Analytická psychologie v pohádkách aneb o moudrosti pohádek

Analytická psychologie v pohádkách aneb o moudrosti pohádek

Tisk

Analytická psychologieTato jedinečná kniha vás zaujme především pokud se zajímáte o psychologii, milujete pohádky, jste rozeným analytikem a věčným šťouralem zvyklým vše rozkládat na atomy, naprosto souzníte s učením C. G. Junga nebo je aspoň trochu znáte, zajímá vás tajemství lidské duše, symboly a inklinujete k duchovnu a mystice či mytologii. Já knihu četla na pařezu v lese na pokračování a nezažila jsem krásnější pocit. Pojďme se společně podívat na to, co taková kniha od světoznámé psychoanalytičky nabízí.

V prvé řadě je dobré vědět, že byste měli mít povědomí o tom, co znamenají pojmy kolektivní nevědomí, anima, animus, Stín, amplifikace, bytosné Já, archetypy či individuace. Zaujmout vás mohou nejrůznější pohádky z celého světa, které si můžete s chutí přečíst, anebo je pak povyprávět svým dětem. To nejzajímavější vás ale ještě čeká: pohádky budete analyzovat a možná zjistíte nečekané: jak velká je podobnost toho, co se odehrává v pohádkách s reálným životem, i přestože jsou to pohádky! A kolik moudrosti, která vás okamžitě osloví, v nich je! Více už neprozradím, znalci Jungovy psychologie dobře vědí, kdo byla Marie-Louise von Franz a čemu se věnovala. Právě tato psychoanalytička je autorkou knihy, kterou loni vydalo nakladatelství Portál.

Přidávám ještě anotaci a informace o autorce:

Pohádky zobrazují univerzální funkce psýché, ale přitom neobsahují žádný individuální materiál. Primitivní pohádky – na rozdíl od pohádek moderních – obsahují zkušenosti našich předků, které získali při setkání s archetypickým světem. Proto jsou často hrůzyplné a vystupují v nich různé nadpřirozené bytosti. Zároveň ale odrážejí živou psychologickou zkušenost – v osudech pohádkových hrdinů je člověk po staletí v symbolické podobě konfrontován s obtížemi, kterým je v životě vystaven.

Předkládaný svazek obsahuje dvě autorčiny klasické práce. V díle Psychologický výklad pohádek jsou na řadě pohádkových příběhů názorně vysvětleny jednotlivé pojmy psychologie C. G. Junga, jež jsou pro pochopení pohádek důležité. Práce Animus a anima v pohádkách se specificky zaměřuje na archetypy, které charakterizují lidskou zkušenost s opačným pohlavím. Těžiště knihy je ve výkladu klasických grimmovských pohádek. K nim Marie-Louise von Franz přistupuje osobitým způsobem, v němž se projevuje nadhled a smysl pro humor.

Marie-Louise von Franz (1915–1998) studovala klasickou filologii a již jako mladá se zabývala výkladem pohádek. Zároveň se v osmnácti letech seznámila s C. G. Jungem a začala navštěvovat jeho přednášky. Později k Jungovi nastoupila do výcviku v analytické psychologii. Se slavným psychologem spolupracovala až do jeho smrti v roce 1961. Pomáhala mu především s překlady řeckých a latinských alchymických spisů a fungovala jako Jungův prvořadý partner při jejich výzkumu. Byla proslulá svými interpretačními dovednostmi, jež využívala nejen u pohádek a starých textů, ale i u snů svých pacientů. V češtině vyšly také její knihy Sen a smrt, Věštění a synchronicita, Mýtus a psychologie. Podílela se i na dalších významných dílech analytické psychologie, jako např. Člověk a jeho symboly.

 Analytická psychologie

Autor: Marie-Louise von Franz
Název: Analytická psychologie v pohádkách
Nakladatelství: Portál
Rok vydání: 2023
Počet stran: 360
Hodnocení: 100%

https://obchod.portal.cz/odborna/analyticka-psychologie-v-pohadkach/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Abychom žili plnohodnotný život, nemusíme zvířata týrat “ říká Alena Buksová

zvirata perexAlena Buksová zasvětila svůj život práci v organizaci na ochranu zvířat. Jak se staví k současné situaci práv zvířat ve světě a jaká jsou podle jejích slov největší úskalí při práci v neziskové organizaci?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Regionální kuchařka ATLAS CHUTÍ ČECH, MORAVY A SLEZSKA má druhé vydání

Atlas chuti200Regionální kuchařka ATLAS CHUTÍ ČECH, MORAVY A SLEZSKA má druhé vydání. Po úspěchu Regionální kuchařky připravila Petra Pospěchová s nakladatelstvím Smart Press druhé, rozšířené vydání pojmenované Atlas chutí Čech, Moravy a Slezska. Kniha n...


Literatura

Jak se žabožrout naučil pít čaj o páté

zajatec obalStalo se vám někdy, že jste museli opustit rodnou hroudu a přesídlit do úplně cizího prostředí? A co teprve když jste hrdý Francouz a svůj nový domov musíte najít ve věčně sychravé a konzervativní Anglii. Tento proces domestikace líčí s humor...

Divadlo

Kašpárkova dobrodružství v šípkovém království

kasparek a ruzena sipkova200Zlín se pyšní dvěma „oficiálními“ místy, kde se nacházejí prkna, která znamenají svět, a to Městským divadlem a Divadlem Scéna. Navíc se čas od času změní na divadelní sál část klubu Zelenáčova šopa, která pravide...

Film

Woody Allen a jeho filmy

Woody perexKdybychom chtěli zjistit, o kterém americkém filmaři vyšlo u nás nejvíce knížek, asi bychom byli překvapeni: nebyli to Charlie Chaplin ani Steven Spielberg či Quentin Tarantino, nýbrž komik Woody Allen. Kdo jiný se může pochlubit zhruba desítkou ...