(Ne)Tradiční Velikonoce

(Ne)Tradiční Velikonoce

Tisk

velikonoce 200Už druhý rok v řadě nebudou Velikonoce takové, jaké je známe z let předchozích. Koledníci budou muset zůstat doma, vymizí tradiční průvody, a dokonce i rodinné návštěvy. O to důležitější je udělat si tu správnou velikonoční pohodu u sebe doma a přesně podle vlastního gusta. Ať už se rozhodnete strávit svátky pohodově nebo nějakou výkonnou aktivitou, třeba jarním úklidem skříně, jsou prvky, které byste do svého programu měli rozhodně zařadit.

Bohatá velikonoční tabule

K Velikonocům patří dobré jídlo. Kromě tradičních vajíček však můžete letošní sváteční tabuli ozvláštnit i nějakým neobvyklým receptem. Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřísáhlé masožravce.

Do jídelníčku můžete zařadit například cizrnovou omeletu. Potřebovat na ni budete:

½ hrnku cizrnové mouky,
⅔ hrnku vody,
2 lžíce lahůdkového droždí,
½ lžičky soli (+ špetka černé soli pro vajíčkovou chuť),
½ hrnku zeleniny (např. žampiony, paprika, hrášek),
pepř, kurkuma, olej

Postup: V míse připravíme těsto z cizrnové mouky, vody, soli, lahůdkového droždí, kurkumy a pepře. Zeleninu krátce orestujeme na pánvi s trochou oleje a poté přimícháme do těsta. Polovinu směsi dáme na pánev a opékáme z obou stran přibližně 4 minuty na mírném plameni. Podáváme s čerstvým zeleninovým salátem.

 

velikonoce cizrna

Pokud přeci jen toužíte po tradičních velikonočních pokrmech, jako je třeba nádivka, můžete si je připravit novým způsobem ze zdravých ingrediencí, které vám dodají všechny potřebné živiny. Na nádivku s tempehem a kopřivami budete potřebovat:

2 veky,
1 balení tempehu,
150 g mladých kopřiv,
0,5 l rostlinného mléka,
4 lžíce hrachové mouky,
2 lžičky černé soli,
lžička kurkumy,
lžička mleté cibule,
lžička mletého česneku,
dle chuti pepř a mletý muškátový oříšek⠀

Postup: Rostlinné mléko ohřejeme a rozmícháme v něm koření: sůl, pepř, muškátový oříšek, kurkumu, česnek a cibuli. Veky nakrájíme na kostičky a přidáme k mléku, promícháme. Nakrájený tempeh osmažíme, poté přidáme nakrájené listy kopřiv nebo jiné zelené bylinky, podlijeme vodou a podusíme, poté přisypeme k vece. Hrachovou mouku rozmícháme v troše vody, nalijeme k vece a promícháme. Směs přemístíme do formy a pečeme přibližně 40 minut na 200 °C do zlatova. Po upečení necháme vychladnout. 

velikonoce nadivka

Na sváteční tabuli nesmí chybět ani něco sladkého na zub. Chcete-li se držet tradice, upečte velikonočního beránka. Na toho podle receptu České veganské společnosti budete potřebovat:

2 a 3/4 hrnku polohrubé mouky,
1 hrnek rostlinného jogurtu,
1 hrnek rostlinného mléka,
1 a ½ hrnku cukru,
¾ hrnku oleje,
šťáva z půlky citronu,
2 lžíce rumu,
½ vanilkového lusku,
1 a ½ lžičky kypřícího prášku,
1 a ½ lžičky jedlé sody,
špetka soli,
rostlinný tuk na vymazání formy

Postup: V míse smícháme mouku, kypřící prášek, jedlou sodu, sůl a cukr. Ve druhé míse vyšleháme jogurt, mléko, olej, citronovou šťávu, rum a zrníčka vanilkového lusku. Obě směsi opatrně promícháme a nalijeme do tukem vymazané formy na beránka. Pečeme asi 45 minut na 180° C. 

velikonoce beranek

Udělejte si doma jaro

Aby byla jarní a velikonoční atmosféra kompletní, nezapomeňte ani na odpovídající výzdobu. Pokud svůj interiér ladíte spíše do minimalistických a nadčasových prvků, skvěle vám do něj zapadne aerárium, které může jednak posloužit jako domov pro kaktus či sukulent, zároveň jej ale můžete doplnit o krásné velikonoční prvky. Aerárium vyrobili skláři v železnobrodské firmě DT GLASS a v nabídce mají více variant a tvarů.

velikonoce aerarium

Pokud jste příznivci spíše barevnějších doplňků, uvítáte tato skleněná foukaná vajíčka, která skvěle doplní perfektní velikonoční atmosféru. Sklárna DT GLASS jich má v nabídce několik, liší se především svými motivy.

 velikonoce vajicko

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Josefem Vágnerem k novému CD a singlu

200rozRozhovor s Josefem Vágnerem o novém CD a singlu Nezapírám si můžete přečíst v tomto článku.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Masopustní veselí v Hustopečích pomůže

masopust hustopece perexPomoci dobré věci a přitom se ještě pobavit a uspokojit chuťové buňky budou mít lidé šanci na Masopustu Na Turhandlích v Hustopečích. Ten se uskuteční v sobotu prvního února v hustopečské u...

Z archivu...


Literatura

Sněžná a svižná detektivka: Zmiz, dokud můžeš

zmiz dokud muzes200V září jsme se u nakladatelství Metafora dočkali druhého dílu detektivní série s výraznou protagonistkou od americké autorky Rebeccy Zanetti. Kniha Zmiz, dokud můžeš nám ukazuje, co se může stát, když se do vás zakouká sociopat…

Divadlo

Koule – skvělá rozhlasová hra
ImageKoule je opravdu silná rozhlasová hra. Myslím, že se od ní málokdo odtrhne, že skoro každý ji vyslechne až do konce, i když spousta replik mu nebude po chuti. Když posloucháte Pavlu Tomicovou v roli Mileny, máte chu...

Film

Thrillerová Carrie z roku 1976 má co říci i dnes

200filmNovela Carrie má pro kariéru mistra literárního hororu Stephena Kinga zcela zásadní význam. Díky jejímu komerčnímu úspěchu mohl rezignovat na učitelské řemeslo a začít se plně věnovat psaní, což se později ukázalo jako vynikající volba. Vzhledem ke zmiňov...