Dokument Portrét královny přiblíží 70 let vlády Alžběty II. skrze její ikonické fotografie

Dokument Portrét královny přiblíží 70 let vlády Alžběty II. skrze její ikonické fotografie

Tisk

portret kralovny200Patří k nejznámějším tvářím moderní historie. Její podobizna zdobí známky, mince a trička, byla vyvedena ve vápenci i železu a existuje dokonce i její vlastní panenka Barbie. Britská královna Alžběta II. přitahovala zájem fotografů po dlouhých 90 let – tedy celou polovinu života této umělecké disciplíny. Jak se za tu dobu změnila portrétní fotografie a co vlastně vypovídá o osobách, které se snaží zachytit, ukazuje dokument z cyklu Umění v kině Portrét královny. Snímek Fabrizia Ferriho, jednoho z nejvyhledávanějších fotografů současnosti, uvede do českých kin Aerofilms od 11. září 2023.

 

„Myslím, že se královně podařilo vyjádřit spoustu věcí bez toho, aby řekla jediné slovo,“ říká ve filmu italský stylista Pier Paolo Piccioli. „Ať už skrze fotografy, které si vybrala, aby zhotovili její portrét, nebo skrze to, jak vypadala a jaké nosila barvy. Vždycky tím něco vyjadřovala. Představa, že nikdy nedala žádný rozhovor, zní naprosto absurdně, protože si všichni myslí, že vědí, co si myslela, jelikož to vždycky dávala najevo skrze svou image.“

Piccioli je jedním z řádky osobností zastupujících kreativní branže i obyčejné hlasy lidu, jimiž Portrét královny vykresluje zcela unikátní filmový obraz ženy, jež po 70 let stála v čele Spojeného království. Je to příběh o majestátu, respektu, obdivu a pro mnohé i lásky, ale také o tom neopakovatelném kouzlu fotografie, která na krátký časový úsek dovolí nahlédnout do duše i těm, co si jinak bedlivě střeží své soukromí.

Desítky královniných portrétů – intenzivních, intimních fotografických snímků, které se staly emblematickými pro dobu svého vzniku – střídá promluva jejich autorů. Jak v případě Briana Arise, Jasona Bella, Juliana Caldera, Chrise Levina, Davida Montgomeryho a Johna Swannella, tak herečky Isabelly Rossellini nebo Charlese Dance, který Ferriho filmem provází, přitom jde o osoby, které nezažily svět, do něhož by nebyla tvář Alžběty II. tak významně obtisknuta.

Cyklus umění v kině uvede na plátna kin během podzimu 2023 celkem tři snímky. Prvním z nich je Portrét královny od 11. září, následovat bude od 9. října cesta do barokního Říma v dokumentu Borromini a Bernini – výzva k dokonalosti. Završení proběhne ve formě portrétu Jeffa Koonse v kinech od 13. listopadu.

Příběh nejfotografovanější, nejoblíbenější a nejvíce zmiňované ženy na planetě viděný objektivy největších světových fotografů. Dokument Portrét královny vypráví sedmdesát let života Alžběty II. skrze její fotografická vyobrazení. Lidé ji špehovali, oslavovali i kritizovali, současně je fascinovala a chtěli se o ní dozvídat nové informace, lépe ji poznat a pochopit. Královnin ikonografický obraz zůstával jedinečný a stálý, zatímco život kolem ní, kultura, společnosti i politika se měnila rychlostí světla. Každý portrét Alžběty II. je střípkem mozaiky zachycující jen jednu z tisíce jejích tváří. Pokud máme pocit, že jsme královnu znali, je to i díky přitažlivosti jejích fotografických portrétů. Ty si zachovávají auru nadčasovosti a postupem času se staly ikonickými po celém světě. Režisérem dokumentu je jeden z nejvyhledávanějších světových fotografů Fabrizio Ferri.

Portret kralovny plakat

Film vychází z knihy Paoly Calvetti Alžběta II: Portrét královny.

Portrét královny • režie: Fabrizio Ferri • IT • 2022 • 77 minut • výtvarné umění


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Umělecké dílo by mělo svého tvůrce přesahovat, říká Martin Němec

martin nemec200I když jsem věděl, že je Martin Němec scenárista, spisovatel a malíř, jehož obrazy jsou obdivuhodné, na začátku mě upoutal svou hudbou a texty, které vytvořil pro skupinu Precedens. V té době tam zpívala i začínající Bára Basiková, která v ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zázraky v České televizi

ct1  perexZázraky se dějí. O tom jsou přesvědčeni autoři podzimního schématu České televize, který se na obrazovkách představí divákům již s prvními zářijovými dny. Zazářit by tak měly vedle stálic především novinky hrané tvorby, kde se dle slov autorů uro...


Literatura

Achilleova píseň – nadčasový příběh o opravdové lásce

achilleovapisen perexV lednových povánočních dnech jsem zatoužila přečíst si něco delikátního, nějaký poutavý, nevšední příběh. A přání se mi rychle splnilo. Knížka Achilleova píseň autorky Madeline Millerové mě o...

Divadlo

Zářijové novinky na Dramoxu: legendární Podivné odpoledne doktora Zvonka Burkeho i švihlá Římská Lukrécie

Podivné odpoledne doktora Zvonka BurkehoOnline platforma Dramox.cz přináší každý měsíc několik novinek z českých i zahraničních divadelních scén. Nově nabídku obohatila švihlá barokní opera Římská Lukrécie, legendární grotesk...

Film

Víkend na Festivalu krátkých filmů v Praze
ImageNa Festival krátkých filmů zavítaly naše redaktorky Klára Scholzová a Martina Černá. Dvě reportáže v jednom vydání vás nalákají na příští ročník.
...