V Lugansku se rozjíždí kurs češtiny, bylo tam otevřeno české kulturní centrum

V Lugansku se rozjíždí kurs češtiny, bylo tam otevřeno české kulturní centrum

Tisk

Lugansko 3 (2)V Luganské národní univerzitě Vladimíra Dalja bylo 7. května slavnostně otevřeno České kulturní centrum nesoucí jméno novináře a protinacistického odbojáře Julia Fučíka. V rámci pražského semináře, pořádaného Spojenectvím Práce a Solidarity, o tom nedávno informoval Nikola Čech, člen kolektivního vedení Levé perspektivy a místopředseda Společnosti přátel Luganské lidové republiky a Doněcké lidové republiky.

 


Lugansko 4

"Založení centra iniciovali katedra Politických věd a mezinárodních vztahů Ústavu filosofie a společensko-politických věd LNU a předseda české Společnosti přátel Luganské lidové republiky a Doněcké lidové republiky Jaromír Vašek," uvedl Čech. Pomohly i místní odbory. "Chceme aby se Češi a obyvatelé Luganské lidové republiky víc poznali," pokračoval.

Lugansko 1

V centru už se rozjel kurs češtiny pro tamní studenty, chystají se další aktivity. Jazykový kurs se hodí, neboť Dajl, po kterém nese univerzita název, byl mj. uznávaný jazykovědec. Jazykové, kulturní a historické centrum v Lugansku otevřeli i Italové, kteří tam provozují také družstevní pekárnu. "Například Finové ve spolupráci s Luganskou lidovou republikou provozují cestovní kancelář," dodal Čech, který byl v LLR spolu s dalšími na desetidenní návštěvě.

Lugansko 5

Publikace z Česka

Slavnostní otevření centra bylo ve velkém stylu. Zúčastnili se ho náměstek vedoucího kanceláře Hlavy Luganské lidové republiky Sergej Gončarov, první náměstek ministerstva vzdělání a vědy Nikolaj Klipakov, první náměstek ministerstva spojů a masové komunikace Jurij Peršikov, předseda Republikového výboru odborů učitelů a vědců Oleg Koval a aktivisté z Ruska, Německa, Irska, Litvy, Izraele, Srbska, Itálie, Španělska, Polska a Finska.

Lugansko 2

S hudebním programem vystoupili zpěvák vojenské hudební skupiny Novorusko Roma Razum, soubor klasických tanců Akvamaín a skupina studentů Dajlovy univerzity. Češi-dobrovolníci přivezli do centra mimo jiné různé publikace.

Lugansko

Velkou zásluhu na jeho vzniku má již zmiňovaný Vašek, který četně navštěvuje místní školy, děti seznamuje s českou kulturou, obdarovává je tím, co potřebují nebo jim dělá radost, a v Praze například vystavuje fotografie z Donbasu.

Lugansko 3

Foto: archiv Nikoly Čecha


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kytarista německé skupiny Xandria: „Dostáváme se na level, který od nás lidé opravdu očekávají!“

xandria marco 200Německá skupina Xandria servíruje symfonický metal v čele s novou vokalistkou Manuelou Kraller. Nejen na ni a jejich poslední desku Neverworld´s end jsme se zeptali kytaristy a kláves...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Sušice čeká festival Inspirace 2023: Pět dní plných sebepoznání, rozvoje těla i duše a zábavy

festival-inspirace200Pokrm pro tělo i duši - to je festival Inspirace, který během pěti dnů na různých místech Sušice představí pestrou nabídku aktivit ze současné alternativní scény. Jak název napovídá, akce má být především inspirativní a nabídn...


Literatura

Jak se popasovat se závažnou nemocí a důstojně dožít svůj život?

Nanezijeme200 tuto otázku odpovídá ve své knížce „Nežijeme věčně“ americký lékař indického původu Atul Gawande. Rozebírá v ní své zkušenosti se systémem péče o staré nebo nevyléčitelně nemocné lidi, kterým zbývá nemnoho času na sebe a své bližní. Autor upozo...

Divadlo

Na podzim do divadla: Mobilstory

200 mobilstoryO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Na moderní hru si zajděte do Divadla Radka Brzobohatého na představení s názvem Mobilstory...

Film

Blíží se Dny evropského filmu

DEF logoPoté, co v Česku zanikl Febiofest (na Slovensku se udržuje dál), zpřístupňují filmové dění aspoň v evropském prostoru jednak výběr festivalových děl Be2Can a 3Kino zaměřené na střední Evropu, případně přehlídky francouzsky, italsky či španělsky mluvených...