Eugenie je příběh české hoteliérky, který by si zasloužil filmové zpracování

Eugenie je příběh české hoteliérky, který by si zasloužil filmové zpracování

Tisk

Eugenie obálkaPo roce od vydání úspěšného románu Podbrdské ženy je tu nový román Jany Poncarové s názvem Eugenie. Tentokrát se rozhodla povyprávět příběh české hoteliérky. Kniha vychází pod nakladatelstvím Motto a je vhodným tipem na vánoční dárek.

 

Jana Poncarová přibližuje čtenářům životní osudy české hoteliérky Eugenie Egertové Janečkové, která se provdala z rozumu za hoteliéra Ledeckého, s nímž se začala starat o plzeňský hotel Continental. Příběh se odehrává i za doby okupace a osvobození americkou armádou, které Eugenii přinese do jejího života novou naději i lásku. Její pohnutý osud plný ztrát je vyprávěn s velkým citem, s použitím množství dialogů a popisných pasáží, které dokonale vtahují čtenáře do děje knihy a přibližují mu dobovou atmosféru, psychologii postav a jejich emoce. Vyprávění s mnoha přívlastky je velmi popisné a autentické, pro někoho možná může být nudné. Vypovídá však o bohatém vnitřním světě autorky a je v podstatě typickým ženským způsobem psaní románů, které mohou být určeny především ženám.

Děj prozrazovat nebudu, ale je postaven na skutečných událostech týkajících se historické postavy Eugenie i osudu plzeňského hotelu po bombardování za 2. světové války. Knihou se mihnou i další významné historické postavy jako například Marlene Dietrich nebo Jan Masaryk. To, co mě skutečně napadlo už při čtení prvních řádků bylo, že si kniha zaslouží i filmové zpracování a rozhodně si myslím, že k tomu dojde. A těším se na to, i na výběr hereckých představitelů.

Je dobře, že si autorka vybrala toto téma a pokusila, a myslím, že velmi dobře, přiblížit život méně známé historické postavy, která musela být bezesporu silnou a obdivuhodnou ženou. Obdobně tematicky zaměřená byla i její první kniha Podbrdské ženy věnovaná ženám a jejich nelehkému osudu. Těším se na další román a jsem zvědavá, o kom jej tentokrát Jana Poncarová napíše.

Jana Poncarová (*1983)

Autorka je novinářka a copywriterka na volné noze. Tvoří obsah webů a časopisů, miluje příběhy a věnuje se jejich sepisování. V roce 2018 vydala svůj románový debut Podbrdské ženy.

Ukázka z knihy:

Žádná směs vůní, z níž se jí poslední týdny zvedal žaludek mnohem silněji než při prvním těhotenství. Výpary z kuchyně, z nichž byla nejvýraznější připálená cibulka. Silné parfémy ještě silnějších dam. Cigaretový kouř z tlustých doutníků sevřených v masitých nebo úzkých rtech, které přes den vykřikovaly zběsilé rozkazy a večer usrkávaly jejich nejlepší likér. Odér lidských těl zpocených neustávajícím strachem.
Dopila kávu. Polkla poslední hořký doušek. Přivřela oči a čekala, až na jazyku ucítí voňavé dozvuky.

Název: Eugenie: Příběh české hoteliérky
Autor: Jana Poncarová
Žánr: román
Vydáno: 2019
Stran: 371
Vydalo nakladatelství: Motto
Hodnocení: 100 %

Eugenie obálka

www.albatrosmedia.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Na začátku bylo slovo…Platí to i pro cizince v novém prostředí,“ říká Oksana Moiseniuk ze spolku Můžeš Mluvit Česky.

oksana 200Přinášíme vám rozhovor s režisérkou a producentkou, majitelkou filmové produkce FENOMART a také Ukrajinkou dlouhodobě žijící v Česku Mgr. Oksanou Moiseniuk. Patří do týmu spolku Můžeš Mluvit Česky, o kterém nám řekla více.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jak se tiskne a informuje v Písku

pisek historie perexV  kdysi královském městě Písku už záhy po zrušení roboty (1848) začaly rozkvétat kulturní i vzdělávací aktivity – nikoli náhodně se záhy vyskytne přezdívka jihočeské Atény. Ještě za mocnářství tu byla založen...

Z archivu...


Literatura

Gordon Smith: Zprávy z druhého břehu

200litJe to kniha mrazivá, nebo naopak hřejivá? Asi záleží na tom, jaký máte vztah k člověku, jehož životní poslání se nazývá „médium“. Tedy zprostředkovatel zpráv od našich mrtvých blízkých nám živým. Gordon Smith patří ke špičce v tomto oboru a pravidelně vystu...

Divadlo

Příběhy obyčejného šílenství

altNebo příběhy běžných dnů? Jedna z vůbec nejlepších divadelních her posledního dvacetiletí, dostalo se jí pozornosti filmové, ocenění mnoha kritiky a zejména pak ohromné divácké úspěšnosti. Žádá si znova a znova prostor na prknech “co znamenají svět”. A tentokrát...

Film

Film o Michalu Marošim se blíží dokončení, autoři prosí o podporu na střih a propagaci

marosi 200Film o českém bikerovi Michalu Marošim se už blíží do cílové rovinky, ale k dokončení mu pořád ještě chybí desítky, možná stovky hodin práce. Autoři se nyní obracejí na veřejnost s žádostí o podporu.

...