Inspirujte se fenoménem Hygge

Inspirujte se fenoménem Hygge

Tisk

hygge2 tr perexDalší kniha o tajemství šťastného skandinávského života je tentokrát zaměřena na fenomén útulna a čtenáři v ní najdou zajímavé povídání zaměřené především na recepty a bydlení.

 


Kniha je rozdělena do několika kapitol, které se zaměřují na přírodu a výlety do ní, popisují soběstačnost, hédonismus, spřízněnost, družnost a otevřenost, seznámí vás s pojmem fika a více se zaměřují hlavně na skandinávskou kuchyni a také na domov a design. Cílem je vysvětlit fenomén Hygge, který u Skandinávců jednoduše prostupuje jejich životy.


Nejvíce prostoru je věnováno místní kuchyni a velmi zajímavých je také 20 kroků k hygge skandinávské kuchyni, ze kterého mě zaujal například bod 10: „Přípravu oblíbeného moučníku si vyzkoušejte alespoň třikrát, dokud si ji zcela neosvojíte. Mít v repertoáru nějaký dezert, který umíte bezpečně připravit, a víte, že bude chutnat, je pýchou každého kuchaře. Jako příklad: jeden z nejjistějších dezertů, ke kterým se uchyluji, je letní mandlový koláč s citronovobezovou polevou na straně 78. Pokud ale přemýšlíte o dezertu se sladkými bramborami, avokádem, chia semínky nebo čímkoliv „zdravým“, tak vám smysl hygge poněkud unikl. Jde o vychutnávání si vynikajícího jídla, nikoli o obavy, abyste jedli zdravě.“


Tato kniha je na rozdíl od titulu Hygge: Tajemství spokojeného života od Louisy Thomsen Britsové je tato psána mnohem více lidsky. Jde vidět, že autorka všechny věci zná a má k nim hlavně velký vztah. Z jejich řádků čiší to, co je pro ni důležité, vzpomíná na dětství a všechny ty hodnoty. Není jen jednou z mnoha kuchařek, ale jde vidět, že je pro ni jídlo i jeho příprava opravdovou vášní.

Co mi na knize vadilo a rozhodně nebylo hygge pro mé oči, je typografie. Kvůli zvláštně zvolené sazbě s velkými mezerami od hřbetu knihy je písmo velmi malé a poměrně nahuštěné. Text navíc občas doplňuje nějaká poznámka nebo tip, který je opravdu miniaturní a ještě menším písmem.


Pokud máte rádi Skandinávii a chcete se inspirovat jiným přemýšlením, nebo chcete vyzkoušet nějaké zajímavé recepty, případně si zařídit domácnost ve skandinávském a navíc hygge stylu, rozhodně sáhněte po této knize. Díky různým přehledům se k ní můžete také často vracet a jistě si na ni nejednou vzpomenete.


Signe Johansenová je norsko-americká spisovatelka, která vystudovala archeologii a antropologii v Cambridge a dále obor antropologie jídla na Univerzitě v Londýně, kde si také udělala kurž v Leiths School of Food and Wine a pracovala v několika prestižních restauracích. Je autorkou několika skandinávských kuchařek a mnoha receptů a článků o jídle a restauracích. Signe Johansenová také ráda tráví čas a cestuje.

hygge2 tr


Hygge: Fenomén útulna
Autor: Signe Johansenová
Překlad: Radka Klimičková
Žánr: beletrie
Nakladatelství: Euromedia Group v edici Esence
Rok vydání: 2017
Počet stran: 208
Hodnocení: 85 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Konečně zase hrát živě, to je přání Vladana Vavruši, kapelníka skupiny GAIA

Gaia perexDruhá múza je název aktuálního alba otrokovické skupiny GAIA. Sedm původních písniček a jedna instrumentální skladba představují pop rockovou muziku, která imponuje vlastními hudebními i aranžérskými nápady stejně jako chytrými texty - a samozřejmě...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Ženy na rozcestí – jak se vyrovnaly s tlakem války?

zeny narozcesti 200Naše země a osudy jejich obyvatel jsou plné zajímavých příběhů. Zvlášť těch, které se staly během druhé světové války. To si určitě myslí i mladá historička Blanka Jedličková, které se ve svém výzkumu věnuje ženám v období protekt...

Z archivu...


Literatura

Do Benátek na výlet? Jedině s tímhle průvodcem!

Benátky - perexOd Náměstí svatého Marka až po most Rialto, od La Fenice až k Mostu vzdechů, od Velkého kanálu k laguně, přes paláce a muzea dávného i současného umění, krásné město na moři se před Vámi v mžiku otevře díky tomuto je...

Divadlo

Festival Setkání Stretnutie nabídne dramaturgické novinky z českých a slovenských divadel

setkani stretnutie200Poslední květnový týden ožije Městské divadlo Zlín česko-slovenským divadelním svátkem - mezinárodním divadelním festivalem Setkání Stretnutie. Program 27. ročníku bude nabitý jak v hlavním, tak doprovodném programu. Představí s...

Film

Přátelský podvod aneb Mystifikace (nejen) v české literatuře 20. století

mys 200Historická sebereflexe českého národa o sobě samém mnohdy vycházela z podvržených podkladů, tvářících se přitom naprosto seriózně a důvěryhodně, ba státotvorně. Tak tomu bylo v případě Hájkovy kroniky, při sporech kolem Rukopisů. A stejná slova lze vztáhno...