Pohybový vývoj dítěte s láskou a respektem

Pohybový vývoj dítěte s láskou a respektem

Tisk

pohybovy-vyvoj-ditete-s-laskou-a-respektem perexFyzioterapeutky dětem. A také jejich rodičům a všem, jimž na zdravém pohybovém vývoji malých ratolestí záleží. Miminka umí od narození spoustu úžasných věcí a dospělí je v tom mohou vhodně podpořit, pokud zvolí citlivý přístup, anebo si dají poradit. Dobrý začátek se stane pevným pilířem zdraví i v dospělosti.


Autorkami knihy Pohybový vývoj dítěte s láskou a respektem Michaela Kačírková a Zuzana Rybová jsou dětské fyzioterapeutky s bohatou praxí, které jsou zároveň samy maminkami. Jejich odborný pohled se tak prolíná s tím lidským, s vlastními zkušenostmi z péče o děťátko. Prostřednictvím podle věku dítěte chronologicky řazených kapitol, přehledného textu a názorných obrázků provázejí čtenáře dětským psychomotorickým vývojem. Objasňují nejasnosti a mýty, které jsou s ním spojeny, a současně nabízejí odborný pohled na moderní trendy, které aktuálně panují ve světě dětských pomůcek.

Aby dítě prospívalo
Novopečení rodiče tak pěkně pohromadě najdou kvalitní informace a odpovědi na otázky související se správným a zdravým vývojem jejich dítěte v prvních třech letech života, kdy opravdu není radno něco promeškat. U každého období je uvedeno, co by děťátko mělo umět, jaké funkce se u něj právě vyvíjejí, jak je možné pokrok vhodně podněcovat a kdy je třeba navštívit odborníka.

Co zdravému vývoji dítěte neprospívá
Z mého pohledu je jednou z nejdůležitějších kapitol téhle knížky právě tahle. Spousta rodičů, prarodičů a dalších příbuzných a známých bere otázku vývoje více či méně jako soutěž – kdo dřív a kdo rychleji pase koníčky, leze, sedí, chodí, mluví… Přitom je mnohdy kontraproduktivní, ba dokonce škodlivé, když dítě nějakou vývojovou fázi přeskočí, nebo když dospělí úroveň vývoje nerespektují. Nevhodné je například předčasné posazování, postavování, chůze nebo takzvané „letadélko“ – tahání za ruce. Rizika takového urychlování jsou také velmi dobře a srozumitelně v knize uvedena.

„Každé dítě má své tempo vývoje a to nejlepší, co pro něj můžete udělat, je toto tempo respektovat.“

Pomůcky a botičky
V dnešní době, kdy je trh přesycen nabídkou nejrůznějších, více či méně smysluplných vychytávek nejen pro děti, bývá obtížné se orientovat v tom, které pomůcky pořídit a kterým se raději vyhnout. Lákavé anotace jsou často zavádějící. Proto je jeden blok věnován právě praktickým pomůckám a hned ten následující se zabývá otázkou vývoje dětské nohy včetně správného výběru prvních botiček.

Velmi výstižně shrnuje význam knihy MUDr. Aneta Sládková Králová na jedné z posledních stránek:

„Komplexní, odborný a zároveň srozumitelný a lidský pohled na vývoj dítěte v prvních třech letech života. Nesnaží se nikoho vystrašit ani z ní není cítit snaha se prvoplánově zalíbit. Namísto toho přehledně a jasně upozorňuje na to, co je ve vývoji důležité a stojí za pozornost.“

To mohu jen potvrdit včetně dojmu, že veškerý text, i když je sestaven odborníky, bude velmi dobře srozumitelný všem čtenářům.

pohybovy-vyvoj-ditete-s-laskou-a-respektem

Pohybový vývoj dítěte s láskou a respektem
Autorky: Zuzana Rybová & Michaela Kačírková
Žánr: naučná literatura, rodina, zdraví
Vydáno: 2022, Esence, Euromedia Group
Počet stran: 168

Hodnocení: 100 %

www.knizniklub.cz/knihy/585913-pohybovy-vyvoj-ditete-s-laskou-a-respektem-fyzioterapeutky-detem


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michal Pleskot – „Od zpěvu až k marketingu“

plesk200

Michal Pleskot působí v pražském Divadle Kalich a Divadle F. X. Šaldy v Liberci. Absolvoval zpěv na Konzervatoři Jaroslava Ježka a poté působil na scénách několika pražských divadel, nejprve v Labyrintu, později v T...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Originální svačina na každý školní den? Inspiraci najdete v nové kuchařce

velka-svacinkova-bichle 200Po dlouhé pauze způsobené situací okolo pandemie koronaviru se školy zase konečně otevírají v plném rozsahu. Spousta rodičů si tak aktuálně láme hlavu nad tím, jak dětem pravidelně dopřát dobrou a zdravou svačinu. T...


Literatura

Tajné sexuální fantazie švédských žen aneb uskutečníme si je - aspoň jednou?

tajne sexualni fantazie svedskych zen200Kniha Kateřiny Janouchové Tajné sexuální fantazie švédských žen byla sice již pokřtěna 3. února 2011 v pražském Paláci knih, přesto si dovolíme znovu otevřít stránky této ú...

Divadlo

Shakespeare v Mahenově divadle NdB
necozaneco perJe to skutečně záhada. Velký dramatik Shakespeare napsal spoustu nejlepší divadelních her, jaké kdy se objevily a taky několik velmi špatných her. Jako by v Shakespearovi byli dva autoři. Nebo že by Shakespeare, onen herec co utekl ke k...

Film

Navždy tvá. Začalo natáčení třetí řady minisérie Iveta

ivet perexV budově Městského soudu v Praze tento víkend odstartovalo natáčení závěrečné řady životopisné minisérie a Voyo Originálu Iveta. Jako první se tvůrci, v čele s režisérem a scenáristou Michalem Samirem, zaměřili na probíhající soudní spor právních z...