Velikonoční věnec jako symbol jara i ochrany obydlí a tradiční Valašský frgál

Velikonoční věnec jako symbol jara i ochrany obydlí a tradiční Valašský frgál

Tisk

velikonocni venec200Symbolika zeleného věnce upleteného z různých zelených rostlin na jaře jako tisu, buku, jedle, vrby a smrku zajišťovala ochranu proti čertům a démonům, způsobujících nemoci. Takové věnce se vyráběly dávno před Kelty i křesťany. Umísťovaly se na vrata nebo vchodové dveře či do severovýchodního koutu místnosti, ve kterém tradičně stával i domácí oltář. Do dnešního dne se podobné věnce s křížem zdobí barevnými vejci a zavěšují se nad stůl nebo v květnu na májky. Pletené věnce se pak přenášely i do kuchyní, protože právě v přípravě pokrmů se tradice dané krajiny odrážejí každodenně.

 

Mlékárna Valašské Meziříčí Vám přináší recept na Velikonoční pletený skořicový věnec, který na stole nejenom krásně vypadá, ale i voní a skvěle chutná. Velikonoce jsou svátkem živým připomínajícím nejenom křesťanskou tradici, ale především oslavujícím jaro a nový život. Kynuté těsto symbolizuje hojnost a kruhový tvar ochranu a vítězství nad zimou. Valašský frgál pak nesmí na Moravě chybět ani při tradičních Velikonocích. Oblíbený je i v Čechách, jen tradice pečení tady není tak zažitá. Ale nejedná se o složitý pokrm. Naopak, uspokojíte hned několik koledníků najednou, kteří si navíc výborně pochutnají.

Velikonoce a příprava na ně jsou všeobecně záležitostí celé rodiny, a to obzvláště na Moravě. Řada míst udržuje jak zvyky, tradiční kroje, tak pečení lokálních pochutin. Recepty se dědí z generace na generaci. Jeden takový tradiční velikonoční recept bychom rádi přiblížili a rozšířili mezi ty, kteří už ho neznají nebo nikdy v rodině nepřipravovali. Toto šíření tradičních hodnot je jednou z věcí, na kterých si Mlékárna Valašské Meziříčí zakládá,“ uvádí Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékárny Valašské Meziříčí. „Valašský frgál pak nesmí rozhodně chybět. Variovat se dá tak, že každý připraví náplň, kterou má rád. Pro Valašsko je typická hrušková náplň, ale připravit ji lze prakticky z čehokoli,“ dodává Zuzana Pavelková.

velikonocni1

Skořicový pletenec
Ingredience na těsto – 8 porcí:

Čerstvé Mléko z Valašska 120 ml
Droždí 15 g
Třtinový cukr 1 lžíce
Pšeničná mouka celozrnná jemně mletá 150 g
Pšeničná mouka špaldová hladká 150 g
Sůl špetka
Máslo 30 g
Žloutek 1

Ingredience na náplň:
Třtinový cukr 3 lžíce
Skořice mletá 2 lžičky
Máslo 50 g

Postup:

Z droždí, mléka a cukru vyrobíme kvásek. Vzešlý kvásek smícháme s ostatními surovinami určené na těsto - obě mouky, špetku soli, 30 g másla a 1 žloutek. Zpracujeme v těsto a necháme ho kynout na teplém místě přibližně hodinu. Na náplň v misce smícháme 60 g rozpuštěného másla, 5 lžic třtinového cukru a skořici.

Vykynuté těsto opět lehce propracujeme a vyválíme v tenký plát ve tvaru čtverce. Ten potřeme po celé ploše náplní a zarolujeme. Srolované těsto z vrchu podélně rozřízneme. Takto nám vzniknou dva prameny. Prameny spleteme tak, aby byl řez na vnější straně. Vzniklý cop stočíme do kruhu a přitlačením spojíme oba konce k sobě. Hotový věnec přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Uvedené množství stačí na 8 porcí.

Doba přípravy:
Pečeme na 180 °C do zezlátnutí, cca 25-30 minut. Celková doba přípravy je 80 minut.

velikonocni venec

Pravé Valašské frgály - tradiční recept

Ingredience na těsto
Hladká mouka 500 g
Moučkový cukr 85 g
špetka soli
Olej 50 ml
Změklé máslo 125 g
Žloutky 2
Čerstvé mléko z Mlékárny Valašské Meziříčí 250 ml
Lžička bílého Smetanového jogurtu z Mlékárny Valašské Meziříčí 1
Kostka droždí 1
Špetka cukru
Citronová kůra
Rum a máslo na potření

Postup přípravy pravých Valašských frgálů

Nejprve smícháme trochu mouky, vlažného mléka, špetku cukru a rozdrobené droždí. Necháme vzejít kvásek. Ostatní ingredience smícháme dohromady a poté přidáme kvásek. Těsto smícháme a poté necháme na teplém místě přikryté utěrkou vykynout. Rozdělíme ho na 4 stejné části a rukama vytvoříme kruh o průměru zhruba 30 cm. Na vrch dáme oblíbenou náplň a nahoru drobenku. Předehřejeme troubu na 180°C. Okraje, které by měly být široké zhruba 1 cm potřeme vajíčkem s trochou mléka. Takto připravené koláče necháme chvíli nakynout. Poté je pečeme v předehřáté troubě zhruba 30 minut do zhnědnutí okrajů. Po vytažení z trouby je ještě potřeme rozpuštěným máslem a rumem.

PŘÍPRAVA NÁPLNĚ DO VALAŠSKÝCH FRGÁLŮ

Tvarohová náplň z Kysané smetany z Valašska s borůvkami

Suroviny: 600 g Kysané smetany z Valašska, 300 g Bílého jogurtu z Valašska, 4 polévkové lžíce citronové šťávy, 4 žloutky, 240 g moučkového cukru, 140 g vanilkového cukru, 50 g vanilkového pudinku, 150 g rozinek, 1 dl rumu, citronovou kůru, muškátový květ, 300 g borůvek na posypání.

Postup přípravy: Smícháme kysanou smetanu s jogurtem a citronovou šťávou. Směs vložíme do gázy a necháme ji přes noc pořádně odkapat ve vaší ledničce. Následující den směs vyjmeme a smícháme s cukrem, žloutky, pudinkem, rozinkami, kůrou a muškátovým květem. Všechny suroviny v misce dobře promícháme. V případě potřeby naředíme smetanou, a nakonec posypeme borůvkami.

velikonocni frgal

Povidlová náplň

Suroviny: 1,4 kg povidel, 1dl rumu, 200 g vanilkového cukru, 50 g strouhanky

Postup přípravy: Povidla, rum a cukr si smícháme dohromady, a nakonec zahustíme strouhankou.

Maková náplň

Suroviny: 600 g mletého máku, 80 g povidel, 250 ml mléka, 40 g skořice, 50 g vanilkového cukru, 80 g másla, 180 g cukru krupice, 1 dl rumu, 100 g mouky

Postup přípravy: Mléko svaříme s krupicovým cukrem a během vaření přidáme umletý mák a za stálého míchání krátce provaříme tak, aby se směs nepřipálila. Necháme vychladnout a mezitím připravíme z másla a trošky mouky jíšku. Po vychladnutí přidejme jíšku a ostatní suroviny a dobře promícháme.

Hrušková náplň

Suroviny: 900 g sušených hrušek, 500 g moučkového cukru, 1 dl rumu, 30 g skořice, 30 g badyánu, 50 g vanilkového cukru, 50 g strouhanky na zahuštění

Postup přípravy: Hrušky pomeleme a všechny suroviny smícháme dohromady a dobře promícháme. Nepoužíváme čerstvé hrušky, protože obsahují příliš velké množství vody.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dasha & Epoque Quartet a jejich album Ellaboration, to je jako diamant vybroušený do dokonalosti

dasha200Ellaboration je název nového alba zpěvačky Dashy a smyčcového Epoque Quartetu, který vydali u Supraphonu před koncem minulého roku. Jeho základ tvoří písně z repertoáru americké jazzové zpěvačky Elly Fitzgerald, které protagonisté rozvedli, tedy elaborova...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vyšla kniha o sociálním myšlení a sociální praxi v českých zemích od konce 18. století do začátku druhé světové války

soci200Z pěti rozsáhlých statí - ve většině případů zhruba stostránkových - se skládá sborník příhodně nazvaný Sociální myšlení a sociální praxe v českých zemích 1781-1939 s výmluvným podtitulem Ideje, legislativa, instituce.

...

Literatura

Nestárnoucí prostorová leporela Vojtěcha Kubašty

snehurkaperex01Nestárnoucí pohádky, nestárnoucí prostorová úprava, to jsou pohádky slavného českého výtvarníka Vojtěcha Kubašty. Jako malé dítě jsem tyhle pohádky měla moc ráda a kdykoliv mě skolila nějaká nemoc, strávila jsem s ni...

Divadlo

„Pravde veriť, pravdu žiť a pravdu brániť.“

masaryk stefanik 200Městské divadlo Zlín chtělo oslavit letošní významné výročí 100 let vzniku Československa originálně a velkolepě a také tak, aby se nejednalo o jednorázovou akci. Pustili se tedy do spolupráce s Divadlem Aréna Bratislava a za...

Film

Spolu s filmem vychází i kniha o Všech dobrých rodácích

200filmO co všechno se Národní filmový archiv, už nějakou dobu pod novým vedením, zasloužil? Hodlá zastavit letitý, mimořádně záslužný a svou informační šíří nenahraditelný časopis Filmový přehled, v posledním roce odsouzený živořit ve výhradně internetové podo...