Knedlíky na desítky způsobů

Knedlíky na desítky způsobů

Tisk

velka-knedlikova-kucharka200Šéfkuchař společnosti Knedlíky Láznička Petr Kosiner společně s dalšími autory dal dohromady Velkou knedlíkovou kuchařku s podtitulem Veletucet knedlíků v české kuchyni. Určitě budete překvapeni nejrůznějšími variantami!

 

 

Tato kuchařka je věnována všem milovníkům knedlíků a poctivé české kuchyně a vyznačuje se větším formátem, pevnou vazbou a pro mě netradičními zaoblenými rohy. Jak je vysvětleno v úvodu, tak kuchařka vznikla na přání pro knedlíkové fanoušky. Na facebookovém profilu Knedlíky Láznička v roce 2014 začali publikovat knedlíkový seriál s cílem zveřejnit 50 dílů a nakonec jich je přes 200. Spolutvůrce a šéfkuchař společnosti Petr Kosiner uvádí, že inspiraci nachází jak v historických kuchařkách nebo rodinných receptech, tak i v zahraničí a přiznává, že rádi experimentují také se surovinami zdravé výživy a vytváří tak nové recepty.

Úvodní kapitola má název Začínáme s knedlíky a nachází se v ní recepty na houskové, bramborové nebo ovocné knedlíky, ale také tipy na skladování a ohřívání knedlíků. Má ji na starosti Jana Florentýna Zatloukalová, autorka série Kuchařek pro dceru a stejnojmenného blogu plného cenných a praktických rad. Další recepty jsou pak rozděleny na polévky, knedlíky s poctivou omáčkou, knedlíky k pečeni, speciální knedlíky ke zvěřině, knedlík jako hlavní jídlo, vegetariánské knedlíky, knedlíky bez mouky, krajové speciality, knedlíky ze zemí dalekých i blízkých, sladké knedlíky a ovocné knedlíky.

Než se mi kniha dostala do rukou, tak jsem si říkala, že knedlíků přece nemůže být tolik a že se třeba díky ní naučím nějakou novou variantu knedlíku, nebo se konečně pustím například do karlovarského knedlíku. Moc jsem toho tedy neočekávala a ve výsledku jsem se nemohla vynadívat na krásné fotky, za kterými stojí dekor stylistka Lenka Táchová a fotograf David Turecký.

Receptů nejen na samotné knedlíky mě tedy zaujalo hned několik a mám tak v kuchyni co zkoušet! Jako například pivní knedlík, bramborový knedlík s chilli papričkami, pikantní dýňové nočky, bramborový knedlík s konopným semínkem nebo se strouhanými jablky, řeznické knedlíčky se škvarky, kynutý rozmarýnový knedlík, rýžové knedlíčky se zeleninou nebo pečené slaninové knedlíčky. Jako netradiční mi přišly avokádové knedlíčky, perníkové knedlíčky s brusinkami, květákové šušle a také vizovický knedlík se švestkami (jako tip namočenými ve slivovici nebo rumu).

Návody na přípravu pokrmů jsou poměrně krátké, ale srozumitelné a měl by se s nimi vypořádat i začátečník. Plusem také je, že se v receptech nachází známé a dostupné suroviny. Velká knedlíková kuchařka tak pro mě byla velmi milým překvapením a doporučuji ji nejen milovníkům české kuchyně!

O vybraných autorech knihy

Petr Kosiner je šéfkuchař společnosti Knedlíky Láznička, který má knedlíky jako životní vášeň. Umí je uvařit pro každou příležitost a navíc se nebojí ukázat i jiným, jaké bohatství chutí knedlíky v tradiční české kuchyni nabízejí.

Vladimír Zikmunda je jednatel společnosti Knedlíky Láznička s.r.o. Autor myšlenky Velké knedlíkové kuchařky a spoluautor „knedlíkového seriálu“, který se stal pro tuto kuchařku inspirací.

Kateřina Bednářová z postu tiskové mluvčí renomované banky dezertovala k plotně a psaní, čímž spojila dvě svoje vášně. Kateřina vytvořila stovky receptů a textů na klíč a je autorkou Tvarůžkové kuchařky a Kuchařky pro moji babičku. Pro Velkou knedlíkovou kuchařku sepsala s Petrem Kosinerem 144 báječných receptů.

velka-knedlikova-kucharka-obalka

Velká knedlíková kuchařka
Autoři: kolektiv autorů
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Došel karamel
Rok vydání: 2021
Počet stran: 288
Hodnocení: 90 %

https://www.velka-knedlikova-kucharka.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Miluju symfonickou hudbu, klavírní a houslové koncerty, opery, ale ticho je taky dobré, říká Libuše Márová

libuse  marova200Čtyřicet let byla operní hvězdou Národního divadla Praha, ale i tak Libuše Márová často hostovala v zahraničí. Byly to hlavní role v operách, koncertovala, měla své recitály a točila v nahrávacích studiích. Carmen byla pro ni hodně ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Karty v praxi: Kyle Gray – Lily Moses: Andělé a předkové

IMG 20220206 121310 - kopie 2Jak v praxi můžeme využít sadu karet věnovaých tématice předků, pomocníků a duchovních průvodců?

Podíváme se na to, jak takový výklad může vypadat a co si z něj vzít do všedního dne!


Literatura

Ty moje skvostné zvířátko je román krásný i odporný, po celou dobu čtení budete pociťovat tak silné emoce, že vás budou strašit

Ty moje skvostné zvířátkoV odlehlé holandské vesnici, kam lidi zvenčí přijdou jen zřídka, se místní veterinář vydává na další rutinní návštěvu sousedního statku. Je začátek parného léta a v okolí se šíří zvěsti o nemoci skotu, ale on má oči jen pro čtrnáctiletou farmářovu dceru,...

Divadlo

Nová sezona zlínského divadla bude plná žen, snů, zázraků a kouzel

mestske divadlo zlin200

Pestrý výběr z klasické i soudobé, světové i české dramatické tvorby opět nabídne divákům v příští sezoně Městské divadlo Zlín. Na Velkém sále uvede po Řeku Zorbovi dal...

Film

Ace Ventura: chlap s gumovým ksichtem

altAce Ventura (1994) je detektiv, který chrání a vyšetřuje zločiny na zvířatech. Jde o dost odlehčené téma, a tak hlavní roli ztvárňuje Jim Carrey, který se v každé scéně ksichtí snad nejlépe ze všech jeho fil...