Bojuje proti šikaně a slaví úspěch v Hollywoodu

Bojuje proti šikaně a slaví úspěch v Hollywoodu

Tisk

KiDO 200Podle nejnovějších statistik více než polovina českých základních škol řeší problémy se šikanou. Je tedy jasné, že děti i jejich rodiče potřebují parťáky, kteří jim pomůžou orientovat se v náročné situaci. Že je to práce pro superhrdinu? Naštěstí jeden takový existuje. Jmenuje se KiDÓ., je malý, roztomilý a pomáhá dětem v nebezpečí. Na jeho misi ho bude podporovat také výrobce ovocných nápojů RAUCH. Své síly symbolicky spojují 4. listopadu, což je Mezinárodní den proti násilí, šikaně a kyberšikaně na školách.


KiDÓ. je originální příběh o Maxovi, osmiletém chlapci, na něhož mají spadeno tři starší a silnější kluci, kteří ho soustavně šikanují. „Na pomoc mu přichází maličký a roztomilý superhrdina KiDÓ. se schopností vštípit komukoli jakoukoli myšlenku. Na základní škole jsem šikanu zažil na vlastní kůži,“ vysvětluje autor projektu, Matěj Dereck Hard s tím, že se narodil s ochrnutou pravou rukou a kvůli tomu, že s ní hýbe velmi netypicky, byl mnohokrát terčem hrubého chování ze strany starších spolužáků. „Když jsem chodil ze školy, často si mě kvůli maličkostem dobírali, okrádali mě o peníze nebo mě třeba poplivali.“

Na základě jeho zkušeností vznikl klidný edukativní příběh určený dětem mezi 6 a 12 lety. Má pět krátkých dílů, které mají spád a jasné sdělení, přičemž jde o unikátní formát vyprávěný formou tzv. cinemagrafu, tedy statické fotografie doplněné o video prvky. Vedle toho vznikla stejnojmenná jednoduchá hra pro mobilní telefony. Sledování pohádky spolu s dítětem a následné rozebírání jednotlivých situací, které hlavní hrdina Max zažívá, dává rodičům mimořádně citlivý nástroj, jak s malými dětmi o palčivém problému mluvit. Právě komunikace je totiž v řešení šikany naprosto zásadní.

KiDO1

„To je důvod, proč jsme se rozhodli projekt podpořit. Jsme rodinná firma a rodina a otevřená komunikace v ní patří mezi hodnoty, které podporujeme, a se kterými souzníme,“ říká marketingový manažer RAUCH pro český a slovenský trh Zdeněk Bláha. A dodává, že nejznámější produkt, džus Happy Day, symbolizuje právě šťastnou rodinu a společné chvíle strávené u snídaně.

„Máme s manželkou velkou radost, že se generálním partnerem naší KiDÓ. pohádky stala firma RAUCH. Má totiž stejné hodnoty jako my, a to šťastnou rodinu. A co si budeme nalhávat, když nejsou šťastné děti, tak nemůže být šťastná rodina,“ doplňuje Matěj Dereck Hard.

RAUCH coby generální partner podpořil tvůrce pohádky o superhrdinovi na platformě Hithit.cz částkou 300 tisíc korun a plánuje další společné aktivity. V nejbližší době autoři chystají překlad do dalších jazyků, vznik nových epizod a také chtějí se snímkem vyrazit na světové festivaly, jako je například MIPCOM ve francouzském Cannes. Letos na jaře byl projekt poslán na Web Series Festival Global v Hollywoodu, kde byl začleněn do oficiálního výběru festivalových snímků, což je pro toto osvícené dílo a české umění obecně obrovský úspěch a prestiž.

„Moc bych si přál, aby náš příběh ukázal co největšímu počtu dětí, jak se k sobě mají a naopak nemají chovat, a také to, že když si něco moc přejí, vyplní se to. Důležitým poselstvím je, že i když situace vypadá bezvýchodně, dá se zvládnout,“ dodává ještě autor. KiDÓ. vznikl v reakci na očekávaný přírůstek v rodině Hardových, a logicky se tak do něj zapojila i Matějova manželka Maria, jež se postarala o střih a produkci.

Garanty projektu KiDÓ. se stali Ondřej Brzobohatý, Přemek Forejt, Creep, David Kraus, Sharlota, Jan Hanko, a především Andrea Růžičková, jež si zahrála maminku hlavního hrdiny. Získal také záštitu Magistrátu hlavního města Prahy a chystá pod jeho hlavičkou sérii online besed.

První série o pěti dílech KiDÓ. je nyní ke zhlédnutí na Kidosuperhero.com či YouTube a aby mohl oslovit co nejvíce dětí, je zcela zdarma. Momentálně vrcholí zmíněná crowdfundingová kampaň na Hithit.cz, díky které by autoři chtěli udělat oficiální premiéru a release pohádky, dodělat druhou sérii o dalších pěti dílech a pohádku představit také v dalších třech jazycích. Aktuálně jsou verze pohádky v českém jazyce, v angličtině, japonštině a španělštině.

KiDO. PLAKAT 1

Více informací:

WEB PROJEKTU: https://kidosuperhero.com/cs/
HITHIT KAMPAŇ: https://www.hithit.com/cs/project/12264


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Miluše Šplechtová: Být pravdivý a uvěřitelný, to je „grunt“ herecké práce

soukromý archiv Miluše Šplechtová„Všechny role, které jsem kdy hrála, jsem měla ráda. Některé více, některé méně,“ přiznává Miluše Šplechtová, která v dětství uvažovala, že půjde ve stopách své maminky a stane se učitelkou. Našla se v herectví a hraje...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Magnesia Litera 2017 – ocenění současné české literatury

Magnesia-Litera 2Jako každoročně bylo i letos uděleno prestižní ocenění, které zhodnocuje práci současných českých literátů a publicistů a také dává prostor pro rozvoj mladých umělců a blogerů. Do letošního již 16. ročníku bylo přihlášeno 352 knih a no...


Literatura

Soumrak – nový kultovní román Dmitry Glukhovského

Soumrak 200Dlouho jsem přemýšlela, jak začít svůj článek o velmi výrazném románu ruského autora, až jsem při opětovném listování knihou narazila na tento odstavec: Mnohem později jsem pochopil záměr člověka, který napsal tyto stránky: příběh, který vyprávěl...

Divadlo

Muzikál Jane Eyrová podruhé v Brně

jana Eyre perexPo delší době, tedy přesně po roce, se Hudební scéna Městského divadla rozezvučela muzikálem, který mněl svou první premiéru těsně před zavřením divadel v nastávající pandemii korona viru.

...

Film

Recenze: Prázdniny v Provence

prazdniny v provence200Tento film vypráví o trojici muzikantů, již znechucených povinností ustavičně vystupovat, kteří se jednoho dne sbalí a prchnou do slunné Provence k tetě jednoho z nich. Záhy vplují do malé české komunity, která se ve francou...