Jaké to je být U stolu s Hankou Křížkovou?

Jaké to je být U stolu s Hankou Křížkovou?

Tisk

u stolu200Zpěvačce Hance Křížková vyšla ke konci roku v nakladatelství Esence reedice její kuchařky s názvem U stolu s Hankou Křížkovou.

 

 

 

Tento titul není obyčejnou a klasickou kuchařkou. Nejenže na stránkách s recepty najdete fotografie Hanky Křížkové s nejrůznějšími lidmi nejen se showbyznysu, ale v závěrečné části najdete obsáhlou fotogalerii. Ta mapuje kariéru této oblíbené zpěvačky a můžete tak s ní zavzpomínat nejenom na její důležité role a podobně. Především se nakazíte její dobrosrdečností a radostí, které přímo čiší z jejího úsměvu.

Hanka Křížková v úvodu popisuje, že považuje vaření za tvůrčí činnost a jakousi formu umění. Ráda vaří pro své přátelé a myslí si, že dobře připravené a upravené jídlo z nás dělá lepší lidi. Sepsala recepty, které má spojené s milými lidmi, kterým u ní chutnalo a u kterých si pochutnala ona.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Vyhrajte kuchařku Hanky Křížkové

Receptů je více než 120 a jsou rozděleny na předkrmy, hlavní jídla, sladká jídla, přílohy a nápoje. Ne každý recept je přímo z pera Hanky Křížkové, což vůbec nevadí. Je znát, že se jedná o osvědčené, a především dobré pokrmy. Každý si v knize může najít to své. Mě nejvíce zaujaly recepty na brambory v alobalu s kokosovým špenátem, špagety s mrkví a paprikou, kuřecí salát, jahody na pepři, nebo kedlubnový nákup s mletým masem. Moc dobré by mohly být i obrácené řízky Zdeňka Trošky, králík v hořčici, miništrúdlíčky s jablky a meruňkami, jablečné piškotové řezy nebo švestkový perník.

Líbilo se mi, jak Hanka Křížková doplňovala recepty i něčím osobním a nehrála si přitom na dokonalou. Například u bramborového knedlíku napsala toto: „Nevím, jak je to možné, ale kdykoliv se pustím do výroby bramborových knedlíků, z vody, kam se zavařím, nevylovím nic. Prostě se rozpustí. A tak už se o ně nepokouším, knedlíky mi dělá moje sestra Jiřka, která je umí báječně a díky mrazáku je mohu mít v zásobě.“

Přečtěte si rozhovor s Hankou Křížkovou: „Mám ráda vlastně každé jídlo, když je dobře uvařené a dobře ochucené.“

Pokud hledáte inspiraci na vaření a máte rádi tuto usměvavou zpěvačku, tak po knize U stolu s Hankou Křížkovou rozhodně sáhněte!

u stolu

U stolu s Hankou Křížkovou
Autor: Hanka Křížková, Marie Formáčková
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Esence (Euromedia Group)
Rok vydání: 2023
Počet stran: 176
Hodnocení: 88 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/603505-u-stolu-s-hankou-krizkovou.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Klášterní hudební slavnosti: PŘÍPRAVA LETOŠNÍHO ROČNÍKU BYLA TÉMĚŘ SMRTÍCÍ

Klasterni slavnosti perexPřinášíme vám rozhovor s ředitelem festivalu Klášterní hudební slavnosti 2017 MgA. Romanem Janků.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

3 v 1 + bonus navíc: Skvělý chřest z jednoho hrnce a expres zelený k tomu

chrest perexKamarádka si postěžovala, že její muž nerad zkouší nové. Na chřest se dívá s nedůvěrou. Jeho kolega však chřest pěstuje a muži ho hrdě vnutil. Jemu bylo hloupé odmítnout. Mají pár dní volna, a ráda by byl...


Literatura

V pražských Nuslích byla otevřena Ransdorfova knihovna


ransdorf knihovna 200Nedávno zahájily svou činnost Vzdělávací centrum a knihovna loni zesnulého politika KSČM Miloslava Ransdorfa. Veřejnosti bude postupně ke studiu zpřístupněno na 50 000 svazků, které za svůj život shromáždil.

Divadlo

Tajem staré lišky Báry Hrzánové: Báječný životopis svérázné herečky

hrzanova 200Životopisné knihy jsou mojí vášní. Ne, že bych je vyhledávala, ale když se mi dostanou do ruky, nepohrdnu a patřičně si je vychutnávám: pokaždé totiž mají jinou chuť. Záleží na osobnosti, o které je tu psáno. Jinak si čtu o Nigelle Lawson, jinak o Frediem Mercurym.

...

Film

Noví Transformers přináší dinosaury

tra 200Film Transformers: Zánik (2014) je pokračováním úspěšné série filmů a seriálů na téma robotů měnících se na auta, kteří se mezi námi ukrývají a chrání nás proti zlu. I když se může leckomu zdát, že další pokračování ničím nepřekvapí, nové herecké obsaz...