Od popravy K. H. Franka uplynulo 70 let

Od popravy K. H. Franka uplynulo 70 let

Tisk


franko200Popravu Karla Hermana Franka před sedmdesáti lety sledovalo na nádvoří pankrácké věznice pět tisíc lidí. Dne  22. května 1946 byl tento významný nacistický pohlavár po zamítnutí všech žádostí o milost oběšen.

 

Frank čelil před Mimořádným lidovým soudem v Praze obvinění ze zločinů podle 15 paragrafů. Jeho proces se vlekl  téměř rok; od srpna 1945 do 21. května 1946. Hlavní pozornost během soudního líčení se soustředila na jeho podíl na vyhlazení Lidic v červnu 1942. Během svého působení Frank vydal a potvrdil mnoho vyhlášek a nařízení, které umožnily začlenění českého průmyslu do německé válečné mašinérie. Svou vinu nesl i na smrti studentů zastřelených 17. listopadu 1939, stejně jako na deportaci tisíců lidí do Německa na nucené práce. Jeho podpis je nejen na rozsudcích smrti vykonaných v Lidicích, ale i v Ležácích. Karl Herman Frank se narodil 24. ledna 1898 v Karlových Varech. Po střední škole pracoval jako úředník ve Vítkovicích. V roce 1921 se vrátil do Varů, kde nejprve pracoval jako železniční úředník a později se stal knihkupcem.

V roce 1933 založil v Karlových Varech skupinu Sudetoněmecké vlastenecké fronty a stal se vedoucím jejího agitačně propagačního oddělení. V roce 1935 organizace nesla název Sudetoněmecká strana (SdP) a v parlamentních volbách se stala druhou nejsilnější frakcí Národního shromáždění. Frank se stal předsedou poslaneckého klubu SdP; později vedl pražskou pobočku strany. Po podepsání Mnichovské dohody a odtržení Sudet byl jmenován zástupcem velitele říšské župy Sudetenland a přijat do NSDAP s vysokou hodností SS.

Po vyhlášení protektorátu Čechy a Morava získal funkci státního tajemníka.  Frank brzy přejal iniciativu a aktivně zasahoval do dění v protektorátu. Po odchodu říšského protektora von Neuratha a atentátu na Reinharda Heydricha se Frank, jmenovaný v srpnu 1943 říšským ministrem pro Čechy a Moravu, stal v protektorátu fakticky samovládcem a byl zmocněn nařizovat popravy bez soudního řízení; poslední rozkazy k popravě podepsal ještě 1. května 1945.

Na konci války byl Karl Hermann Frank dopaden, když prchal v ozbrojené německé koloně z Prahy směrem k demarkační linii.  Chtěl se vzdát Američanům protože měl strach z ruského zajetí.  Dojel ale jen do Rokycan. Frank byl dopraven do Plzně, poté do amerického zajetí ve Wiesbadenu, ale Američané ho vydali k procesu do Prahy. Rok po svém zatčení v Rokycanech, v květnu roku 1946, byl odsouzen k smrti.

 franko
 
Nesoudili ho v Norimberku, ale v Praze
Dne 9. května 1945 K. H. Frank opustil svůj dům v Praze a vydal se do Německa. V Rokycanech byl však zadržen a předán příslušníkům Pattonovy armády. K jeho nemilému překvapení však Franka nesoudil Norimberský tribunál, ale nakonec byl vydán k potrestání do Československa - 7. srpna 1945 pak mohli posluchači rádia Luxemburg vyslechnout podivné hlášení oznamující přílet amerického letadla s velkým zavazadlem do Prahy. Šlo o šifru, kterou spojenci ohlásili československým úřadům jako utajený převoz někdejšího říšského ministra pro Čechy a Moravu K. H. Franka z věznice v německém Wiesbadenu do Prahy.
K. H. Frank byl po válce souzen a 22. května 1946 byl odsouzen k trestu smrti, ve stejný den byl tři hodiny po vynesení rozsudku po zamítnutí všech žádostí o milost na dvoře pankrácké věznice oběšen.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zpěvák a kytarista Petr Kocman: Jsem městský cowboy, který nosí stetson od narození

PETR KOCMAN 200Petr Kocman, zpěvák, kytarista a hráč na foukací harmoniku i mandolínu kdysi s Michalem Tučným vymyslel motto „Country je všechno, co se mi líbí.“ Přesně v tomhle stylu také žije. Muzika, kterou ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Naše fotoreportáž: Praha – velkolepé staveniště Evropy

muzeum hlp 200Dům U Zlatého prstenu v pražské Týnské uličce je od roku 2016 ve správě Muzea hlavního města Prahy. Je zde expozice, zaměřená na proměny Prahy v době panování Karla IV., která zobrazuje podobu měst a život jejich obyvatel v lucemburské době....

Z archivu...


Literatura

Knížka na prázdniny – jakou vybrat?

prazdniny prazdniny v nebi 200Blíží se léto. Děti budou mít prázdniny, spoustu volného času a tak si myslím, že by měly občas otevřít knihu – ne zrovna s učivem, ale s nějakým příběhem. I tak si zopakují mnohé, co se dosu...

Divadlo

Umělkyně světových parametrů mají kromě talentu vždy něco navíc

perex hvezdyMám rád umělce, ale nejvíc asi ty, kteří něco umějí, a přitom si na nic nehrají. Vypadá to jako protimluv, ale možná mi rozumíte. A pak mám rád umělkyně, které – ačkoliv jsou talentované, inteligentní a krásné – ma...

Film

Nepřestávejte snít se Severskou filmovou zimou

sfz 200I v únoru letošního roku se fanoušci severské kinematografie dočkají festivalu Severská filmová zima. Na programu jsou filmy, které již bylo možné zhlédnout třeba při Severském filmovém podzimu, zimní festival s sebou nese mnohé novinky. Jako třeba film N...