Donbas – obrovské množství slz a bolesti

Donbas – obrovské množství slz a bolesti

Tisk
vystava perKdyž vyjde ven, něžná a krásná dívka vidí ruiny okolních domů. Tolik touží po krásné pohádce, že zejména proto se jí tak dobře daří fotografie malých princezen. V rámci vernisáže fotografií z Donbasu to uvedl fotograf Jaromír Vašek.
 
 


V duši učitelky 56. školy v Doněcku Jeleny Michajlovny je obrovské množství slz a bolesti. Jaromír Vašek, který do oblastí pravidelně jezdí a snaží se místním všemožně pomáhat, zprostředkoval její příběh. „Dříve učila v 59. škole, nacházející se v ostřelované a zničené Putilovce. Škola nebyla daleko od frontové linie. Během těžkého ostřelování na školu dopadlo nejméně osm střel. Nyní je škola zavřená. Děti a učitelé byli rozděleni do různých škol ve městě. Jelena přišla do 56. školy. Otírajíc si slzy, vypráví o tom, jak na Den učitelů, v hrozném podzimu 2014, zahynula její nejlepší kamarádka - učitelka ruského jazyka a literatury Larisa Karandina. Tentýž den zahynul školník. Jelena si pamatuje čas jejich smrti: Larisa zahynula v 10 hodin dopoledne, školníka byl zabit ukrajinskou minou ve dvě hodiny odpoledne. Další kamarádce Jeleny ostřelování ukrajinské armády utrhlo ruku v rameni, měla těžce postižené nohy, téměř rok žena se zotavovala a přicházela k sobě. Jelena říká, že děti v její škole jsou velmi statečné. Silné duchem. Když začne střelba, chovají se klidně, bez paniky, a dokonce se snaží uklidnit učitele. Takové jsou ony - děti války. Děti s nedětskýma očima a velkou sílou mysli…,” uvedl v rámci vernisáže putovní výstavy fotografií „Donbas – společnost a válka“.

 
Mír není fráze
Přítomní si se zájmem prohlíželi jak jeho fotografie, tak snímky pořízené právě dětmi z 56. školy v Doněcku, z fotoškoly Fiška, které byly vystaveny i v tamním mládežnickém centru (na výstavě Doněck očima dětí přifrontovaných rajónů). Jedná se o fotografie dětí, žijících v nejvíce ostřelovaných částech města – v Kujbyševském a Kyjevském rajónu. K vidění byly i snímky fotografů z Luhansku – v nich se odrážela válka, rozbité domy nebo troska ukrajinského tanku, na kterém si hraje dítě. V kontrastu s fotkami normálního života v některých oblastech, který zachytil Vašek, a snímků princezen nafocených dětmi, bylo vidět, jak mír není jen frází. Účastníci vernisáže si na něj připili. Příjemné prostředí baru Čtyřlístek v pražské Štěpánské ulici, kde byla výstava odstartována a kde na vás dýchne kouzelná francouzská oblast Provence, ještě více zdůraznilo, jak je příjemný život, plný vína, radosti a slunce, v příkrém rozporu s válkou. Výstava tam byla instalována na jeden den, v nejbližších dnech se na několik týdnů přestěhuje do budovy ÚV KSČM v ulici Politických vězňů, pak zase dál.... Putovní výstavu zorganizovala Společnost přátel Luganské lidové republiky a Doněcké lidové republiky ve spolupráci s Levou perspektivou, jejíž činovník Nikola Čech vernisáží provázel.
 
vystava 1Dítě hrající si na zmasakrovaném ukrajinském tanku – snímek fotografa z Luhansku
 
 
vystava 2
Princezna – z výstavy snímků dětí z 56. školy v Doněcku
 
 
vystava 3
Běžný život dětí – fotografie Jaromíra Vaška
 
vystava ks
Běžný život dětí – z výstavy snímků dětí z 56. školy v Doněcku

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Práce s dětmi musí procházet skrz duši!

200rozPři fotografování dětí je nejdůležitější navodit tu správnou a uvolněnou atmosféru. Díky tomu, že je sám tatínkem, je vůči dětské duši nesmírně vnímavý a citlivý. Ví, jak moc je pro dítě důležité, aby se cítilo dobře v cizím prostředí, jakým takový foto...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Cestou - necestou na festivale Cibula

DSC 0055Na Cibula fest sme sa pripravovali už večer dopredu aj spolu s fotografom Jančím. Začali sme si robiť plány a rozpis. Riešili sme základné otázky ako cestovanie, príchod na festival a interpretov,  s ktorými chcem robiť...


Literatura

Jeffrey Eugenides: Sebevraždy panen

200litKonečně jsme se dočkali. V říjnu vyšlo v nakladatelství Host další dílo jednoho z nejoceňovanějších amerických spisovatelů této doby, držitele Pullitzerovy ceny a autora knih Hermafrodit a Hra o manželství, které již v ČR vyšly a měly velký úspěch. Jedn...

Divadlo

Nahlédněte do běžného dne manželského páru v důchodu

Happy end perexMuž a žena, kteří jsou spolu 60 let. Jejich svět se v průběhu let vtěsnal do jednoho bytu a oni se postupně stali jeden druhému nejen nejlepším přítelem, ale především pomocníkem.

 

...

Film

La Grande Bellezza

grande200Pri sledovaní filmu som sa stále vracala k novšiemu Sorrentinovmu filmu Mladosť, ktorý som videla ešte pred Veľkou nádherou. Nedalo mi to, navzájom ich neporovnávať a nehľadať medzi nimi paralely. Zatiaľ čo Mladosť na mňa pôsobila viac európsky (niel...