Miro Šmajda: Ta která vydrží nejdéle v mé šatně bude má holka!

Miro Šmajda: Ta která vydrží nejdéle v mé šatně bude má holka!

Tisk

smajda200Miro Šmajda zahájil svoji zbrusu novou tour a obklopil se novými spolupracovníky. Změna je to velká. Ostatně jak jsme si už u Šmajdy zvykli. My jsme se ho zeptali na pár podrobností a došlo i na soukromí.



K21: Miro, naposledy jsme se viděli v nahrávacím studiu. To už je tak dva roky. Co se událo nového?

Hodně moc (smích). Aktuálně nová deska MiroŠmajda.com, vlastně i jméno, které fanoušci znají a mají v paměti. Taky jsme odstartovali novou československou tour, při které navštívíme 16 měst. K tomuto všemu jsem dospěl v době, když jsem odjel do Ameriky natočit singl s producentem Alter Bridge Michaelem Baskettem, který mě zasvětil do tajů zvukařiny a producentství. Ujasnil jsem si, že věci kolem mé hudby si chci dělat sám. Kolikrát jsem měl i stavy, že jsem se vším chtěl seknout. Zkrátka pocit, že to co dělám, nevychází z mého srdce.

Vzpomínám si. Minule jsi mi říkal, že věci které jsi dělal po úspěchu v Superstar, tě nenaplňovaly.

Přesně tak. Hodně mě ovlivnil styl práce v USA v porovnání s pracovním rázem u nás. Začal jsem dělat projekt Max JasonMai, který jsem stopnul z několika důvodů. Abych byl upřímný tak došly finance a taky takhle náročný projekt se v Česku ani Slovensku nevyplatí a lidi to zkrátka neocení. Raději si se mnou zazpívají jednoduché písničky. Doslovně jsem zvažoval co dál. Proto jsem natočil slovenské album a vydal cestou Mirosmajda.com.

smajda2

Fajn, řekni něco k novému albu MiroŠmajda.com.

Jsou tam rádiové recese, k tomu se velmi rád přiznám, stojím si za tím, je to prostě taková sranda. Jinak je to album plné tvrdé, epické, čistě melodické hudby a nejvíc si stojím za zvukem, který dle mého názoru nezní ani trochu česky nebo slovensky. Udělal jsem to taky hlavně pro své fanoušky, kteří byli smutní z toho, že jsem se dal na anglické skladby. Jak jsem už předeslal, není vůbec jednoduché dělat anglické věci. Bez peněz, velkého vydavatelství toho sám dost neuděláš. Člověk se prostě učí.

Dobrý příklad za všechny. Sám vidím na koncertě, když hraju nový singl, který jsem točil v Americe za peníze, za které bych tady mohl natočit tři alba a zpívá si jej se mnou jen pár lidí a pak zahraju skladbu, kterou jsem na Slovensku nahrál v uvozovkách za pár korun a zpívá si ji pět set lidí, řekl jsem si, že se na to můžu doslova vykašlat. Nemyslím to zle, ale bohužel je to tak.

smajda3

Takže anglicky už ne?

Víš, dělat anglické skladby je mým cílem, ale musím postupně. Byl bych idiot, kdybych se na to vykašlal. Je to jedno s druhým.

Jaké pocity máš z Ázerbájdžánu?

Hm. Když jsem si uvědomil, že jedu reprezentovat svoji zemi a znova budu velmi upřímný, jel jsem tam se zlatýma očima. Úžasná zkušenost a ponaučení bylo odjet na Eurovisions rozpočtem 50tis. EUR nasbíraných pomalu z vlastních peněz a také sponzorských darů bez jakékoliv podpory Ministerstva kultury. Zažil jsem dokonce anti-kampaň slovenské televize, nechtěli hrát moji písničku, nikdo o tom nevěděl. Propagace veškerá žádná. S tímto bídným zázemím jsme jeli soupeřit proti krajinám, které, když si třeba vzpomenu na Srbsko, tak ti měly rozpočet pomalu 500tis. EUR, podporu vlády, televize.

V čem si myslíš, že to bude?

Je to celé o politice. Politická hra. Celá soutěž je vytvořená hlavně na podporu turizmu v pořadatelských zemích. Vezmi si třeba Ázerbájdžán. Oni si to rok předtím to vítězství koupili. Zainvestovali až 2mil.EUR.

Dobře, zanechme spekulací.

Jasně, ptal ses co mi to dalo. A tato zkušenost mi dala to, že bez peněz do světa nelez. Eurovision je zkrátka více o penězích než o hudbě a radosti.

smajda1

Co holky?

(smích a dlouho přemýšlí) Čím déle tím více.

Takže jsi sám?

Víš co jsem. Já to tak říkám. Jednou jedu šňůru, tak proč si budu hledat nevěstu.

Takže na šňůru ženy nepatří?

Vidím to tak, že ta poslední, která vydrží nejdéle v šatně, bude má. (smích) Já sám bych se sebou nevydržel.

Proč ne?

Jsem workoholik. Není to se mnou jednoduché. Nemyslím si, že jsem špatný partner, ale těžko vysvětlit. Showbusiness je plný těžké dřiny.

V loňském roce jsi šokoval svým tělem a pekáči buchet. Kde je to teď?

 Lidi co posilují a mají svaly ví, o co jde. Jsou to měsíce odříkání a tvrdé dřiny. Já jsem to už nestíhal. Hlavně jsem celý konec minulého roku točil tuto novou desku a na cvičení zkrátka nebyl čas. Až mě to zas chytne, třeba se do toho zase pustím.

smajda4


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michal Malátný: „Nejsem od přírody zrovna optimista, ale po narození dcerky jsem si tak nějak srovnal život.“

michal malatny chinaskiSkupina Chinaski si léto užívala plnými doušky, a to především na festivalech. Mají však za sebou i dovolenou, můžeme je slyšet ve znělce k novému seriálu Ententýky a příští rok se snad dočkáme i další...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jediný tuzemský gay sbor Doodles zazpívá 7. května v Praze a hned potom se zúčastní evropského festivalu Various Voices 2018 v Mnichově

DOODLES perexPěvecký sbor Doodles byl založen v září 2011 v Praze. Díky různorodému zaměření můžete od Doodles slyšet širokou paletu žánrů sahající od renesanční hudby a lidových písní, přes věhlasná díla klasické mužské sborové tvorby 19. a 20. století,...


Literatura

Od chcípáčka k ultramaratonu

200litEmotivní knížka o radosti z běhání Christophera McDougalla „Zrozeni k běhu“si získala čtenáře po celém světě, a to nejen u těch, co běh provozují. Stala se i impulsem k napsání dalšího bestselleru „Jez a běhej“ od jednoho účastníka běhu s indiánským kmenem ...

Divadlo

Výhra v loterii změní život každému

altDalší představení v rámci festivalu Střetnutí Stretnutie se Szidi Tobias v čele se konalo ve čtvrtek 24. května. Šlo o komedii Györga Spiroa Prach v provedení slovenského Študia L + S Bratislava.<...

Film

Nataša Gollová bude v Toboganu – víc prozrazuje moderátor Aleš Cibulka
Image27. února by oslavila sté narozeniny Nataša Gollová. Aleš Cibulka tuto dámu představil před několika lety ve dvou knihách – Nataša Gollová: život tropí hlouposti a Nataša Gollová 2: Černobíl...