Jíst zdravě není žádná věda

Jíst zdravě není žádná věda

Tisk

zdrave jist 200Nakladatelství Kazda vydalo kuchařku populární veganské blogerky Lenky Špaček s názvem Zdravě jíst. Nechte se jí inspirovat i vy!

 

 

Kuchařka je čistě rostlinná – autorka v úvodu popisuje svou cestu jak k vegetariánství, rak veganství. Na úvodních stranách také popisuje, na co si dát v jídelníčku pozor – jedná se o mouku, cukr, sůl, palmový olej a tropické plodiny. Dále se věnuje potravinám, které by nejen vegani neměli vynechávat a vše zakončuje závěrečnými radami a nákresem zdravého veganského talíře.

Mezi pravidla zdravého jídelníčku patří:

  • lokálnost
  • pestrost
  • minimum polotovarů
  • základní suroviny
  • pravidelnost
  • až 11 až 12hodinová pauza mezi posledním a prvním jídlem dne. (str. 15).

V knize se nachází dohromady 70 receptů rozdělených do těchto kapitol: Snídaně, Svačinky, Polévky, Hlavní chody, Moučníky, Párty, Pečivo a Do It Yourself. Na snídaně si díky knize můžete udělat kaše, lívance, pohankovo-jáhlové palačinky, oatgurt z ovesných vloček nebo například palačinkový dort plněný povidly a mákem.

Ze svačinek mě nejvíce zaujal celer s mákem, který jsem okamžitě vyzkoušela a rozhodně ho zařadím do jídelníčku. Potřebujete na něj jen celer, citronovou šťávu z jednoho citronu, 4 lžíce máku a sirup na ochucení. Já sirup vyměnila za med a přidala oříšky, ale jedná se o opravdovou mňamku!

„Celer oloupejte a nastrouhejte nahrubo na struhadle. Zalijte vodou s citronovou šťávou tak, aby celer plaval (zhruba 1 hrnek vody) a nechte alespoň 20 minut. Poté vody slijte, celer vymačkejte a osušte kuchyňskou utěrkou. Následně promíchejte s mákem a sirupem a můžete ihned servírovat. (str. 34)

zdrave jist celer

Zelenina a polévky jdou dohromady, proto další recepty nepřináší mnoho překvapení. Nachází se zde pórková polévka, boršč, kapustnice, bramboračka nebo jarní zeleninová. Takové klasické a také oblíbené polévky. Z hlavních chodů se těším, až vyzkouším cuketovou bleskovku v podobě cuketové směsi na topinky a lokše plněné zelím a václavkami. Z moučníků na fotografii skvěle vyniká jáhlový nepečený dort, na který už mám ve spíži koupené jáhly a zaujala mě i vločková buchta. Tu Lenka Špaček doporučuje servírovat právě s oatgurtem a čerstvým ovocem.

Jídlo vonící i z obrázku letním grilováním jsou v kapitole Párty bramborové lodičky. Nadšené pekařky uvítají kapitolu o pečivu s předmluvou o kváskovém pečivu. Upéct si pak mohou veku, několik druhů chleba a rohlíky, bulky nebo pletýnky. Závěrečné recepty se zaměřují na produkty, jež si člověk kupují a přitom si je může snadno vyrobit doma. Jedná se například o ořechová másla, rostlinná mléka, povidla, pesto nebo nakládaná sušená rajčata.

Kuchařku sjednocuje všudypřítomný šedý břidlicový nádech, který se mi líbí. Podle mě však mohl být výraznější její přebal, protože ji tak lidé možná v knihkupectví snadno přehlédnou, což je škoda. Zkušení foodstylisté by možná měli nějaké výtky na fotografie jídel, ale mě se líbily a z barevnosti zeleniny se mi několikrát opravdu sbíhaly sliny. I když uznávám, že některé pokrmy by si zasloužily větší formát.

Tato kuchařka mě moc mile potěšila, protože je plná opravdu zajímavých receptů a jedná se o skvělý zdroj inspirace. Autorka si v ní na nic nehraje, popisuje vše přesně tak, jak to je a působí tak upřímně a lidsky.

Lenka Špaček je populární veganská blogerka, kterou možná znáte z blogu zdravejist.blogspot.cz. Zároveň pravidelně přispívá do časopisu Bylinky revue a stejně tak jste její články mohli zaznamenat v internetovém časopisu Vegazín. Pod značkou By Starling také s láskou šije zero waste produkty pro každodenní používání. Před pár lety se odstěhovala z velkého města na venkov, kde žije v domě u lesa se svým manželem, dvěma dětmi a zvířecí partou složenou ze dvou bíglů a tlupy šťastných adoptovaných slepic. Od té doby s láskou pečuje o svou bylinkovo-zeleninovou zahrádku, která se jí stala velkou inspirací.

 zdrave jist

Zdravě jíst - Veganská, bez pšenice, bez cukru, bez tropických plodin
Autor: Lenka Špaček
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2019
Počet stran: 112
Hodnocení: 93 %

https://www.knihykazda.cz/lenka-spacek-zdrave-jist#tb1=1

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: http://www.kultura21.cz/souteze/19536-zdrave-jist-soutez


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Režisér Viktor Tauš: „Pracovat s Kaiserem a Lábusem je štěstí“

taus viktor 200Režisér Viktor Tauš debutoval autobiografickým filmem o drogové závislosti Kanárek. Můžete si přečíst, jak na tento film vzpomíná a co pro něj znamenal, ale tento rozhovor se točí především kolem jeho ne...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Životní příběh Jana Mikoláška - léčitele, který zkoumal moč

mikolasekJeště stále si můžete zajít do kina na premiéru filmu Šarlatán, za kterým stojí úsilí režisérky ...


Literatura

Hrůzyplná četba, u které budete drkotat zuby a okusovat si nehty

Zuby nehty 200Již dlouho jsem nečetla žádný pořádný horor ani strašidelný příběh. Jsem ale fanouškem mistra filmového hororu Alfdeda Hitchcocka a spisovatele Stephena Kinga, jenž je autorem několika excelentních knih toh...

Divadlo

THE SOUND OF MUSIC – LIVE!

TeSoundOfMusic perexKaždá nová adaptace muzikálu by v sobě měla mít to pověstné „něco“, co diváky přesvědčí, že právě ona by se měla stát jejich nejoblíbenější. Pořad „The Sound of Music - Live!“, který odvysílala ...

Film

Páté kolo u vozu

altČeská filmová komedie v režii Bořivoje Zemana je o babičce, která přijede i s husou v košíku bydlet k dceři, s vyhlídkou na klidné stáří. Dcera s manželem a dvěma dětmi babičce slibují, jak ji budou hýčkat a ona si bude užívat štěstí v k...