Vyšší princip mravní po woodyallenovsku

Vyšší princip mravní po woodyallenovsku

Tisk

iracionalni-muz perexTak jako mnoho lidí každý rok čeká na Vánoce, filmový svět a fanoušci očekávají novinku od Woodyho Allena. Pro rok 2015 slavný režisér nachystal drama ze současnosti a teď si ho díky Magic Boxu můžete doma uložit do své DVD či Blue-Ray sbírky.

 


Za tónů líbivého jazzu přijíždí do malebného poklidného městečka Abe Lucas (Joaquin Pheonix), profesor filozofie, který svými názory a knihami vzbuzuje rozruch. Z auta se tak tak vypotácí, nebojí se přihnout si z placatky a na nějaké formality si nepotrpí.
Pro některé opilá troska bez chuti žít, pro jiné překvapivě zajímavý učitel. Tato kombinace se zdá pro ženy naprosto neodolatelná, a tak se mu do cesty postaví Rita, místní profesorka, která je nespokojená ve svém manželství a hledá dobrodružství, ale taky Jill, mladá, bystrá, ale trochu naivní studentka, která je vším, co Abe prožívá, naprosto uchvácená.

iracionalni-muz


Abe tráví s Jill překvapivě mnoho času a při jednom posezení v bistru zaslechnou skupinku lidí, kteří řeší závažný problém. Neznámá žena je nešťastná, protože jí soud nechce svěřit děti do péče, i když je vzorná matka, ale soudce očividně nehraje čistou hru a chce je přidělit otci, který se o ně neumí starat. Abe v tomto naléhavém problému uvidí svou novou naději na smysl života.
Ano, vypadá to, že Woody začal opisovat sám od sebe, film dost připomíná starší Match point, ale Iracionální muž je kratší, svižnější, méně zapletený. Možná i tato kombinace přispěla k tomu, že film začne a ani se nenadějete a je u svého konce. Pořád ale cítíte jistou allenovskou nadsázku a lehkost.



Iracionální muž/Irrational Man
Drama/Mysteriózní
USA, 2015, 96 min
Scénář: Woody Allen
Režie: Woody Allen
Kamera: Darius Khondji
Hrají: Emma Stone, Joaquin Phoenix, Parker Posey, Jamie Blackley, Ben Rosenfield, Ethan Phillips, Meredith Hagner, David Aaron Baker, Gary Wilmes, Sophie von Haselberg, Tom Kemp, Brigette Lundy-Paine, Betsy Aidem, Susan Pourfar, Ariana DeFusco
Hodnocení: 90 %                Zdroj foto: www.magicbox.cz
http://www.magicbox.cz/dvd/iracionalni-muz

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martina Boledovičová: „Tradice nám poskytují řád a nikdy neztratily platnost.“

Martina Boledovicova200Martina Boledovičová je zakladatelka nakladatelství Smart Press, matka jedné dcery a tří synů. Stála u vzniku mnoha projektů a zajímavých knižních titulů, mezi které patří mimo jiné Tradináře. Nápad na tuto edici přišel ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Dosud neviděný druh očisty na filmových plátnech

200filmS velmi originálním námětem přichází na plátna režisér a scénárista James DeMonaco. S poměrně nízkým rozpočtem představuje svět, o kterém si divák nejspíš nikdy předtím nemyslel, že může fungovat.

...

Literatura

Monology vaginy: „lascivní“ název s hořkým obsahem

monology vaginy perex

„Člověk má strach to vyslovit. ‚Vagina.‘ Ze začátku máte pocit, jako byste se museli probourat neviditelnou stěnou. ‚Vagina.‘ Cítíte se provinile a bídně, jako by se vás za to c...

Divadlo

Prosincové pražské divadelní události

divadelni tipyAneb přehled toho, co byste si rozhodně neměli nechat ujít, co zaujalo redakci K21 a kam se vypravit zahnat předvánoční stres. Tipy na premiéry i zajímavé akce týkající se divadelního světa. Necháte se nalákat?

...

Film

Vyšla kniha o pozapomenutém filmaři Chrisi Markerovi

chris markerPřečte-li dnes někdo jméno Chrise Markera, málokomu něco řekne. Nanejvýš si vybaví, že jeho experimentální, ze statických záběrů složená Rampa (na snímku) poskytla námět Gilliamovu sci-fi 12 opic<...