Opáčko z historje f koztce

Opáčko z historje f koztce

Tisk


opraski 200Ve škole jste nesnášeli dějepis, letopočty vám způsobovaly záchvaty paniky nebo vás polil studený pot po celém těle. Souvislosti, návaznosti, opakující se události, ze kterých se nikdo nepoučil. Asi častý scénář žáků a studentů. Ale jde to i jinak, už to pár let víme, a pokud jste ještě jako zázrakem nenarazili na opráski, Grada je vydala v kostce, téměř doslova.


Na 646 stránkách líčí autor oprásků zásadní události české historie – vždy se zajímavou pointou, nevyhýbá se ostřejším výrazům, ale to opráski prostě jen víc koření, i když narazila jsem na pár, u kterých jsem i já otrlý čtenář a fanoušek, obsah chvíli rozdýchávala (především ty věnované období druhé světové války).
Opráski jsou seřazené chronologicky a na konci je ještě pár kousků, který nešly zařadit do připravených kapitol. Navíc je pro čtenáře připravena mapa, která znázorňuje opravdu top historických okamžiků a ty nejdůležitější osobnosti. Však si ji prohlédněte.
Při pročítání jsem si také sestavila svůj osobní žebříček třech nejlepších a nejvtipnějších oprásků – „Jak ozlavid úmrťini“, „Jak si dboře ockočid“, „Jak zalošit a nezpomenoud“ a je třeba zůstat u tradic, vybrala jsem i osobní bonuz pro kikoty: „Jak začlo nárotní oprosení“. Bylo opravdu těžké se soustředit po dnech věnovaným čtení oprásků na správnou českou gramatiku.
Pro neznalce může výtvarné zpracování vypadat jednoduše, ale opak je pravdou. Podívejte se zblízka na výrazy zobrazených postav. Dost často dodávají jednotlivým mini příběhům šťávu.
Není co víc dodat. Opráski jsou vtipným a zároveň poučným čtením, měly by potěšit každého k jakékoliv příležitosti.

opraski

Opráski sčeskí historje f koztce
Autor: jaz
Žánr: historie
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2016
Počet stran: 464
Hodnocení: 95 %            

Zdroj foto: http://www.kosmas.cz/
http://www.grada.cz/opraski-sceski-historje-f-koztce_9325/kniha/katalog/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Představujeme Jumpboxing: „Cíl je jasný - zábavnou formou spojit radost a efektivitu.“

jumpboxing 200Jumpboxing je nový sport, který kombinuje kickbox se skákáním na trampolíně. Vyčerpávající výklad nám k němu podala jeho zakladatelka paní Zuzana Kubáňová. Nechte se nalákat na lekci jumboxingu!

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

MOJE PRÁZDNINOVÉ HVĚZDY

hvezda Leonardo da Vinci 200Co má společného trojice mužů, jenž dělí od sebe staletí? Všichni byli něčím neobvyklým a předběhli svou dobu. U všech si musím pokládat stejnou otázku „je možné, aby tohle vše zvládl jeden člověk“?

Z archivu...


Literatura

Kniha Kláry Kolouchové o zdolávání horských vrcholů, plnění snů a vlastní cestě

Nahore fouka perexPrvní Češka, která zdolala tři nejvyšší vrcholy světa – Mount Everest, Kančendžengu a K2, má spoustu elánu a chuť pořád něco podnikat. Před nedávnem jí vyšla kniha Nahoře fouká, inspirativní průvodce pro ženy, které chtějí jít vlastní...

Divadlo

Slovácké divadlo uvede premiéru komedie Třináctkrát za svědka napsanou přímo pro ně

trinactkrat za svedka 200

Už tuto sobotu 4. února bude mít premiéru romantická komedie Třináctkrát za svědka, kterou přímo na míru uherskohradišťskému souboru napsal Jan Šotkovský. Režie se ujal Lukáš Kopecký.

...

Film

Producent a režisér Petr Jákl dotočil velkofilm Jan Žižka!

Zizka perex
První prosincový víkend padla v Nymburku poslední klapka historického velkofilmu Jan Žižka, jehož název pro zahraničí bude Medieval. Po třech měsících režisér Petr Jákl vymění téměř každodenní starost o třistačlenný štáb na place za náro...