Zapomenutá dominanta Jinonic se mění na originální bydlení

Zapomenutá dominanta Jinonic se mění na originální bydlení

Tisk

jinonicky dvur 200Téměř vesnická atmosféra, příroda na dosah a zároveň veškerý komfort velkoměsta. To jsou ve zkratce pražské „staré“ Jinonice. Jejich dominantou býval po staletí Jinonický zámeček, který nyní prochází citlivou rekonstrukcí. Po jejím dokončení nabídne netradiční bydlení pro fajnšmekry a milovníky historie.

 

Jak to bylo s Jinonicemi?

První zmínku o Jinonicích nalezneme v zakládací listině vyšehradské kapituly z roku 1088, v té době však ještě byly známy pod názvem Ninonice. Název pražské čtvrti, jak jej známe dnes, se objevuje až v roce 1610, kdy se Jinonice spojily s vedlejší vsí, Butovicemi. První polovina 17. století však pro Jinonice vůbec nebyla idylickým obdobím, táhlá třicetiletá válka je zanechala zpustošené a zničena byla i místní dominanta v podobě tvrze ze 14. století. V roce 1684 se pak Jinonice dostaly do vlastnictví rodu Schwarzenbergů, kteří si na místě bývalé tvrze postavili své sídlo, tehdy jednopatrový zámeček. Ten se stal přirozeným centrem Jinonic, a to i proto, že zde vznikl pivovar, ve kterém se vařilo až do 19. století. Jan Adolf ze Schwarzenbergu své sídlo dále zveleboval, přistavěl severní křídlo a původně barokní stavbu si upravil na klasicistní.


K Praze, jíž jsou dnes součástí, byly Jinonice připojeny v roce 1922, měly v té době něco přes 2 tisíce obyvatel. V roce 1945 pak Jinonický zámeček přešel, jako většina soukromých nemovitostí, do státního vlastnictví a téměř 50 let chátral. V 90. letech zámeček spolu s okolními pozemky odkoupil developer V Invest. Zprvu jej využíval jako své sídlo, ale v roce 2018 začal se zvelebováním zámečku i jeho okolí. 

jinonicky dvur 1

Nález středověké tvrze zasáhl do plánů, ale přinesl fascinující odhalení

Přestavba historických památek může přinést mnohá překvapení, o čemž se přesvědčil i V Invest. V roce 2018 byly při archeologickém průzkumu nalezeny na dvoře Jinonického zámečku pozůstatky již zmíněné tvrze ze 14. století. Nález přinesl významné informace o technologiích výstavby středověkých staveb. Podle památkářů jde o jednu z nejzachovalejších středověkých tvrzí na území Prahy a důkaz vyspělosti tehdejších staveb. Po prozkoumání archeology byla tvrz zakryta geotextilií, pískem a hlínou, které zajišťují její konzervaci pro budoucí generace.

jinonicky dvur2

Developerský projekt posvěcený památkáři

V rámci České republiky je aktuálně probíhající rekonstrukce Jinonického zámečku poměrně ojedinělou záležitostí, protože z podobných staveb se zde většinou stávají spíše skanzeny či muzea. Jinonický zámeček však kromě několika nebytových prostor nabídne hlavně netradiční bytové jednotky. Developer se totiž rozhodl v rámci rekonstrukce jít cestou, kterou využívají západní země jako Francie či Švýcarsko a pro kterou je typická snaha zachovat maximum historických prvků a zároveň jasně odlišit historické části od novodé přístavby. Do průběhu plánování rekonstrukce se tak zapojil Odbor památkové péče Magistrátu Hlavního města Prahy i Národní památkový ústav, přičemž obě organizace budoucí podobu zámečku schválily. Památkáři zároveň dohlížejí na průběh samotné rekonstrukce.

Stavební práce neprobíhají jen v rámci samotného zámečku, ale také v jeho okolí. V rámci jeho první fáze rezidenčního projektu Jinonický dvůr, která byla zkolaudována už na konci loňského roku, vzniklo v místě bývalé historické stodoly 20 moderních bytů pro rodinné bydlení. Ve druhé fázi probíhá samotná rekonstrukce Jinonického zámečku, v jejímž průběhu zde vznikne 46 bytů, z nichž každý bude originálem. Součástí bytů zůstanou i původní krovy, historické stropy a klenby či barokní a klasicistní konstrukce. V areálu Jinonického dvora budou zachovány i další historické prvky jako dřevěná věžička s hodinovým strojem, sluneční hodiny nebo kašna. Historické prvky budou moci obdivovat jak kolemjdoucí a návštěvníci vnitřního dvora, tak majitelé bytů. Třetí fáze projektu, která probíhá současně s druhou fází, potom nabídne 5 luxusních vil.

Podívejte se na galerii, kde najdete rekonstrukci i vizualizace: 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Písně jsou venku, mám místo na nové!

jonasova 200Adélka Jonášová je skvělá holka a složila písničku pro mého hyperaktivního psa Jonáše. Má novou desku a pěje ve třech s mámou Pavlínou Jíšovou a partnerem Reném Součkem, autorem frýdecko-místecké hymny Fajne-Mjesto.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zajíček, co nikdy nespí

velikonocni zajicek200Také zajíček patří mezi velikonoční symboly. V dobách před příchodem křesťanství, byl průvodcem bohyně jara.

...

Z archivu...


Literatura

Jak žít nebo přežít digitální věk

digitalni ekonomika 200Žít nebo přežít je podtitul knihy Digitální ekonomika od Ivana Pilného. Nenechte se zmást učebnicovým názvem a nečekejte od této publikace z nakladatelství BizBooks pod Albatros Media žádnou nudnou učebnici nebo bichli pln...

Divadlo

20 let radosti a smíchu

screamers PEREXV letošním roce je to už dvacátý rok, kdy mají členové travesti skupiny Screamers plné diáře a brázdí republiku křížem krážem. Sama představení skupiny navštěvuji už od základní školy, takže jejich repertoár znám dobře a byla jsem zvědavá,...

Film

XII. Mezinárodní festival outdoorových filmů v Praze

a 200Mezinárodní festival outdoorových filmů, který již od 3. října brázdí kinosály a další spřízněná místa nejen České a Slovenské republiky, ale i Sibiře, dorazí 20. listopadu také do hlavního města. Letošní ročník uvádí desítky snímků s adrenalinovou, ale i...