United Islands of Prague zaštítí v hlavním městě sérii akcí k uctění památky obětí z bratislavského klubu Tepláreň

United Islands of Prague zaštítí v hlavním městě sérii akcí k uctění památky obětí z bratislavského klubu Tepláreň

Tisk

laska je laska200Druhá polovina listopadu 2022 bude v Praze věnována památce Matúša Horvátha a Juraje Vankuliče, kteří byli nedávno brutálně zavražděni v bratislavském klubu Tepláreň. V termínu od 12. do 27. listopadu se pražský festival United Islands of Prague přidá k šesti stovkám slovenských organizací a uměleckým uskupením v rámci iniciativy Slovenská Tepláreň a zaštítí v hlavním městě 11 vzpomínkových akcí.

 

“V rámci české edice iniciativy, kterou jako festival United Islands of Prague zaštiťujeme, koordinujeme a evidujeme přes 15 klubů a prostor a přes 30 přihlášených umělců. Pevně věříme, že i díky našemu přispění vyšleme důležitý český signál k tomu, že stojíme za LGBTQ+ lidmi a jejich právy,” říká ředitelka festivalu United Islands of Prague Kamila Buráňová.

Česká i slovenská společnosti v minulých týdnech reagovala na brutální teroristický čin, při kterém byly z nenávisti k LGBTQ+ komunitě zavražděny dvě nevinné osoby. “Je dobrou zprávou, že mezi zapojenými subjekty jsou jak známá jména, tak i úplně nové projekty, zavedené velké festivaly i malé noční akce a prostory od šťastného baletu, přes muzea, školy, kulturní centra až po bagetérie, bary či hospody v malých městech a obcích nejen na Slovensku. Věřím, že i naší iniciativou se nám podaří posunout Slovensko správným směrem,” říká Michal Kaščák z festivalu Pohoda, který Slovenskou Tepláreň zastřešuje a koordinuje.

V Praze se zapojili Futurum Music Bar, Rock Café, Studio Paměť, U Habásků, Potrvá, Klubovna, Cross Club, Café Nona, SWIM, Anežka, uskupení crave a také uskupení Díky, že můžem.

Iniciativa Slovenská Tepláreň chce vyjádřit upřímnou soustrast rodinám a blízkým Matúša a Juraje a úctu a respekt všem, kteří v bratislavském baru Tepláreň vytvořili otevřené místo pro setkávání svobodných lidí. Slovenští organizátoři si také kladou za cíl dosáhnout změny legislativy na Slovensku tak, aby byla zaručena bezpečnost všech lidí bez jakýchkoliv rozdílů.

United Islands je mezinárodní hudební multižánrový festival, který se koná v Praze už od roku 2004. Festival se každý rok koná bez vstupného a představuje nové hudební objevy. Vedle toho nabízí bohatý nehudební program, který krom zábavy reflektuje aktuální společenská témata.

laska je laska grafika

Přesný pražský program najdete na webu www.unitedislands.cz.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Vždycky si říkám, že se budu válet…“ tvrdí výtvarník a muzikant Jaromír F. Palme

jaromir f palmeJaromír F. Palme má letos velmi napilno. Po Začarované třídě (duben 2012) ilustroval další dvě knihy Dina a tajemství starých tenisek (srpen 2012) a Žižkovské strašidelno<...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Chillibraní překvapilo velkou návštěvností i odolností soutěžících

200chilliPrvní zářijová sobota na brněnské přehradě patřila akci Chillibraní a především Chilližrout – druhému ročníku mistrovství České a Slovenské republiky v pojídání pálivého. Jací zde byli letos borci a jaká panovala atmosféra?

...

Literatura

Jak daleko byste zašli kvůli tomu, abyste zjistili pravdu?

Stara tajemstvi perexInspektorka Lottie Parkerová řeší další komplikovaný případ. Vyšetřuje vraždu ženy, jejíž tělo bylo nalezeno v domě její dcery. Zmiňovaná dcera se však pohřešuje, a tak se Lottie a její parťák, detektiv Boyd, začnou obávat ...

Divadlo

Mezinárodní hvězdy Magdalena Kožená a Sir Simon Rattle obdrží čestný doktorát JAMU

jamu doktorat200Čestný doktorát Janáčkovy akademie múzických umění získá česká operní a koncertní pěvkyně Magdalena Kožená a také britský orchestrální i operní dirigent Sir Simon Rattle. Obě hvězdy mezinárodního hudebního nebe si mimořádné ocenění převez...

Film

Štěpán Kozub se promění v Jaroslava Haška v chystaném životopisném filmu režiséra hitu Spolu

Štěpán Kozub Hasek (2)Hašek. Název nového historického filmu režiséra a scenáristy Davida Laňky jasně předznamenává jeho obsah. Tvůrci slibují netradiční životopis Jaroslava Haška, který se ponese v duchu Haškovy t...