Magnesia Litera 2017 – ocenění současné české literatury

Magnesia Litera 2017 – ocenění současné české literatury

Tisk

Magnesia-Litera 2Jako každoročně bylo i letos uděleno prestižní ocenění, které zhodnocuje práci současných českých literátů a publicistů a také dává prostor pro rozvoj mladých umělců a blogerů. Do letošního již 16. ročníku bylo přihlášeno 352 knih a nominováno bylo téměř 30 knih a 6 blogů.

 


Magnesia Litera je české literární ocenění, které od roku 2002 každoročně uděluje Sdružení Litera. Nejdůležitějším úkolem výročních knižních cen Magnesia Litera je propagovat kvalitní literaturu a dobré knihy. A to bez omezení a bez ohledu na žánry: stejnou pozornost si zaslouží spisovatelé, básníci, překladatelé, nakladatelé i vědci a teoretici. Proto bylo ocenění rozvrženo do devíti kategorií, které se snaží obsáhnout veškerou domácí knižní produkci. Porotu k jednotlivým kategoriím delegují oborově příslušné obce a organizace. Aby se předešlo příliš úzké specializaci, vítěze v kategoriích Litera pro objev roku a Magnesia Litera – Kniha roku vybírá 300 oslovených lidí z knižní branže: od univerzitních badatelů až po knihovníky a knihkupce.

magnesia litera


Posláním cen Magnesia Litera je podpora a popularizace kvalitních knih, původních i překladových. Snaha pomoci těm, kteří se o knihy zajímají, pro lepší orientaci v současné početné knižní produkci, úsilí probudit zájem těch, kteří knihy nečtou či přestávají číst. Za zdárností tohoto snažení stojí především literární odborníci, spisovatelé, vědci a také další osobnosti. Součástí ocenění je i finanční prémie spojená s hlavní cenou: činí 200.000 Kč. Hlavním efektem cen je však násobné zvýšení prodeje oceněných knih.

ML nominovane knihy


Nominace v roce 2017:
Anotace vybraných knih se zdůvodněním nominací na webu Magnesia Litera.


Magnesia Litera za prózu
Bianca Bellová: Jezero (Host)
Zuzana Brabcová: Voliéry (Druhé město)
Aleš Palán: Ratajský les (Pistorius & Olšanská)
Michal Přibáň: Všechno je jenom dvakrát (Host)
Ladislav Šerý: Nikdy nebylo líp (fra)
Marek Šindelka: Únava materiálu (Odeon)


Magnesia Litera za poezii
Tomáš Gabriel: Obvyklé hrdinství (Host)
Vít Janota: Víkend v jakémsi Švýcarsku (Dauphin)
Milan Ohnisko: Světlo v ráně (Druhé město)


Magnesia Litera za knihu pro děti a mládež
Ivona Březinová: Řvi potichu, brácho (Albatros/Pasparta)
Tomáš Končinský, Barbora Klárová: Překlep a Škraloup (Albatros)
Tereza Vostradovská: Hravouka (Běžíliška)


Magnesia Litera za literaturu faktu
Iva Knobloch, Radim Vondráček (eds.): Design v českých zemích 1900 – 2000 (Academia/Uměleckoprůmyslové muzeum)
Petr Pokorný (ed.): Afrika zevnitř – kontinentem sucha a věčných proměn (Academia)
Petr Roubal: Československé spartakiády (Academia)


Magnesia Litera za nakladatelský čin
Jarmila Doležalová ml., Štěpán Doležal: Osud jménem Ležáky (Ronado)
Adam Chroust: Miroslav Stingl – Biografie cestovatelské legendy (Jota)
Ondřej Müller, Rostislav Walica: Dobrodružný svět Zdeňka Buriana (Plus)


Magnesia Litera za překladovou knihu
Sara Baume: Jasno lepo podstín zhyna (z angličtiny přeložila Alice Hyrmanová McElveen, Odeon)
Dola de Jongová: Pole je tento svět (z nizozemštiny přeložila Magda de Bruin Hüblová, Pistorius & Olšanská)
Hédi Kaddour: Protější břehy (z francouzštiny přeložil Tomáš Havel, Garamond)


Magnesia Litera za publicistiku
Ondřej Kundra: Putinovi agenti (BizBooks)
Terezie Pokorná, Edita Onuferová (eds.): RR rozhovory (Revolver Revue)
Kateřina Šedá: Brnox (Kateřina Šedá)


DILIA Litera pro objev roku
Zuzana Kultánová: Augustin Zimmermann (Kniha Zlín)
Ondřej Nezbeda: Průvodce smrtelníka (Paseka)
Jan Škrob: Pod dlažbou (Eman)


Blog roku
Jaroslav Erik Frič – Pasáže
Jiří Charvát – I write
KKRD Boys – Brblanina
Felix Kulpa – Tisíckráte
Martin Selner – Autismus & Chardonnay
Vladimír Socha – DinosaurusBlog


Vítězi se stali v kategorii Magnesia Litera kniha roku Bianca Bellová: Jezero (Host), v kategorii prózy zvítězil Marek Šindelka se svým dílem Únava materiálu (Odeon), Magnesii Literu za poezii si odnesl Milan Ohnisko za Světlo v ráně (Druhé město), Magnesií Literou za knihu pro děti a mládež byli oceněni Tomáš Končinský a Barbora Klárová za jejich Překlep a Škraloup (Albatros), za literaturu faktu byl oceněn Petr Roubal a jeho Československé spartakiády (Academia), Magnesii Literu za nakladatelský čin získal Adam Chroust za knihu Miloslav Stingl – Biografie cestovatelské legendy (Jota), Magnesia Litera za překladovou knihu Sara Baume: Jasno lepo podstín zhyna (z angličtiny přeložila Alice Hyrmanová McElveen, Odeon), za publicistiku získala ocenění Kateřina Šedá: Brnox (Kateřina Šedá), DILIA Litera pro objev roku: Ondřej Nezbeda: Průvodce smrtelníka (Paseka), cenu čtenářu nakladatelství Kosmas si odnesli Markéta Zahradníková a Zbygniew Czendlik: Postel hospoda kostel (Argo) a na závěr, blogem roku se stal Brblanina od KKRD Boys.


Magnesia Litera je rozhodně soutěží, která stojí za povšimnutí. Ať už proto, že byste se chtěli zapojit a nominovat do soutěže svou oblíbenou knihu, nebo pro rozšíření obzorů a povědomí o současné literární scéně. Nejedna, ať už z nominovaných či vítězných knih, může nabídnout čtenářům právě to, co jim v současné literatuře chybělo, nebo právě to, co hledali a v čem našli třeba i sami sebe.

www.magnesia-litera.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Audiokniha roku - projekt pro všechny příznivce audioknih a mluveného slova

headmailUž od dubna funguje na českém internetu projekt Audiokniha roku. Na jeho webových stránkách www.audiokniharoku.cz nachází posluchači audioknih recenze na novinkové i starší tituly, ale na pozadí lze tušit i ně...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Potřebujeme se: Letos se může stát Mikulášem každý z nás

potrebujem se 200Staň se i ty Mikulášem – v sobotu 5. prosince nejen v pražském Rock Café, ale i po celém Česku a na Slovensku proběhne mikulášská sbírka „Potřebujeme se – Staň se i ty Mikulášem“ ve prospěch potravinových bank.

...

Literatura

Doreen Virtue: Andělské vedení

andelskevedeni perexHm, tak co říci o této knize jednou větou? Bůh a náš mimosmyslový svět nás neustále vede a autorka se nás naučí nebát se božského vedení. Věru, zajímavá kniha, která se svým způsobem dá číst i jako beletrie.

Divadlo

Pestrý podzim v divadle - Divadlo Radka Brzobohatého

200divAby vaše podzimní dny byly co nejpestřejší, přinášíme vám říjnové divadelní tipy, tentokrát z Divadla Radka Brzobohatého.

...

Film

Louis de Funes servíruje Zelňačku

zelnacka louis de funesZelňačka (1981) je jedním z těch velmi povedených filmů, ve kterých hraje stařičký Louis de Funes. Ve své knižní předloze je příběh hlavně o kontrastu zarezlých starousedlíků a nového, svěžího mládí. Fil...