Temperamentní optimista je další novinka z JaS nakladatelství

Temperamentní optimista je další novinka z JaS nakladatelství

Tisk

temperamentni optimista 200To, že se svým psem v přírodě sledujete květiny, slunce a po obloze plující mraky, není marnění času, možná to jsou nejhodnotnější okamžiky vašeho života.

 

 

Bývají radostní, většinou mají dobrou náladu a vlastně se na každého smějí. Svého „člověka“ bezmezně zbožňují. Páníčkové to mají podobně, protože se do svého „naháčka“ zamilovali na první pohled, propadli jeho kouzlu. Pokud se rozhodnete, že si domů pořídíte právě bezsrstého pejska, měli byste být dobře nachystáni, nic nenechávat náhodě, aby se nic nepokazilo. Základní informace, jak se postarat o „mechového“ pejska, který se rád mazlí, sepsala Renata Horová, organizátorka setkání majitelů bezsrstých plemen (I love naked), a především hrdá majitelka dvou psích slečen Tao a Sofie.

Barevné fotografie v příloze, černobílé ilustrace v textu (Arne).

temperamentni optimista 1

Ukázka z knihy

Někdo je miluje, jiný ne. Většinou o sympatiích k bezsrstým plemenům rozhodne první pohled. Zatímco bezsrstý pejsek miluje člověka ihned, někteří lidé toto nadšení neopětují. Ten, kdo propadl kouzlu „psích naháčů“, zůstane navždy jejich obdivovatelem.
Psí naháči mají výraznou mimiku v obličeji, jejich výraz není skryt pod vrstvou srsti, jak jsme tomu zvyklí u většiny osrstěných ras. Různé výrazy v jejich tvářích jsou často velmi legrační, jindy dojemné, ale někdy mohou být důstojné až výhružné. U bezsrstých plemen psů jsou více výrazné zuby, hmatové vousy, oči a drápy se mohou zdát až přerostlé, ale to vše je jen nezvyklá podoba při absenci srsti.
Možná i proto se umisťují na prvních příčkách v zábavných soutěžích o nejošklivějšího psa, spolu s absencí srsti chybí i její milosrdná funkce, která skryje ledajaké nectnosti na vzhledu.
Popularita psů bez srsti v posledních letech vzrostla, důvody jsou mimo jiné i praktické. Na rozdíl od chlupatých psů u těch bezsrstých nepřichází období línání, a s tím ani větší nutnost úklidu domácnosti. Není potřebná náročná péče jako je střihání, česání a trimování. Výjimkou je čínský chocholatý pes, u něj je péče o srst nutností. Další obrovskou výhodou je, že u některých alergických osob, může být soužití s bezsrstým psem dobrou alternativou. Ideální je kontakt alergika a psa bez srsti vyzkoušet, a to v dostatečné míře (olíznutí, otření psa o obličej apod.). Neplatí totiž zidealizovaný mýtus, že pes bez srsti je vhodný pro všechny alergiky. U alergií na sliny, nebo u silných alergiků může nepříjemná reakce přesto nastat.
Jaké to je pohladit naháče, ptají se mě často lidé. Říkám jim obvykle: „Zkuste to,“ a nabídnu zvídavému kolemjdoucímu, aby si mého psa pohladil. Vzápětí dodávám: „Je to podobné jako pohladit člověka.“ – „Ba ne,“ ohrazují se lidé, „váš pejsek je mnohem teplejší.“ Mají pravdu, každý pes má tělesnou teplotu o trochu vyšší než člověk (37,5 až 39 °C). A fakt, že naháček nemá srst, tedy termoizolační vrstvu, je ve výsledku velmi překvapivý tím, že se pejsek bez chlupů zdá být teplejší. I proto se v historii používali k vyhřívání lože svých pánů, nebo dokonce k léčení nemocných osob.

temperamentni optimista obalka

Renata Horová
Temperamentní optimista
americký bezsrstý teriér
Měkká vazba s klopami, formát 155×210 mm, 152 strany


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Christiane F. – Můj druhý život

druhy200Všichni čtenáři si jistě vzpomenou na kultovní román My děti ze stanice ZOO, první knihu, která do světa otevřeně vyřvala berlínskou drogovou scénu. Neméně odstrašující bylo i filmové zpracování, kde si zahrál nedávno zesnulý David Bowie. Hrdince románu ...

Divadlo

Vinohradská inscenace Já třeba zabít Sekala se podobá šílené realitě dnešního světa

sekal 200Velké téma, které vymyslel špičkový scenárista a které se dočkalo adekvátní divadelní adaptace na velkém jevišti, se odehrává ve skvělé režii Pavla Kheka. Tak hodnotím jednu z posledních inscenací Je třeba zabít Sekala v Divadle na Vinohradech. Syrové ...

Film

Letos ve Varech pookřejeme

KviffBývalo dobrým zvykem, že karlovarský filmový festival uváděl rozsáhlé přehlídky slavných tvůrců evropských i mimoevropských, takže zájemci se tak mohli v uplynulých letech seznámit s reprezentativním průřezem celoživotního odkazu takových osobností, jako by...