblíbená spisovatelka Iva Procházková a kniha nese podtitul Muž na dně.

...