Slavné Češky a jejich blízcí tak, jak je neznáte

Slavné Češky a jejich blízcí tak, jak je neznáte

Tisk

slavne ceskyKniha Stanislavy Jarolímkové Slavné Češky a jejich blízcí představuje několik významných ženských postav v české historii, o kterých se můžete dozvědět spoustu zajímavého. Knihu, kterou ocení nejen milovníci historie, vydalo nakladatelství Euromedia Group.

 

Publikace popisuje život a lásky šesti slavných českých žen, které ovlivnily běh našich dějin. Autorka se soustředí na zajímavé informace, které třeba nejsou běžně dostupné. Každá ze šesti žen měla kolem sebe další pro nás známé historické postavy, především také své muže. Těm je v knize rovněž věnována pozornost a nejen jim, ale i příbuzným a přátelům.
Kniha představuje Polyxenu z Lobkovic, Magdalenu Dobromilu Rettigovou, Boženu Němcovou, Sofii Podlipskou, Renátu Tyršovou a Alici Masarykovou.

Dozvíte se například, proč nemohla být matkou Boženy Němcové kněžna Zaháňská, proč můžete v Babiččině údolí navštívit Nové bělidlo, kterému se říká Staré, proč měla Božena Němcová služku a nepřijala stálé zaměstnání, kdo přidělil Janu Němcovi nálepku tyrana a jak hodnotila manželství rodičů jejich dcera Dora. Dále třeba kde bývala Alice Masaryková nazývána “Lady Nazdar”, za co byla roku 1915 na více než rok uvězněna a jak jí tehdy pomohla matka Charlotta, proč se nikdy neprovdala a čím jí byl blízký bratr Jan, který dal otci slib, jenž ho zřejmě stál život. Ale i mnoho dalšího…

Člověk jakoby při čtení vplouval do dávných časů a prožíval příběhy slavných. Jde sice o životopisy, ale jsou napsány velmi čtivě a s množstvím velmi osobních a zajímavých informací. V knize nechybí ani ilustrace Jiřího Filípka a tučně zdůrazněná klíčová slova textu. Díky nim knížka spíše připomíná učebnici a při rychlé četbě zrak tučně označená slova registruje, celkově mě to ale při řádném čtení souvislého textu rušilo. Věřím, že to ale třeba někdo uvítá.

O autorce:

PhDr. Stanislava Jarolímková je česká žurnalistka a spisovatelka, která má na svém kontě několik knih - například Co v průvodcích nebývá, Co v učebnicích nebývá, Netradiční procházky Prahou, Světové osobnosti, jak je (možná) neznáte, Za tajemstvím věštíren a mnohé další.

Název: Slavné ženy
Autor: Stanislava Jarolímková
Ilustrace: Jiří Filípek
Žánr: populárně naučná, životopisy
Vydáno: 2019
Stran: 199
Vydalo nakladatelství: Universum (Euromedia Group)
Hodnocení: 90 %

slavne cesky

https://www.euromedia.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pořád zpíváme a pořád zažíváme zaplněné koncerty, říká o současnosti sesterského dua Martha Elefteriadu

martha a tena perexI když se Martha a Tena Elefteriadu těší z retrospektivního trojalba Zlatá kolekce, které koncem října vydal Supraphon, zdaleka nežijí jen minulostí. Dokládá to spousta jiných aktivit obou zpívajících sester řeckého původu...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Seznamte se se zásadními vědeckými osobnostmi minulého století

geniove 200Naše společnost je z nějakého důvodu nastavená tak, že ví o kdejaké celebritě z uměleckého prostředí první poslední, ale o zásadních osobnostech vědy by už ledaskdo tápal. To se rozhodl změnit Karel Pacner a sestavil medailonky dvaceti zásadníc...

Z archivu...


Literatura

Tokarczuková vede svůj humor přes kosti mrtvých. A zatraceně dobře!

Svuj vuz i pluhPokud máte rádi svérázný autorský projev, inteligentní humor i trochu té lidské temnoty, kniha Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých vás nadchne. Jestliže jste ještě navíc milovníky astrologie, zvířat a veršů Williama Blakea, budete...

Divadlo

Červnové novinky na Dramoxu: kultovní Spalovač mrtvol a autorská tvorba Slávy Daubnerové

SpalovacMrtvolOnline platforma Dramox.cz přináší každý měsíc několik novinek z českých i zahraničních divadelních scén. V červnu nabídku obohatil Spalovač mrtvol z Divadla Petra Bezruče v Ostravě a Masterpiece slovenské autorky Slávy Daubnerové.

...

Film

Příliš tenká hranice mezi padoušstvím a hrdinstvím

zadusni obet perexZuří první světová válka. Rakouské impérium se pomalu, ale jistě blíží k svému konci. Komisař Mondl přijíždí z Vídně do malého českého městečka, aby vypátral pachatele vraždy mladého důstojníka, kterou místní četníci považují za...