Nevyhazujte dřevo a vyrobte si z něj jednoduše nějaký nábytek

Nevyhazujte dřevo a vyrobte si z něj jednoduše nějaký nábytek

Tisk

jednoduse ze dreva200Jednoduše ze dřeva s podtitulem Nábytek a předměty z nasbíraného dřeva je název knihy, která vyšla v nakladatelství Grada už v roce 2016 a loni se dočkala dotisku. Nadšení Antje Rittermannové je rozhodně nakažlivé!

 

 

 

Kniha začíná úvodem, poté se zaměřuje na materiál, základní nářadí a technické základy jako je příprava dřeva, jeho dělení a spojování. Následují samotné projekty rozdělené na police, skříně, stoly, židle s opěrkami i bez, hračky a menší předměty jako jsou dózy, věšáky nebo svícny. V závěru nechybí vysvětlivky.

Hned na začátku čtení mě zaujalo, kde Antje Rittermannová přichází ke dřevu. Často se jedná o palety, odpady ze staveb, a hlavně naplavené dřevo, které má své kouzlo. Do jejího přístupu jsem se tak hned zamilovala a často se nad jejím přístupem usmívala. „Při mém obstarávání dřeva jsem se naučila jednomu: hned se zeptat – ihned odnést. Byla jsem na zpáteční cestě z nákupu a na kole bylo ještě místo…,“ popisuje například na straně 122.

Na zahradě se dřevem občas pracujeme a bylo pro mě novinkou čištění jeho povrchu čističem se sodou s tím, že se pak nechá oschnout a vynikne na něm šedivá patina. Navíc se nemusí brousit a doba čištění může ovlivnit výsledný odstín dřeva. To musím rozhodně vyzkoušet!

Co se projektů týče, spousta z nich vychází z konkrétního kusu dřeva. To se sice jeví jako nenahraditelné, ale rozhodně se jedná o zajímavou studnici inspirací. Mě se zalíbil například sklápěcí psací stolek, dóza nazvaná ústřice, která by byla skvělou skrýší pro keš v rámci hry Geocaching, dóza ve tvaru ryby nebo maringotka pro děti vyrobená ze staré bedýnky na ovoce. Věřím, že do nějakého projektu se s manželem pustíme, protože nástroje doma máme, dřevu fandíme a nyní máme i inspiraci od Antje Rittermannové.

jednoduse ze dreva

Jednoduše ze dřeva
Autor: Antje Rittermannová
Překlad: Veronika Prokopová
Žánr: hobby
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2016, dotisk 2021
Počet stran: 200
Hodnocení: 85 %

https://www.grada.cz/jednoduse-ze-dreva-9172/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na našich vystoupeních hrajeme průřez celé naší tvorby, říká Vladan Vavruša

gaia foto perexPop-rocková kapela GAIA má už leccos za sebou, hlavně řadu vystoupení, nepřehlédnutelné úspěchy v regionu a narůstající původní tvorbu. Zatímco v září proběhl v Otrokovicích křest CD Druhá múza, kde jako zpěvačka debutuje Bára Havelková, ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Síla rodu. Poznejte své předky a uzdravte rodinná traumata

Síla roduNakladatelství Synergie vydalo knihu, která se zaměřuje na velmi populární téma: léčení rodu a práce s předky. Autorkou je spirituální léčitelka Kaja Andrea Otto, která se věnuje především ženským otázkám a uzdravování traumat, která si neseme od svých předků. Pokud vás tato...

Z archivu...


Literatura

155 receptů Růženy a Andrease: Gurmánská živá strava

gurman200Hurá, konečně kniha, která si neklade za cíl osvětlit problematiku syrové stravy! Ostatně, toho je všude až dost, velmi oceňuji, že tady tento nutný úvod vzali autoři jen velmi stručně a jasně – a tím pádem i velmi zajímavě a čtivě, protože si odpustili agitaci, jež ve všežravcí...

Divadlo

Herec Jan Mazák oslaví životní jubileum

Jan Mazak200Nezaměnitelný hlas a soustředěné herectví – to jsou typické znaky Jana Mazáka, který ve čtvrtek 30. června 2022 oslaví své šedesáté páté narozeniny.

...

Film

Vlci na hranicích jdou do kin!

Vlci na hranicich - PLAKAT (2)Vlci jsou zpět! Před více než dvěma staletími byli vlci na Broumovsku vyhubeni, teď se do přírody pomalu vracejí, a mění tak životy mnoha lidí. Dokument Vlci na hranicích portrétuje jejich problematické...