Dějiny Skandinávie v češtině

Dějiny Skandinávie v češtině

Tisk

dejiny skandinavie perexZatížení náloží knih, především detektivek a thrillerů, ze severu Evropy nám dává jisté obeznámení s tímto koutem světa. Ale měli bychom se také seznámit s historií zemí, které jsou dnes v různých průzkumech a žebříčcích označovaný jako nejzelenější, nejbezpečnější, nejrozvinutější a další pozitivní „nej“. Autor v knize ukazuje, že cesta za nejvyššími příčkami byla dlouhá a náročná.


Autor, kulturní antropolog, Ivo T. Budil přináší na 504 stránkách přehled severské historie od dob pravěku až k výhledu do budoucnosti. Nezapomíná ani na severskou mytologii, dočtete se o bozích Ódinovi, Lokim a dalších (v románové formě byste na ně narazili například v novém románu Loutkář autora Josteina Gaardera). Přechází chronologicky k Vikingům, středově, novověk. Zvlášť pak se zabývá osmnáctým, devatenáctým stoletím, poslední kapitola je věnována nejnovějším dějinám.

Díky této knize se můžete seznámit s historií severských zemí v širším kontextu. Nicméně jsem jako čtenář očekávala více antropologie, když je autor kulturní antropolog. Čtenář dostává totiž především informace z dějin z vojenského hlediska – kdo se kdy a kde utkal a kolik padlo životů – platí pro kapitoly od pravěku po osmnácté století. Autor se rozhodl historii podat takto, budiž. Bylo by ale pro čtenáře vhodnější, kdyby byl text doplněn o mapy (je zde pouze jedna v obrazové příloze) a ideálně i souhrn dění v grafické a časové podobě u jednotlivých kapitol, aby bylo možné se v záplavě dat a událostí lépe orientovat.

Další skupinou dat, která čtenáři dostanou, jsou ekonomická čísla a přehledy. I tak lze samozřejmě v knize najít spoustu zajímavostí, které laický čtenář jistě dosud neznal. Obrazová příloha by si zasloužila získat větší prostor, aby bylo ke každé zemi připojeno stejné množství materiálů.

Atraktivním doplněním knihy jsou citace z dávných kronik, autor se opírá často o citace Adama Brémského. V kapitole věnující se nejnovější historii se pak objevují poznámky k představovaným zemím z pohledu Karla Čapka.

Kniha určitě nadchne fanoušky vojenské historie, kteří se začtou do podrobných popisů bitevních strategií volených po dlouhá boje plná staletí. Příznivce kulturní antropologie si bude muset vyzobat těch pár informací, které byly do knihy vloženy.

dejiny skandinavie

Dějiny Skandinávie
Autor: Ivo T. Budil
Žánr: světové dějiny
Nakladatelství: Triton
Rok vydání: 2017
Počet stran: 504
Hodnocení: 70 %

Zdroj foto: www.tridistri.cz 

www.tridistri.cz/dejinyskandinavie?ItemIdx=26


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Ondřejem Neffem. Jak se mu vyhodnocovaly soutěžní povídky?

Ondřej NeffOndřej Neff se stal patronem naší literární soutěže sci-fi a fantasy povídka, jejíž výsledky jsme nedávno vyhlásili. Osobně měl tu čest vybrat tři nejlepší povídky a my jsme měli tu čest s ním spolupracovat. Jak se mu povídky hodnotily, kterou svou kni...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Ve zlínském muzeu bude hrát prim modrá barva

modra-vystava200Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně zve návštěvníky na novou výstavu Modrá, s podtitulem Modrá barva v tradiční kultuře a v současném designu. Výstava bude slavnostně zahájena vernisáží 19. října v 17.00 hod.

...

Z archivu...


Literatura

Megan Abbottová: Podej mi ruku - psychothriller temnější než menstruační krev

podej"Přede mnou leží stoh případových studií, které mezi námi kolovaly. Nemůžu je přestat číst, jako ty staré kriminologické časopisy, co je děda přechovával v suterénu. O Britce, jež ubodala kolegyni barmanku. O jiné dospělé ženě, co sv...

Divadlo

Hamlet ze Švanďáku není žádná historická plačka

hamlet perexNení Hamlet jako Hamlet. O tom ví své i Švandovo divadlo na Smíchově, které od prosince 2013 uvádí na své hlavní scéně jednu z nejhranějších Shakespearových tragédií ve zcela netradičním pojetí režiséra Daniela Špinara<...

Film

Čtvrtstoletí televizní stálicí

prima perexV neděli 20. června 1993 zahájila své vysílání první česká komerční televize TV Premiéra, která si drží silnou diváckou základnu i slušnou sledovanost již 25 let. Že vám název stanice nic neříká? To proto, že se v roce 1997 přejmenovala na TV Pri...