Mnoho let se válel na gauči a hulil jak indiánská stařena. Řekl dost a jako jediný Čech amatér se zúčastní extrémního triatlonového závodu v Chile

Mnoho let se válel na gauči a hulil jak indiánská stařena. Řekl dost a jako jediný Čech amatér se zúčastní extrémního triatlonového závodu v Chile

Tisk

patagonman 200Patagonman v Puerto Chacabuco v Chile, jeden z nejtěžších extrémních triatlonových závodů na světě. Na jeho trasu, která zahrnuje 3,8 kilometrů v plavání, 180 kilometrů na kole a 42 kilometrů v běhu, vyrazí také Vladimír Hrabec. Padesátník ze Slovácka, bývalý hospodský, který před lety ani netušil, že nějaký triatlon existuje. Dneska už má za sebou také extrémní závod na Sahaře a jeho sen - závodit v drsné chilské přírodě - mu pomáhají splnit jeho fanoušci prostřednictvím crowdfundingového portálu Hithit.

„Je to cirka 7 let, co som sa válal na gauči, hulil jak žňová hlídka, žral samé ... , měl jateční váhu 120 kilo a najednúc si řekl: „Tož takto to dál nejde, Ladine. Si jak prasa a mosíš sa nějako hýbat, jinak brzo zkapeš!“ No u toho jakože hýbání som objevil lásku jménem triatlon a zalůbil som sa až tak, že sa stala mojim životním partnerom a obrátila mi to mé žití hore čapama,“ vysvětluje Vladimír, který se tak začal učit plavat, jezdit na kole i běhat. Dneska už trénuje šestkrát týdně, bez ohledu na to, jestli prší nebo mrzne.

Bývalý hospodský tak patří mezi ty, kteří potvrzují to, co tvrdí řada mentálních koučů a sportovních odborníků: vítězství je v hlavě. Nezáleží na tom, jestli vám je dvacet, třicet nebo šedesát, pokud se rozhodnete, můžete cokoliv - třeba zúčastnit se extrémního závodu na Sahaře, kde mimo jiné Vladimír plaval v devítistupňové vodě či běžel několik hodin pouští.

Na Vladimíra teď čeká další výzva, a to Patagonman. Už jenom se na něj dostat ale není jen tak. Nemůžete se na něj přihlásit jako na jiné závody, musíte mít štěstí, že vás vylosují. Z 3000 zájemců se tak Vladimír ocitl mezi 80 šťastlivci, kteří se mohou na start závodu na začátku prosince postavit.

patagonman1

„Samotný závod taky není zrovna lambáda. V noci si jen tak hépneš z trajekta do ledového ózera a plaveš 3800 metrů, když neztratíš orientaci, ke břehu. No, a pak sedneš na bicykla a v té drsné panenské přírodě zdoláváš po cestách i necestách 180 km, které mají přes 2500 výškových metrů a tohle vše zakončíš maratonem v patagonských horách, kde běžíš jak magor prvních 30 km jen a jen do kopca. Nikde ani živáčka, jen ty, support, supi a dravá zvěř,“ popisuje Vladimír.

Vydat se na druhou stranu světa není nijak levná záležitost, a tak Vladimír žádá o pomoc své fanoušky. Ti mu cílovou částku poslali během několika dní. Vladimír se proto rozhodl, že z částky, kterou vybere nad rámec požadovaných peněz, věnuje 10 procent na projekt Jedna se počítá brněnské organizace Dnes pomáhám, z.s., který pomáhá mít lepší život zdravotně postiženým dětem. Jeho crowdfundingový projekt „Z extrému do extrému! Aneb pošli postaršího šohaja do Chile“ běží až do půlky října. Mezi odměnami si mohou lidé vybrat třeba pohlednici z Patagonie, ale i možnost jet s ním do Chile.

patagonman2

Více informací: https://www.hithit.com/cs/project/11349/z-extremu-do-extremu-aneb-posli-postarsiho-sohaja-do-chile


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

1st Choice: „..Nikdy jsme moc nedělali kompromisy!“

200rozO rockové partičce z Prahy už tu byla řeč několikrát. Mají za sebou dvě alba, slušnou řádku odehraných let i koncertů. A taky početnou základnu fanoušků, kteří se už nemůžou dočkat nedělní párty 8. září ve Stromovce. Jmenuje se Sunday Music Jam a právě 1st ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Seznamte se s Áhárou – Ájurvédskou výživou pro zdraví

Ahara200Kniha je určena jak pro začátečníky, kteří nemají zatím s ájurvédou žádnou zkušenost, tak pro odborníky – lékaře, výživové poradce, cvičitele a studenty jógy a dalších východních učení.

 

...

Literatura

Předválečné časy v nemocnici Nightingale

Sestricky a jejich prani perexBlíží se konec roku 1938 a válka je na spadnutí. Život v londýnské nemocnici Nightingale však pokračuje v zajetých kolejích. Helen doufá, že po smrti milovaného manžela znovu najde lásku. Je okouzlující...

Divadlo

Klec bláznů – nová stálice v repertoáru Švandova divadla?

klec blaznu200Švandovo divadlo je moje oblíbená pražská scéna, a když mi přišla pozvánka, ve které stálo, že chystají hru s prvky drag show, říkala jsem si, že tohle tedy vážně musím vidět. Už sám název – Klec bláznů – zní dostatečně zajímavě, aby podnítil...

Film

Olomoucká univerzita zkoumá prezentaci světa kolem nás

TV komiks perexPodává televizní zpravodajství doopravdy objektivní obraz světa kolem nás? Nebo ve skutečnosti vyzněním záměrně manipuluje, neboť v tvaru zkráceném až na samu hranici ještě únosné délky (či spíše krátky) sn...