V Pradědově galerii najdeme největší betlém na světě

V Pradědově galerii najdeme největší betlém na světě

Tisk

pradedova galerie 200Letošní léto se nese ve znamení rozvolňování proticovidových opatření. Návštěvníci se konečně mohou vydat do svých oblíbených míst, kam během nouzového stavu nemohli. Nejinak je tomu u Pradědovy galerie U Halouzků – otec a synové, jejíž vyřezávaný betlém v životní velikosti je považován za největší na světě. V Jiříkově u Rýmařova těsně v blízkosti hradu Sovinec se nachází rozlehlá expozice, která se pyšní výstavou obřích soch, betlémů, postav bájí a pověstí.

Zakladatelem galerie je umělecký řezbář Jiří Halouzka, který je držitelem 25 českých a světových rekordů. Jeho celoživotní dílo jej zařadilo do seznamu významných osobností oxfordské encyklopedie, získal ocenění Un-Foe-Prae v Římě. Při osobní audienci pana Jiřího Halouzky u papeže Jana Pavla II. ve Vatikánu, na jeho letním sídle Gandolfo vznikl posléze na návrh papeže vyřezávaný betlém, v současnosti je to největší betlém na světě. Galerii slavnostně otevřel prezident Světové unie betlémářů se sídlem v Římě Vladimír Vaclík. 

pradedova galerie 1

Turisté mohou vidět dřevořezbu „Pradědovu říši“ (6m x 2,3m), sochu Praděda (výška 10,4m, váha 15 tun), dřevořezbu „Vyznání mé rodné zemi (36m x 2m) a další zajímavé exponáty. V expozicích jsou mluvící sochy, které představují jednotlivá díla v šesti světových jazycích. Mimo jiné zde nalezneme pozorovatelnu živých daňků, muflonů a divočáků. Děti si mohou pohrát v dětském ráji, povozit se na kolotočích a využít mnoho dalších atrakcí. Malí návštěvníci také uvítají sochy draků, dračí sluj, tajemnou komnatu a sovinecké čarodějnice, peklo s hodnými čerty anebo poslední vodníky v Čechách. Na své si přijdou obdivovatelé českých tradic a obyčejů. Je zde i muzeum betlémů moravských řezbářů. Celou expozici doplňuje poslední večeře, křížová cesta a Ježíškův domov. Pradědovu galerii obklopuje Pradědova zahrádka arboretum s 500 druhy keřů a rostlin, ekologické nádrže, vodopád, velké mlýnské kolo a kostel sv. Michaela Archanděla s létajícími anděly. 

pradedova galerie2

Výstava obřích soch je celoroční, je otevřena i ve svátky, 365 dní v roce. Všichni zájemci jsou zváni ve dnech 3.7. 2021-4.7. 2021 na Tradiční řezbářské setkání 2021, kdy se v galerii sejdou řezbáři a mistři svého řemesla z celé republiky, návštěvníci je tak mohou vidět přímo při práci.

Foto: Andrea Martínková

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Wisdom: „Naše česká fanouškovská základna je pravděpodobně nejfanatičtější“

wisdom 200Na festivalu Made of Metal se v pátek 15. srpna představí maďarská metalová skupina Wisdom. Jakou plánují show, jak se těší a jaká je hudební scéna v Maďarsku? To se dozvíte v tomto rozhovoru.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Nicky

nicky 200S osobou Nicholase Wintona jsem se poprvé setkala v kině při promítání filmu Síla lidskosti. Byl to tak emotivní zážitek, že jsem dlouhou dobu nemohla myslet na nic jiného. Příběh mladého Angličana, který přijel těsně před vypuknutím druhé světové válk...

Divadlo

Bella figura. Přehlídka komunikačních trapasů v Městském divadle v Brně

Bella Figura perexItalská povaha – stručná přehlídka po italské způsobu komunikace, kterou asi poprvé popsal fejetonista Bepe Severgnini. Ano, je to termín Bella Figura. Je obsažným názvem hry dramatičky Yasminy Rezy. V režii této autorky měla hr...

Film

Dominik Hašek a Hynek Čermák se objeví na plátnech kin v novém filmu den po 25. výročí vítězství olympijského hokejového turnaje v Naganu

deti nagana 200Režisér a scénárista Dan Pánek dotáčí poslední záběry rodinného snímku Děti Nagana, ve kterém si po boku Hynka Čermáka, Pavla Baťka či Kláry Issové zahraje také hokejový brankář Dominik Hašek. Premiéra filmu, který divákům připomene atmosfér...