Jablonec se stane hlavním městem skla, bižuterie a šperku

Jablonec se stane hlavním městem skla, bižuterie a šperku

Tisk

Sklo per12 zemí, 20 škol, 25 sklářských výtvarníků-pedagogů, 89 značek takové bude letošní Mezinárodní trienále skla a bižuterie JABLONEC 2017. Tvoří jej celkem pět výstav a řada doprovodných aktivit, které se budou konat na čtyřech místech v Jablonci nad Nisou od 24. června do 28. října.

 

 

Cílem akce, kterou pořádá Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, je představit nejen aktuální podoby designu skla a bižuterie na českém trhu, ale přiblížit i další aspekty těchto oborů, včetně uměleckého skla, průmyslového skla a studentských prací.
Jablonecké muzeum je státní institucí s největší sbírkou bižuterie na světě a souborem skla evropského významu. Před třemi lety se rozhodlo rozšířit koncept pravidelných přehlídek současné bižuterie, pořádaných od roku 1998, na mezinárodní nekomerční přehlídku skla a bižuterie.

Sklo2
V hlavní budově jabloneckého muzea bude k vidění výstava TRENDY. DESIGN. PRODUKCE, zaměřená na prezentaci aktuální nabídky domácích i zahraničních sklářských podniků, bižuterních firem, designových studií a šperkařů působících na českém trhu. Letošního ročníku se účastní 80 značek z 8 zemí světa.
Ostatní výstavy muzeum připravilo v dalších prostorách v centru města.
Všechny výstavy Trienále bude možné navštívit jen s jednou vstupenkou, platnou navíc i pro expozici muzea na Kristiánově v Jizerských horách, otevřenou letos v květnu po náročné stavební rekonstrukci.

sklo uk

 

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s významnou trenčianskou osobnosťou

atletika 200Trenčiansky športovec v atletike Dušana Čikela, ktorý je rodákom z Beckova.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Na výstavě ZLÍN 700 najdete opravdový poklad

Zlin poklad200Výstava ZLÍN 700 vstoupila do druhé poloviny svého trvání. Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně v ní nabízí návštěvníkům pohled do sedmi století historie města. O zajímavosti v nich není nouze.

...

Z archivu...


Literatura

Good Night, Džerzy

good night dzerzy glowacki hostBrněnské nakladatelství Host nedávno vydalo do češtiny přeložený román světově úspěšného dramatika, spisovatele, esejisty a také filmového scénáristy žijícího především v New Yorku, původem však Polák...

Divadlo

Letní scéna Divadla Ungelt

Již poosmé si mohou příznivci divadla vychutnat komorní letní scénu Divadla Ungelt na hradčanském Novém světě. Divadlo, které patří k nejznámějším a především k nejpopulárnějším u nás, zařadilo do letního programu dvě oblíbené hry, jednu premiéro...

Film

Trochu jiný pohled na filmy

oscarNač se neustále hnát do kin za novinkami, když existuje spousta filmů, které nejsou známé a ani příliš neoplývají hvězdným obsazením, a přitom dokážou člověka zasáhnout daleko více, než všude propagované „trháky“! Říkáte si občas po zhlédnutí filmu, co na n...