Van Gogh na venkově aneb Jakub Špaňhel ve Valašském Meziříčí

Van Gogh na venkově aneb Jakub Špaňhel ve Valašském Meziříčí

Tisk

spanhel 200Co pojí Jakuba Špaňhela s autorem slavných Slunečnic? A co má společného venkov s více jak dvacetitisícovým městem s vlastní památkovou zónou? Paralela v názvu čistě náhodná? Ne tak úplně. O jedné věci ale není pochyb: valmezská galerie Kaple uvádí novou tematickou výstavu Jakuba Špaňhela, nazvanou Van Gogh na venkově.

 

Výstava pod kurátorským vedením PaedDr. Leszka Wojaczka slibuje novou sérii obrazů, jejichž inspirací byla autorovi vlastní, znovuobjevená zkušenost s životem na venkově. Jakub Špaňhel, v jehož předešlé tvorbě nalezneme řadu námětů vzešlých z prostoru stiženého urbanismem, protentokrát vstřebával vjemy z prostředí rurálního. Opět po svém, a snad i proto podle oficiálního vyjádření galerie: „fascinován zvířecím rodem maluje domácí zvěř svérázným způsobem.“ Výstava zahrnuje také portréty slavných osobností, zejména malířů, včetně třímetrové „titulního tváře“ Vincenta van Gogha.

Nakolik je Jakub Špaňhel srovnatelný se svým nizozemským kolegou prověří až čas. Ale Valašské Meziříčí je rozhodně jedním z nejpůvabnějších moravských měst. Včetně venkova, jenž ho obklopuje. Máte-li možnost, přijďte na vernisáž, která se koná ve čtvrtek 18. dubna 2013 od 18 hodin. Výstava potrvá až do 13. června.

spanhel 2

Jakub Špaňhel (převzato z TZ k výstavě)

Jakub Špaňhel (1976) pochází z Karviné, vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Ostravě a Akademii výtvarných umění v Praze v ateliéru Jiřího Davida a Milana Knížáka. Byl členem skupiny Luxsus (1995 - 1998), měl společný ateliér s Jiřím Georgem Dokoupilem, od něhož se naučil, jak se to tvoří ve velkém stylu. Autor se účastnil většiny významných přehlídek malby, je zastoupen v mnoha sbírkách a má za sebou celou řadu samostatných výstav. Je jedním z mála českých malířů uznávaných na světové scéně, jenž se tímto povoláním dokáže velmi dobře uživit.

Jakub Špaňhel podle fotografických předloh zaznamenává jako svůj deník otisky reality originálním způsobem. Ve všech dílech vystupuje skutečnost, i když v abstrahujícím podání. Sám říká: „Vždycky jsem maloval věci, které existují. Já si hrozně nerad něco vymýšlím, protože mi připadají reálné věci a normální život zajímavý a tak neskutečný, že mi to stačí.“

Jeho projev je gestický, převládá monochromní paleta okořeněná barevnými nádechy. Vyznačuje se nezaměnitelnou expresivní zkratkou, pohrává si s náhodou a bezprostředně přenáší předlohu i nemalířskými předměty na plátno. Disponuje virtuózním talentem, jenž mu umožňuje na zdánlivě banálních tématech stavět. Takto dramaticky předefinované všední náměty vyznívají velmi emotivně, dekadentně a melancholicky, přesto z nich vyčteme i nadsázku. Sám svou malbu, která vzniká při vývojovém procesu, nazývá „expresivním impresionismem“.

Místo: Galerie Kaple, Valašské Meziříčí
Datum: 19.4. - 13.6. 2013
Otevřeno: út-pá: 9 - 17h, so-ne : 13-17 h
Více informací: http://galerie.kzvalmez.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Milan Hrabal: Autory bych si nejradši rovnou adoptoval

hrabal martin 200Dana Podracká je známá slovenská autorka poezie, které nedávno vyšla sbírka i u nás v Čechách s názvem Persona. Sbírka je to nejen pěkná, co se týče obsahu, ale zároveň ji doplňují velmi zdařilé ilust...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Přední koncertní fotografka Barka Fabiánová bude vystavovat v Hradci Králové

Silence of Sound 200Zahájení výstavy koncertních fotografií s názvem Silence of Sound přední české koncertní fotografky Barky Fabiánové doprovodí 18. června v Galerii Artičok koncert skupiny Madera.

...

Literatura

Povídky K.V.Raise - klasika v jiném světle

rais perexSe jménem Karla Václava Raise jsem se setkala poprvé na základní škole, když jsme v hodinách literatury probírali klasiky. Mezi ně K. V. Rais bezesporu patří. Nechápala jsem ale, proč se musím učit něco, co mě nebaví a čemu nerozumím. Taková četba pr...

Divadlo

Zlínská inscenace Válka Roseových nebude! pojede na GRAND Festival smíchu

valka roesovych200Inscenaci Válka Roseových nebude! hraje Městské divadlo Zlín od konce prosince 2021. Napsal ji bývalý ředitel divadla Petr Michálek pro sebe a svou manželku Kateřinu Liďákovou. Hra na pomezí skutečnosti a fikce, která se těšila po celý ...

Film

Matt Damon je pryč, přichází Renner a Bourneův odkaz

Bourneův odkazTrilogie sledující osudy Jasona Bourna si získala velký obdiv kritiků i diváků. Tajný agent se vynořil z moře se ztrátou paměti a postupně začal zjišťovat, čeho se účastnil a kým vlastně je. Jeho napínavou akční pouť ...