Svobodní a sobě rovní. Český helsinský výbor oslavil „kristovky“ knihou!

Svobodní a sobě rovní. Český helsinský výbor oslavil „kristovky“ knihou!

Tisk

Svobodni a sobe rovni 1Český helsinský výbor slaví Kristovky. A nejsou to ledajaké narozeniny! To, čemu se výbor věnoval a věnuje, je ve zkratce uvedeno na 283 stránkách knihy „Svobodní a sobě rovní – 33 let boje za lidská práva: historie, současnost a poslání Českého helsinského výboru“, kterou připravili Lucie Rybová a Mikuláš Vymětal.


Kniha je věnována Táně Fischerové, bývalé předsedkyni Českého helsinského výboru, jejíž je Lucie Rybová nástupkyní. Nahuštěná knížka, která vyšla díky podpoře ministerstva práce a sociálních věcí a svým šikovným objemem se vejde do středně velké kabelky, zahrnuje historii, vzpomínky na osobnosti i osobností, které s Českým helsinským výborem spojily kus své cesty. Jedná se kupříkladu o Annu Šabatovou, Petra Uhla, Libuši Šilhánovou, Václava Malého, Václava Havla a mnohé další. Je plná svižných rozhovorů.


Nedílnou součástí knížky jsou jednotlivá palčivá témata týkající se ohrožených skupin lidí, kupříkladu lidí bez přístřeší. Jednotlivé kapitolky jsou věnovány také situaci dětí, žen a mužů, sexuálních menšin, seniorů, Romů, náboženských menšin, uprchlíků, nemocným či lidem se zdravotním postižením. Je to zkrátka průvodce, do kterého lze sáhnout pokaždé, když se člověk potýká s nějakým problémem nebo se chce o situaci některé skupiny lidí něco dozvědět. Takže číst lze na jeden zátah i kdykoli otevřít jakoukoli kapitolu.


Vzpomínky ve fotografiích
Kapitolky jsou věnovány i celospolečenským tématům: občanství, cizincům a jejich právu volit, školství, bydlení, životnímu prostředí či policii a lidským právům. Kniha je plná fotografií, které mají také obrovskou vypovídací a vzpomínkovou hodnotu. Jsou z nejrůznějších akcí, na kterých se Český helsinský výbor podílel nebo je pořádal. A samozřejmě zachycují tváře lidí s Českým helsinským výborem spjatých.


„Splnilo se mé velké přání, aby se práce Českého helsinského výboru zdokumentovala v písemné podobě. Jde totiž o první knihu mapující více než tři desetiletí trvající činnost Českého helsinského výboru, nevládní neziskové organizace pro lidská práva. Knihu, která zároveň zachycuje myšlenky a pohnutky lidí s touto organizací spjatých, kteří se rozhodli podpořit činnost naší organizace a věnovat svůj volný čas prosazování a ochraně lidských práv a svobod,“ píše v doslovu Lucie Rybová.

Svobodni a sobe rovni

Svobodní a sobě rovní
33 let boje za lidská práva: historie, současnost a poslání Českého helsinského výboru
K vydání připravili Mikuláš Vymětal a Lucie Rybová
Technická redakce Tomáš Trusina
Grafická úprava Hana Kolbe
Sazbu připravil Petr Kadlec
Pro Český helsinský výbor vydalo EMAN, Praha 2021
1. vydání
Vytiskl PBtisk Příbram
Náklad 1500 výtisků
ISBN 978-80-88060-26-0
Hodnocení: 95 %

academia.cz/svobodni-a-sobe-rovni


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivan Franěk: V mé dosavadní herecké kariéře jsem měl štěstí na různé typy postav

franek200Když po absolvování pražské DAMU vycestoval Ivan Franěk do Francie, začal hrát v loutkovém divadle, ale souběžně se rozjela i jeho filmová kariéra. I když se stal vyhledávaným hercem a natočil desítky francouzských a italských filmů, jeho početná filmog...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Cesta proti proudu času 2: Vzhůru za rodokmenem do archivů

Pokračujeme v našem pátrání po rodinných kořenech. Před chvilkou jste zaplnili poslední bílé místo v osudu svých prarodičů a výpis z matriky opatrujete jako poklad. Badatelské napětí ve vás roste. Cestou z matričního úřadu k autobusu už spřádáte plány, jak se do...

Z archivu...


Literatura

Varování - 7 neuvěřitelných příběhů

varovani perexS Filipem, Lukášem, Denisou, Danem, Vojtou, Radimem a Karolínou jsem prožila sedm příběhů. Každý byl úplně jiný, ale všechny měly jedno společné - tajemno. Možná to taky znáte, takový ten pocit, jakoby nad vámi stál někdo, kdo vám pomáhá, kdy...

Divadlo

Na podzim do divadla: HRA LÁSKY A NÁHODY

200divDivadla měla dost času připravit se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Dalším tipem je Hra lásky a náhody v Divadle scéna ve Zlíně.

...

Film

Vzhůru za Piráty!

altDruhý díl filmu Piráti z Karibiku s názvem Truhla mrtvého muže je možná nejzajímavějším pokračováním z celé filmové série.

...