Sitkomiks, kterým se jeho autorka vyrovnávala s léčbou rakoviny, hledá podporu na Hithitu

Sitkomiks, kterým se jeho autorka vyrovnávala s léčbou rakoviny, hledá podporu na Hithitu

Tisk

lymfom city 200Lymfom City – tak se jmenuje město z komiksu Lucie Trávníčkové, která ve své knize svérázně zaznamenává autobiografii své onkologické léčby. Od prvního nenápadného projevu, přes sílící znepokojení až k šoku z diagnózy, která drasticky vpadne do života hlavní hrdinky.

 

 

Proti kombinaci devastujících účinků chemoterapie, groteskně tragikomických situací v nemocničních čekárnách a nezřídka mechanicky bezcitných reakcí okolí, používá hlavní postava příběhu intuitivní sebeobranu – narůstající existenciální hrůzu odrovnává humorem, černějším než tma na prosektuře. „Lymfom City je sice komiks o onkologické léčbě se všemi jejími světly i stíny, ale nečekejte žádný vnitřnostirvoucí thriller o zázračném zrození ezoterické víly, která porazila nemoc pitím šťávy z červené řepy. Lymfom City je punk. A punk is not dead!“ říká autorka.

Lymfom je nádorové onemocnění, jemuž se nesprávně říká rakovina mízních uzlin nebo rakovina krve. Aby Lucie léčbu své nemoci zvládla, vytvořila si z lymfomu kamaráda, jako to dělají malé děti a „za odměnu“ mu postavila vlastní město, v němž spolu žili téměř rok. „Své nemoci jsem chtěla dát do komiksu fyzickou podobu. Jelikož se mi usadila hlavně v kostech, dostala podobu kostry. V noci měla podobu kostry netopýra, ve dne člověka. Netopýry mám ráda, koneckonců i Batmana, aspoň si moje nemoc mohla připadat jako opravdový komiksový hrdina. Nebo alespoň jako jeho onkologická napodobenina.“

lymfom city1

První okénka komiksu vznikala v čekárnách, kde si snažila krátit dlouhé hodiny něčím zábavným. Kreslení postav cizích lidí, zapisování cizích rozhovorů nebo přímá konverzace s ostatními pacienty, to všechno se stalo brzy každodenní součástí léčby. A také jednou z mála věcí, která Lucii v té nepříjemné situaci přinášela radost. Postupně to přerostlo v opravdovou životní náplň. „Řekla bych, že komiks byl jediným pozitivním vedlejším efektem chemoterapie…“, usmívá se dnes autorka.

Komiks si lze až do 2. června zakoupit v rámci crowdfundingové kampaně na Hithit.cz. Vybrané peníze pomohou pokrýt náklady spojené se vznikem knížky ve dvou různých variantách. Vedle klasického je tu k dostání také vydání ve verzi exclusive.

Lucie Trávníčková (*1982). Zájem o tvorbu komiksů se projevil již během studia na SŠUŘ v Brně, (dnešní Střední škola umění a designu), kde studovala v letech 1997-2001 obor Užitá malba. Po maturitě následovalo studium na Pdf MU, obor Výtvarná výchova/ Vizuální tvorba a půlroční zahraniční stáž na Faculty of Design, Leeds, ve Velké Británii v roce 2008. V současné době pracuje jako pedagog na 1. stupni ZŠ. Kromě malby a tvorby komiksů se povětšinou věnuje povrchnímu stylu života, s občasnými intelektuálními prvky. Bez stínu není hloubka, bez kávy není život. 

lymfom city2

Další informace o knize a ukázky: www.lymfomcity.eu

https://www.hithit.com/cs/project/9823/lymfom-city-sitkomiks-o-tanci-mezi-kapkami-toxickeho-deste


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s významnou trenčianskou osobnosťou

atletika 200Trenčiansky športovec v atletike Dušana Čikela, ktorý je rodákom z Beckova.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Demonstrací zněly písně napsané v době tvrdého lockdownu

demo perexLockdown, který naši zemi sužoval v době pandemie covidu a který nějakým způsobem doléhal na každého, přinesl i řadu písní, z nichž čiší nejen smutek, ale také odhodlání. Některé z nich zazněly na nedávné demonstraci Trikolóry-Svobodných-Soukromní...


Literatura

Ostrov žen moře: Další skvost autorky Tajemství hedvábného vějíře

Ostrov zen more 862x390Dalším z pozoruhodných a poutavých románů autorky bestselleru Tajemství hedvábného vějíře Lisy See nás tentokrát přivádí do prostředí korejského ostrova Čedžu, kde ženy vykonávají náročnou a neb...

Divadlo

ZLOMVAZ 2012
ImageLetošní festival DAMU - ZLOMVAZ se uskuteční od 8. do 12. května. 19. ročník tradičního divadelního festivalu je pořádaný pro studenty a pedagogy uměleckých škol z České republiky, Slovenské republiky a Polska. Jedná se o ...

Film

Každý věříme v nějakého strýčka z Ameriky

strycek z amerikyFilmovou tvorbu Alaina Resnaise, letos již devadesátiletého, odjakživa provází zájem o formální experiment a nejednoznačnost výkladu, v posledních letech prolnutý do průzkumu divadelního tvaru. Důležitým mezníkem se...