Kniha pro ty, které bolí kolena

Kniha pro ty, které bolí kolena

Tisk

koleno-meniskus200Koleno a meniskus – účinná pomoc při bolesti je název knihy, která vyšla v nakladatelství Kazda a představuje metody z praxe Rolanda Liebschera-Brachta a Petry Brachtové.

 

 

Kniha je rozdělena na teorii a praxi a v závěru se nacházejí informace. Teoretická část představuje autory a jejich příběh, věnuje se tomu, kde bolesti kolenou vznikají, co kolenu pomáhá a co ne a zmíněna je zde i správná strava. Praxe je pak zaměřená na cvičení – nejprve je zde vysvětleno, jak bezpečně cvičit a vytvořit si rutinu a jsou zde popsány pomůcky, se kterými mají autoři zkušenosti.

Následují konkrétní návody na léčebnou osteopresuru, tipy na cviky na protažení a masáž fascií. Jsou zde fotografie a popis základních bodů, různé varianty a často nechybí ani upozornění nebo nějaké tipy. Na konci knihy čtenáři naleznou zdroje a studie, rejstřík a poděkování. Obzvlášť cenné jsou odkazy na videa s bezplatnými cvičeními autorů, ale tentokrát zde zcela chybí tipy na nějaké české zdroje.

Autoři knihy v úvodních kapitolách popisují, že přes 30 let výzkumu a jejich praxe jim ukázalo, že příčinami bolesti kolen jsou ve většině případů nepoddajné svaly a fascie, které se příliš napínají. To stlačuje klouby a dochází například k přetržení menisků nebo opotřebení chrupavky. Touto knihou chtějí ukázat cesty, jak se bolesti zbavit.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Zbavte se bolestí kolenou

Na podobných knihách jako je tato se mi líbí především jejich struktura a praktičnost. Mají menší formát, nejčastěji brožovanou vazbu a jsou také psané lidsky. Tedy tak, že teorie není mnoho, a navíc je pochopitelná a stravitelná. Navíc kdo nechce, tak ji může bez obav přeskočit a zaměřit se jen na konkrétní cvičení z praxe.

Kdo má problémy s koleny, tak tento titul určitě ocení. Třeba v ní totiž najde něco nového, začne se cvičením, nebo dojde k nějaké významné změně ať už ohledně rutiny nebo například jídelníčku. Podle mě je však potřeba myslet na to, že se jedná o metodu jedněch lékařů, tedy o jeden pohled, který může pomoci, ale nejde jej brát jako tu jedinou a správnou cestu.

Roland Liebscher-Bracht vystudoval strojní inženýrství, ale celý život trénoval a vyučoval asijská bojová a pohybová umění. To mu spolu s jeho ženou umožnilo vyvinout zcela novou a vysoce účinnou léčbu bolesti. Od roku 2007 školí v této terapii podle Liebschera & Brachtové lékaře, lékaře alternativní medicíny a fyzioterapeuty. Od té doby podle této metody léčí více než 3000 partnerských terapeutů v Německu, Rakousku a Švýcarsku.

Dr. med. Petra Brachtová je praktická lékařka a naturopatka. Již přes 30 let se věnuje nutriční a ortomolekulární medicíně a vede své soukromé zdravotní centrum Liebscher & Bracht (Gesundheitszentrum Liebscher & Bracht) v německém Bad Homburgu. Hlavním cílem její léčby je aktivovat silné samoléčebné mechanismy, které jsou vlastní každému člověku. Největšího účinku dosahuje optimalizací stravovacích a pohybových návyků svých pacientů.

koleno-meniskus

Koleno a meniskus - účinná pomoc při bolesti
Autor: Roland Liebscher-Bracht, Dr. Med Petra Brachtová
Překlad: Martin Richter
Žánr: zdraví a životní styl
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2023
Počet stran: 128
Hodnocení: 80 %

https://www.knihykazda.cz/koleno-a-meniskus/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Anna Julie Slováčková: Chtěla bych, aby lidé měli rádi sami sebe

a s200Mladou herečku a zpěvačku Annu Julii Slováčkovou můžete již několik měsíců vídat na prknech Divadla Kalich jako Rózi v kultovním muzikálu Krysař. Jak se s novou rolí sžila a jaké plány má v novém roce 2018 se dočtete v následujícím rozhovor...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jonáš, Kuchař: Přírodní antibiotika a antivirotika v kuchyni

prirodni-antibiotika-a-antivirotika perexVíte o tom, že někdy stačí si jen toto koření přidat do jídla, uvařit si čaj z tymiánu a porozhlédnout se v obchodě se zdravou výživou trošku jemněji a najít třeba orientální koření, oc...


Literatura

Josef Jonáš, Jiří Kuchař: Svět přírodních antibiotik

Antibio perex„Bakterie jsou neuvěřitelné. Na Zemi byly už v prekambriu a patří k vůbec nejstarším organismům. Jejich předky byly podle všeho jednobuněčné organismy, které údajně žily na Zemi už před miliardami let. Pokud stáří...

Divadlo

Zábava, zážitky, emoce. Léto ve Švanďáku nabídne oblíbené komedie i čerstvou novinku, hrát se bude za každého počasí

svandak 200Úspěšné inscenace, které zaručeně pobaví, i jednu chytlavou novinku nabídne v létě divákům pražské Švandovo divadlo, kde se letos plánuje hrát i o prázdninách. „Léto ve Švanďáku“ potrvá 30 večerů a uskuteční se od 25. června do 10. července a pot...

Film

Křehká komedie o dívce z továrny na koláčky štěstí

fremont-foto-07

Americký snímek Babaka Jalaliho Fremont nadchl diváky na festivalu Sundance i na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, odkud si odvezl Cenu za režii. Křehká komedie sleduje osudy mladé dívky ...