Národní galerie: Návštěvnost v roce 2013 lámala rekordy

Národní galerie: Návštěvnost v roce 2013 lámala rekordy

Tisk

galerie perexNejnavštěvovanějším objektem Národní galerie v Praze byl v roce 2013 Veletržní palác. Tým  Sbírky moderního a současného umění spolupracoval na realizaci více než patnácti výstav a projektů; ty přilákaly do Veletržního paláce téměř 200 tisíc návštěvníků, což je zhruba o 30 000  více, než v roce předcházejícím.

 

 

 Tento příznivý trend bohužel zastavily povodně v červnu 2013. Návštěvnost v objektech Národní galerie v Praze byla poloviční. V případě Kláštera sv. Anežky České a Valdštejnské jízdárny i nižší. Objekty byla uzavřeny, což se podepsalo negativně na návštěvnosti výstav. Naopak paláce Národní galerie v Praze na Pražském hradě s expozicemi starého českého a zahraničního umění a výstavami Sbírky umění 19. století v loňském roce zaznamenaly nárůst návštěvníků. Šternberský, Salmovský a Schwarzenberský palác navštívilo 114 405 lidí, což je o třetinu více než v předloňském roce. Stálé expozice a výstavy pořádané Národní galerií v Praze ve vlastních objektech navštívilo v loňském roce celkem 386 272 návštěvníků.

galerie

Lektorská oddělení uspořádala téměř dva tisíce programů, kterých se zúčastnilo přes čtyřicet tisíc zájemců. Galerie spolupracovala na více než deseti výstavních projektech s domácími i zahraničními partnery.

Národní galerie uspěla v oblasti vědy a výzkumu. Celkovým počtem dvanácti grantů, řešených v letošním roce, se zařadila na přední místo mezi oborovými vědeckými institucemi. NG vydala v roce 2013 přes dvacet publikací, knih a katalogů.

K Roku české hudby 2014 galerie připravuje unikátní výstavu Vivat musica!, která představí, jak se v průběhu více než pěti století měnil vztah hudby a výtvarného umění. Na výstavě budou zastoupena díla J. V. Myslbeka, J. Mánesa, E. Filly, F. Kupky, G. Braquea či P. Picassa.

Podzim bude patřit ve Valdštejnské jízdárně rozsáhlému projektu Otevři zahradu rajskou.

Na závěr roku pak galerie připravuje výstavu s pracovním názvem Bratři Čapkové dětem ve Veletržním paláci. 

Ilustrační foto: autor

Zdroj: Národní galerie v Praze


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Air Guitar je podivná disciplína, jako vytržená z filmů Monty Pythonů“

air guitar logoŽe jste ještě neslyšeli o Air Guitar World Championships čili Šampionátu ve hře na imaginární kytaru? Tak to je chyba, protože Česká republika každoročně mívá několik želízek v ohni. V tomto článku si tento fenomén představím...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Udělejte radost blízkým udržitelnými dárky

darky 200Přinášíme tipy na udržitelné dárky, které můžete svým blízkým darovat na Valentýna, Mezinárodní den žen, Den matek či při jakékoliv jiné příležitosti. Nebo prostě jen tak z lásky k planetě nebo s láskou k sobě.

...

Literatura

Sirotčinec slečny Peregrinové: Podivné město – pokračování podivuhodného dobrodružství

Sirotcinec Podivne mesto200První díl (Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti), kterým se Ransom Riggs dostal na žebříčky bestsellerů byl jednoznačně něčím zcela výjimečným. Použitím dobových fotografií vnesl do příběhu nenapodobitel...

Divadlo

Dalším hitem brněnského Buranteátru je bezpochyby Pán s kaméliemi

pan s kameliemi plakat 200Říkáte si, že vás nemůže v divadle nic překvapit? Chcete od večera stráveného ve společnosti lidí jdoucími za kulturou něco víc než samotný děj představení a jde vám i o celkový zážitek, než o pouhý dojem ze shlédnuté...

Film

Zlomené město

200filmNew York coby město hříchu, kráska v nesnázích a cynický policajt s temnější minulostí. Allen Hughes ve svém novém snímku křísí klasické atributy americké drsné školy.

...