Luštěniny ze Svatojánu

Luštěniny ze Svatojánu

Tisk

lusteniny ze svatojanu 200V září nám nakladatelství Motto udělalo radost dalším dílem kuchařky ze Svatojánu autorky Evy Francové, už osmým, a to Luštěniny ze Svatojánu. Tato kuchařka vám nabízí nápadité a chutné recepty, které prostě musíte ochutnat!

 



Eva Francová (*1968 v Hořicích) žije se svou rodinou ve Svatojánském Újezdu nedaleko Jičína. Eva je výtvarnicí na volné noze, autorkou úspěšného food blogu Kuchařka ze Svatojánu a také fotografkou. Její blog je zásobárnou vegetariánských a veganských receptů inspirovaných kuchyní našich babiček a šmrncnutých asijskou exotikou. Jídla, která Eva uvaří, také fotí. Na její velké zahradě plné starých stromů rostou bylinky vysazené i divoké.

Naše kotlina luštěninám moc nefandí. Přitom jsou zdrojem potřebných bílkovin pro ty, co nejedí maso a nabízí nám celou řadu možností, jak se kuchařsky vyřádit. A nenechte se mýlit, mezi luštěniny nepatří jen hrách, fazole a čočka, ale taky sója, podzemnice olejná čili buráky a hlavně královna luštěnin, cizrna neboli římský hrách.

I tato kniha je přehledně rozdělena podle ročních období a využívá sezónních potravin. Jednomu receptu je vždy věnována dvojstránka, kdy jedna strana patří barevným fotografiím daného pokrmu a druhá postupu a surovinám receptu. Na jaře si můžeme pochutnat třeba na Žampionovém guláši či Miso polévce se zeleninou; léto láká na Fazole s fazolkami a Karbanátky z fazolí a zeleniny; podzim přináší Čočku s dýni nebo Cizrnu s řepou a brambory a zimu uzavírá například Veganský prejt nebo Květák s čočkou beluga a pečenou cibulí. Variací je celá řada a sama autorka nás nabádá k experimentování a nestydí se říct, že některé recepty vznikly vlastně náhodou, když vařila pouze z toho, co dům dal nebo využila zbytky. A to se cení!

Nadchly mě dvě věci: misky a pomazánky. Misky jsou báječný výmysl, můžete všechno dohromady zamíchat, nebo jíst zvlášť, můžete to jíst teplé, nebo nechat vychladnout jako salát. Miska musí vždy obsahovat luštěniny, obiloviny, zeleninu a dresink, tedy omáčku. (str. 67). A pomazánek tu bylo na výběr také hodně, namátkou Pomazánka z fazulí adzuki, Pomazánka ze zeleného hrachu, Pomazánka z červené čočky s tofu.

Luštěniny zbožňuji a jím je velmi často a proto mi tato kuchařka sedla jako ulitá. Autorka využívá běžně dostupné suroviny, přidá něco ze života a nebojí se kombinovat zdánlivě nekombinovatelné. Kuchařku doporučuji jak vegetariánům a veganům, tak i všem, kteří by ve svém jídelníčku luštěniny uvítali častěji!

lusteniny ze svatojanu

Název: Luštěniny ze Svatojánu
Autor: Eva Francová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2019, pevná vazba
Počet stran: 200
Hodnocení: 100 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/53253552/lusteniny-ze-svatojanu/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zákulisní párty French Films

perexJohannes Leppänen: „Jestli skončíš v naší backstage, je tady něco, co bys měl vědět. Vždycky všechny nutíme nosit helmy a útlé plavky a děláme satanistické rituály, zatímco pijeme Jaloviina a všechno to natáčíme. VIP zlato!“

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Umění být v pohodě pomáhá: S vůní jara

Pomnenky perexMáte s prvním jarním sluncem chuť vytáhnout ze šatníku něco svěžího a barevného? Nechte se inspirovat přírodou. Něžné tóny květin zlepší náladu nejen vám, ale i okolí. Pastelové barvy jsou univerzální. Bát se ale nemusíte žádné barvy, podle zn...


Literatura

Bůh chodí po světě vždycky inkognito

buh chodi po svete inkognito„Lidi nezměníš. Můžeš jim jen ukázat cestu a probudit v nich chuť se po ní vydat.“ Dalo by se říct, že tahle věta dokonale vystihuje podstatu a hlavní myšlenku knihy. Někomu stačí málo, jin...

Divadlo

Do divadla i o prázdninách! Pozvěte přátele na promítání

letní pohodaUžijte si divadlo z pohodlí domova, třeba ve společnosti přátel při letní grilovačce. Na Dramoxu najdete stovky inscenací, které jste během roku nestihli vidět nebo které už mají po derniéře. Dobrá zpráva pro všechny divadelní fanoušky – o zážitk...

Film

Producent Petr Jákl vyjádřil svoji účast a politování nad tragédií při natáčení westernu Rust

Petr Jákl 5

Obrovský smutek zavládl při natáčení westernu Rust, kdy došlo k naprosto neuvěřitelné tragédii. Americký herec Alec Baldwin při jedné ze scén vystřelil ze zbraně, která sloužila jako rekvizita a zasáhl hlavní kameramanku, dvaačtyřicetil...