Seznamte se: Umělá inteligence. Jak funguje, k čemu slouží, čím hrozí

Seznamte se: Umělá inteligence. Jak funguje, k čemu slouží, čím hrozí

Tisk

jednoduse-umela-inteligence perexJedním z dalších titulů od nakladatelství UNIVERSUM ze série JEDNODUŠE je kniha s názvem Umělá inteligence. Ta je určena zájemcům, kteří se chtějí začít lépe orientovat v tomto stále populárnějším tématu, nebo si potřebují ucelit dosavadní znalosti.

 


Kniha kombinuje výraznou infografiku se snadno srozumitelným textem a přináší ucelený úvod do problematiky těm, kteří mají málo času, ale lační po vědomostech. Kapitoly rozebírají širokou škálu témat od výpočetní techniky a matematiky po politiku a filozofii, vysvětlují, jak umělá inteligence funguje, jak dramaticky změnila způsob, jakým žijeme, a jak by se mohla v budoucnu vyvíjet.

jednoduse-umela-inteligence 1

Foto: kniha, strana 62-63

Klíčové informace jsou vysvětleny velice srozumitelně, autoři rozebírají rostoucí vliv umělé inteligence na kulturu a společnost, představují základní stavební kameny, zmiňují historické technologické milníky a velkou pozornost věnují také otázkám etiky.

Most do světa jedniček a nul

Mohu potvrdit, že tahle příručka doslova a do písmene splňuje to, co deklaruje názvem série (JEDNODUŠE) a že informace podané prostřednictvím stránek jsou skutečně velice přehledně zpracované a vcelku srozumitelné. A nic na tom nemění fakt, že já osobně si stále nedovedu představit, že bych sama cokoliv naprogramovala, o výstavbě umělé neuronové sítě nemluvě. Nicméně jsem poprvé v životě dostala chuť více proniknout do systému jedniček a nul a dokonce mám pocit, že jsem pobrala i principy seskupování dat, strojového učení a toho, jak se vlastně „EjÁj“ učí myslet.

Nejnovější umělá inteligence je velmi sofistikovaná a zdá se, že má vlastní mysl. Ovšem taková umělá inteligence, která by dokázala ovládat samu sebe, ještě čeká na svůj zrod.

Inteligence „na entou“, myslící bytost s právy a povinnostmi

Hlavním přínosem této publikace je nejen seznámení s fenoménem platformy AI, kde se slovo inteligence skloňuje ve všech pádech a zasahuje nejrůznější oblasti od umění přes politiku, zdravotnictví či farmaření až po bezpečnost a vesmírný výzkum, ale také rozkrytí hrozeb, na něž je třeba myslet při dalším vývoji. Před lidstvo to například staví otázku nutnosti stanovení hranice mezi tím, co je lidské a co je umělé, nebo jinak: „…v jakém bodě bychom měli říct, že umělá inteligence je v podstatě myslící bytost, že má vlastnosti jako člověk, a tudíž by měla mít i svá práva?“ I na to se kniha snaží ve stručnosti odpovědět. Mě prozatím uklidňuje, že potřebná data do systému stále ještě datlují lidé…Otázkou je, jestli by mě to nemělo spíš děsit.

Kniha je skvělým nástrojem pro všechny, kteří chtějí být takzvaně „v ději“ a vhodným odrazovým můstkem pro zájemce o hlubší porozumění této fascinující oblasti vědy a techniky.

jednoduse-umela-inteligence

JEDNODUŠE: Umělá inteligence /SIMPLY: Artificial Intelligence (DK)
Autor: kolektiv autorů
Nakladatel: Universum (Euromedia Group, a.s.)
Série: Jednoduše
Datum vydání: 24. 10. 2023
Počet stran: 160

Hodnocení: 100 %

www.booktook.cz/v/2421892/jednoduse-umela-inteligence
www.knizniklub.cz/knihy/662433-jednoduse-umela-inteligence.html
www.euromedia.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Příroda je krásná v každém časovém okamžiku a počasí

Miroslav SanigaVědec, popularizátor vědy, velký milovník přírody, vysokoškolský pedagog a publicista, Miroslav Saniga, svůj život zasvětil přírodě a právě přírodě věnuje také své knihy. Píše jak pro malé čtenáře, ta...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Coca-Cola již potřetí podpoří Prague Pride Festival. Značka tak vyjádří to, co je zakotveno v její DNA – sounáležitost, svoboda a respekt k ostatním

Coca Cola perexPraha znovu zažije unikátní Prague Pride Festival i s ikonickým průvodem, který se letos po dvouleté pauze znovu uskuteční. Hlavním partnerem akce se již potřetí stala společnost Coca-Cola, která vnímá podporu LGBT+ komunity za naprosto ...


Literatura

Léčivé Zápisky malého tyranosaura: medicína bez receptu, 3 x denně, účinek okamžitý

200litO jakém léku je tu řeč a jakou nemoc má kurýrovat? Úsměvné fejetony Pavla Tomeše jsou těmi pomyslnými pilulkami na dobrou náladu – po jejich přečtení zmizí veškeré příznaky smutku. Nespornou výhodou je, že je lze užívat i nepravidelně a působí také jako...

Divadlo

Tentokrát Ve Smečkách Klub bláznů

klicovou dirkou perexV Praze je hodně divadel, podle mého odhadu nejméně stovka. A to ta, která mají ještě malou nebo komorní scénu, počítám jen jednou. Při tomto počtu samozřejmě není divu, že mi zhusta nějaká ta pr...

Film

Dívka, která nemá minulost, bojuje o svou budoucnost. Komu má věřit?

 

captain-marvel-trailerCaptain Marvel je už v pořadí 21. filmem, natočeným podle oblíbených komiksů a seznamuje nás s dalším hrdinou Marvel univerza. A tak jsem jako správný fanda začátkem března navštívila kino. Captain Marvel je i první hraný film, který jde do kin po...