Typograficky vymazlená kuchařka od vítěze Masterchefa

Typograficky vymazlená kuchařka od vítěze Masterchefa

Tisk

jazyk srdce mozek krev200Loňský ročník kuchařské soutěže Masterchef vyhrál Martin Pecina. Díky tomu, že se živí jako typograf je jeho kuchařka potěchou pro oko a opravdu originálním počinem.

 

 

Jazyk, srdce, mozek, krev je netradiční kuchařkou, což se od Martina Peciny dalo také očekávat. Kniha zaujme větším formátem, pevnou vazbou i vnitřnostmi na obale a nezbývá se než těšit, co je vevnitř. První stránky mají růžovou barvu a představují obsah knihy, vysvětlují obtížnost a autor zde například vysvětluje, jak je to s časem, ale také solí, tukem nebo chuti umami. Dále vysvětluje míry a následuje část knihy nazvaná Základy. V ní se nacházejí recepty na vývary, glazé, zpracování vajec, různé koření, pečivo a podobně. Následují recepty na první a druhý chod.

Na první pohled jsem se bála, že recepty nebudou nic pro mě – i když o sobě Martin Pecina říká, že nepoužívá espumu a nenosí rondon, tak vypadaly jako klasičtí zástupci vysoké gastronomie. Tedy té, která je složitá a často na ni doma nemáte suroviny. Opak byl však pravdou a mě zaujala spousta pokrmů, a to ze základů například naložené ředkvičky, bylinkový olej nebo brioš. Určitě musím vyzkoušet Pecinovu variaci na zelňačku, uzené s šulánky, mákem a povidly, pokrm zahrnující „zemáky, cibulu, libeček a rybíz“, nastavovanou kaši s kroupami a majoránkou nebo sladký hlavní chod s pšenicí, mákem a medem.

U každého receptu jsou kromě surovin, postupu a celostránkové fotografie i krátké uvozující texty a myslím si, že rozhodně nejsou pro každého (tedy stejně jako celá kuchařka). Mně se však líbily, Martinův styl mi seděl, představovala jsem si ho, jak některé věci říká a často jsem se i zasmála. Navíc jsem také byla ráda za moravštinu. Například škvarky označuje jako moravské müsli a valašský popcorn a dodává toto: „Tradiční způsob přípravy škvarků sice probíhá na sporáku, ale mnohem pohodlnější a blbuvzdornější jest pečení v troubě. Z toho plyne sprosté ponaučení: jste-li blbí jako já, škvařte v troubě!“

Jazyk, srdce, mozek, krev je z hlediska typografie opravdu precizní práce. Jde vidět, že si s ní Martin Pecina opravdu vyhrál a jako bývalou studentku editorské práce mě kniha opravdu potěšila. A líbila se mi i z pohledu kuchařky a hospodyňky, protože přinesla zase něco jiného a určitě mě inspirovala.

jazyk srdce mozek krev

Jazyk, srdce, mozek, krev
Autor: Martin Pecina
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Esence (Euromedia Group)
Rok vydání: 2023
Počet stran: 176
Hodnocení: 80 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/647071-jazyk-srdce-mozek-krev.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Richard Müller: „Uděláme s Fragile vše proto, aby koncert ve zlínském Kongresovém centru patřil k těm nezapomenutelným“

200rozVečer plný největších hitů legendárního slovenského zpěváka Richarda Müllera bez jediného hudebního nástroje! Takový bude koncert, který se uskuteční 3. listopadu 2013 v sále nového Kongresového centra ve Zlíně. Právě proto jsme poprosili pana Richarda, ab...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Yoga4Face – komplexní přístup pro stárnutí s nevadnoucí krásou

oblicejova joga perexPatříte-li mezi lidi, kteří holdují zdravému životnímu stylu, rádi zkoušejí nové věci a snaží se žít co nejpřirozeněji a radostně, mohla by vás oslovit publikace obsahující rady a cvičení pro udržení svěží a krásné tváře – Oblič...


Literatura

Pekáč buchet slupnete jako malinu

pekac buchet 200Pekáč buchet je v pořadí čtvrtá kniha, která spisovatelce Kateřině Petrusové vychází v Nakladatelství Fragment. Nezabývá se žádnými vážnými tématy, ale dokáže ženám nabídnout přesně to, co chtějí. Pekáč buchet je klasická love story, kt...

Divadlo

Vršovické divadlo MANA uvede inscenaci To nemyslíš vážně, Pavlíčku o osudu Pavla Kohouta

To nemyslis vazne Pavlicku 200Silný příběh inspirovaný životem mimořádného českého dramatika Pavla Kohouta To nemyslíš vážně, Pavlíčku uvede divadlo MANA v pražských Vršovicích. Kohoutův podivuhodný osud, jeho vtip, bystrost i prozření...

Film

Král televizních příběhů František Filip

filipVraťme se do časů, kdy byla televize zásobena vynikajícími scénáři Jaroslava Dieta, Jiřího Hubače a dalších, kterých se posléze ujali mistři svého řemesla a pod jejich vedením vznikly ty nejlepší české seriály a televizní filmy. Tento krásný výlet do minul...