Sedm zákonů - vznik, růst a zánik civilizací pohledem egyptologa

Sedm zákonů - vznik, růst a zánik civilizací pohledem egyptologa

Tisk

sedm zakonu 200V květnu vydalo nakladatelství Jota vynikající knihu, která poučí a donutí k zamyšlení, Miroslava Bárty s názvem Sedm zákonů a podtitulem Jak se civilizace rodí, rostou a upadají. Pan profesor má úžasný rozsah vědomostí a umí je aplikovat i na naši moderní dobu, takže nečekejte suché vypravování o minulosti, ale spíše zamyšlení nad různými dobami a civilizacemi s filozofickými, sociologickými a environmentálními vsuvkami.


Kdo by neznal pana profesora Bártu?

Prof. Mgr. Miroslav Bárta, Dr. (1969) – egyptolog a archeolog, dlouholetý ředitel Českého egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Vede české výzkumy v Egyptě a Súdánu, těžiště jeho archeologické činnosti spočívá ve výzkumu lokality stavitelů pyramid v Abúsíru nedaleko Káhiry. Je nositelem mnoha prestižních mezinárodních cen za svou činnost ve vědě (Alexander von Humboldt, Fulbrightovo stipendium, cena nadace Michela Schiff Giorgini), v letech 2003 a 2004 vyučoval na americké University of Pennsylvania, v roce 2014 mu byla na American University v Káhiře udělena tzv. Simpsonova profesura. Působil také na mnoha univerzitách v západní Evropě i v zámoří.

Kromě egyptologie, kde se mimo jiné zaměřuje na období stavitelů pyramid, historii a archeologii 3. tis. př. Kr., se dlouhodobě zabývá multidisciplinárním studiem fenoménu kolapsů, vzestupy a pády komplexních civilizací, což nám dokazuje i v jeho nejnovější knize.

Co najdeme v knize?

Kniha tvoří tělo, které popisuje oněch sedm zákonů (Zákon kolapsu a regenerace, Zákon skokové změny, Hérakleitův zákon, Zákon sdílených hodnot a vizí, Zákon společenské smlouvy, Zákon energetické a technologické determinace, Zákon adaptace) a nechybí samozřejmě Poděkování, Úvod na začátku a na konci kapitolky Závěr, Literatura, Poznámky a Fotografie. Rozhodně se vám nedostane suchopárného čtení a autor disponuje záviděníhodnou vlastností, že nepůsobí, jako by čtenáře poučoval, ale předkládá mu nejrůznější poznatky z minulosti a z různých odvětví lidské činnosti a na nich demonstruje život civilizací. Do toho všeho se nebojí zakomponovat i přítomnost, povedlo se mu zde nenásilně vpracovat i nynější dobu covidovou.

Proč stojí za to si ji přečíst?

Pan profesor Bárta je známou personou a považuji za privilegium, že si jeho myšlenky můžeme přečíst ve srozumitelné a možná poněkud zhuštěné formě, navíc s množstvím praktických příkladů. Dokáže spojit minulost a přítomnost s úvahami nad budoucností a zůstat přitom pokorný a s nohama na zemi. Pokud vás zajímá historie lidské společnosti (s vzestupy a pády) nebo vás láká nahlédnout do brilantní mysli pana profesora, sáhněte zrovna po této důmyslné knize, nebudete litovat a třeba začnete nejen o naší civilizaci přemýšlet jinak. 

sedm zakonu

Název: Sedm zákonů
Autor: Miroslav Bárta
Žánr: literatura naučná, historie
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2021, pevná vazba
Počet stran: 312
Hodnocení: 90 %

Odkaz: https://www.jota.cz/sedm-zakonu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Velký rozhovor s designery pořadu Jak se staví sen

sen 200Oblíbený pořad Jak se staví sen se vrací v nové sérii a to s novými designéry, prodlouženou stopáží, novou moderátorkou Laďkou Něrgešovou a řadou změn. My jsme u této příležitosti vypovídali jednu z dvojic designerů - Andreu Hylmarovou a Marka Povolného....

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Možné je přece všechno. Kristýna Freiová přináší netradiční zpracování legend a dějin

Galilejec200Kristýna Freiová je spisovatelka, která hledá výzvy. Neumí se dívat podle zažitých návodů, naopak odhaluje nové a nové možnosti, hledá jiné významy obecně známých pravd. Proto se pouští do převyprávění příběhů, které už známe z jiných literárních ...

Z archivu...


Literatura

Prdlé pohádky moc moudrosti nepobraly

prdlepohadky perexNemůžu s nadšením říct, že se mi něco líbí, když vlastně vůbec nevím, co si o tom mám myslet. Ani v nejmenším se nechci dotknout autorů, i když se to asi právě děje. Vím, že si dali práci, aby ty příběhy vymysleli, stálo je to spoustu...

Divadlo

7. ročník divadelního festivalu Pernštejnlove přivítá ansámbly z celé republiky a spouští předprodej

pernstejnlove 200Dny 26. - 30. července budou na Zámku Pardubice opět patřit divadelnímu festivalu Pernštejnlove. Pardubický divadelní open air vstupuje do 7. ročníku naplno, návštěvníci se mohou těšit na desítku divadelních produkcí, divadlo pro děti i...

Film

V Dominikánské republice řádí černý démon a Petr Jákl se jede na něj podívat…

Petr Jakl200Sotva jsme vstoupili do nového roku producent a režisér Petr Jákl už je zase v jednom kole a míří do Dominikánské republiky, kde až do konce ledna řádí zlověstný černý démon. Podobu prehistorickému tvorovi vtiskl podobu americký filmový režisér a ...