Dnes se hodí vařit jednoduše a chutně

Dnes se hodí vařit jednoduše a chutně

Tisk

uvareno jednoduse a chutne200Nakladatelství Esence vydalo další kuchařku Eriky Pilátové. Po knize Mám napečeno přichází titul Uvařeno jednoduše a chutně.

 

 

Autorka mě zaujala hnedka v krátkém úvodu, kde psala, že nemá ráda, když někdo říká, co se smí a co ne s tím, že každý má jiné chutě, jiné návyky a vyrůstal v jiném prostředí. „Pokud si najdete v této knize, byť jediný recept, který si zamilujete, budu ráda. I pokud se jí budete jen kochat, budu ráda. A pokud vás bude bavit celá, budu šťastná,“ dodává zde.

Na úplném začátku najdete rady, co s bylinkami a následují recepty rozdělené do těchto kapitol: Polévka je grunt, Co dům dal, Z jednoho hrnce, Bez masa, Maso bude a Slané pečení. Na konci je zase stránka tipů co s rajčaty a také rejstřík.

U každého receptu je informace o době přípravy a pečení, seznam surovin (nejčastěji na čtyři porce) a popis přípravy. Ten je napsán velmi jednoduše a také stručně – ve většině případů se vejde do jednoho odstavce. Přesto je však srozumitelný a jasný. Nechybí ani krásné a čisté fotografie pokrmů.

„Dýňové špagety
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření 30 minut

Potřebujete (na 4 porce): 1 balení špaget, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 300 g dýně, 2 lžíce másla, 150 f balkánského sýra nebo fety, sůl, pepř

Dýni nastrouhejte na hrubém nebo jemném struhadle. V hlubší pánvi zahřejte máslo. Opečte na něm najemno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidejte nahrubo nakrájený česnek a dýni. Vše společně opečte. Směs pak osolte a opepřete. Podle chuti můžete vmíchat oblíbené bylinky. Špagety uvařte podle návodu. Vmíchejte je do pánve s dýňovou směsí. Přijdete rozdrobený sýr a poté špagety rozdělte na talíře.“ (str. 38)

Z jídel mě hodně zaujala studená kefírová polévka z červené řepy, kuřecí závitky s batáty a balkánská věc s mletým masem, kuskusem, zeleninou a balkánským sýrem. Tyto chutě si dovedu představit společně a už se těším, až to vyzkouším.

Spousta receptů mi připomínala jídla, na která nedám dopustit. Pracuji z domova a je tak pro mě důležité si připravit nějaký rychlý a jednoduchý pokrm. V mém případě je jeho základem často právě například kuskus nebo těstoviny a zelenina. Proto pro mě návody nebyly překvapivé, spíše šlo o inspiraci, co můžu k sobě spojit a jak svůj jídelníček obměnit. Kdo však tápe nad tím, co si připravit rychlého a hlavně dobrého, tuto knihu by si rozhodně neměl nechat ujít!

uvareno jednoduse a chutne

Uvařeno jednoduše a chutně
Autor: Erika Pilátová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Esence (Euromedia Group)
Rok vydání: 2023
Počet stran: 192
Hodnocení: 80 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/586159-uvareno-jednoduse-a-chutne.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

VinCafe: „Zákazníci často odcházejí příjemně překvapení - nejlépe pak s lahvinkou v ruce“

VinCafe 200V dubnu tohoto roku se ve Zlíně otevřelo VinCafe – vinotéka s kavárnou. Dobré víno, výborná káva, lahodně vypadající dezerty, to vše v útulném prostředí ve stylu Provence. VinCafe vede matka s dcerou a my oslovili tu mladší z nich, Patricii Hluští...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Outdoorová kuchařka na cesty potěší nejednoho dobrodruha

outdoorova-kucharka-cover-003-960x800fitNakladatelství Smart Press vydalo Outdoorovou kuchařku, kterou na svých cestách ocení nejen ostřílení turisté a horolezci, ale třeba také rodiny s dětmi. Autorkou je novinářka a horalka Petra ...


Literatura

Co se dělo pod zámkem? Za zavřenými dveřmi?

Pod zamkem, perex

V momentě, kdy mi došlo, že název nové knihy od Joty Pod zámkem, neznamená v podzámčí, ale za zavřenými dveřmi, začala mnou cloumat typická ženská vlastnost, zvědavost. Tu ještě umocnila obálka, ze které na m...

Divadlo

Dorian Gray, manipulátor v třpytivém oblaku

dorian 200Už je to více než sto dvacet let, co si svět může přečíst příběh o obrazu Doriana Graye. Mladíka, který si užívá života a díky záhadnému portrétu nestárne. Všechno špatné v jeho životě se odráží v obrazu a on zůstává krásný a neposkvrněný. Švandovo ...

Film

TITANIC ve 3D. Překvapí nás?
ImageŽelezný obr: Už jenom ze samého jména Titanic by nás všechny mělo zamrazit. Vždyť loď nesoucí toto vystihující jméno patřila mezi nejluxusnější a největší parníky své doby. Její neuvěřitelná ...