Miloš Ševčík byl všestranný umělec nezaměnitelného výrazu

Miloš Ševčík byl všestranný umělec nezaměnitelného výrazu

Tisk

sevcik mizeni200Alšova jihočeská galerie představuje tvorbu Miloše Ševčíka, který se zapsal na české výtvarné scéně v šedesátých letech svými originálními přístupy v malbě i v tvorbě transparentních konceptuálních objektů. Výstava nazvaná Mizení je průřezem tvorbou Miloše Ševčíka od jeho počátků až k realizacím z posledních let autorova života. Jedná se o ojedinělý výstavní projekt, neboť v takovém rozsahu jeho dílo nebylo dosud prezentováno. Vernisáž proběhla ve čtvrtek, 26. října v 17 hodin.


Miloš Ševčík (1939, Klatovy – 2007, Praha) – malíř, kreslíř, grafik a sochař. Narodil se v Klatovech, v letech 1958 – 1964 studoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze (ateliér prof. Antonína Strnadela). Po svém absolutoriu se začal výrazně prosazovat jako originální grafik, který za svou tvorbu získal hned několik významných ocenění (v r. 1967 - 2. cenu za grafiku na prvním pražském Salonu, v r. 1968 – 1. cenu za grafiku na jihlavském Bienále grafiky, v r. 1969 - 3. cenu na druhém pražském Salonu). S uvolňováním politického ovzduší v 60. letech detekuje autor ve své tvorbě semiabstraktní polohy podobně jako Václav Boštík, Jaromír John nebo Michal Ranný. Právě ve spirituální křehkosti a minimálnímu sdělení v úsporné kresebné lince stojí Miloš Ševčík po boku Boštíka, v jehož abstraktní tvorbě se snaha o přiblížení a uchopení vesmírného dění rovněž uplatňuje. Období politické normalizace umělce paralyzuje a je z veřejného výtvarného života doslova vymazán. Na českou výtvarnou scénu se autor vrací až s počátkem devadesátých let.

sevcik mizeni2

„Z vyprávění rodiny vím, že autor byl přemýšlivý tichý introvert, který rád pracoval v samotě svého ateliéru, což ve vynucené přestávce 80. – 90. let, kdy došlo ke změně režimu, bylo i nutností. Živil sebe a rodinu jako propagační grafik u státních podniků,“ popisuje autora kurátorka výstavy Jolana Pastor. Výstava je bezpochyby velkorysým záměrem o připomínku tohoto výjimečného autora. Koncepce výstavy v prvním patře Wortnerova domu poukazuje na možné zdroje a blízkost tvorby Miloše Ševčíka s Josefem Šímou, Václavem Boštíkem či Karlem Malichem. „Návštěvníci se mohou těšit na obrazy staršího období 60. – 70. let, které nebyly dosud vystaveny či jen sporadicky v oné době před cca 40 – 50 lety a také na objekty zvané "bubliny", které byly vedle grafik v letech 1968 – 1969 zcela mimořádnými z důvodu použití experimentálního materiálu umaplexu na Sympoziu Artchemo v Pardubicích,“ doplňuje Jolana Pastor. V patře pak budou k vidění subtilní malby z posledních let autorova života, s nimiž je u veřejnosti znám především.

Autor je zastoupen v mnoha soukromých a veřejných sbírkách v ČR jako jsou Národní galerie v Praze, Galerie hlavního města Prahy, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem, GASK Kutná Hora, Galerie Benedikta Rejta v Lounech, Galerie výtvarného umění v Litoměřicích, Památník národního písemnictví v Praze, Muzeum umění v Olomouci a v zahraničí pak v Národní galerii v Rio de Janeiro v Brazílii.

sevcik mizeni

Výstavu budou moci návštěvníci zhlédnout do 7. ledna 2024.
Otevírací doba: denně, říjen 10:00 - 18:00, listopad – leden 9:00 - 17:00.

Wortnerův dům, U Černé věže 343/ 22, 370 01 České Budějovice.

Více informací: www.ajg.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Kaláb: „Na trojrozměrném graffiti i na sochách vůbec je nejdůležitější, aby byly pohledové ze všech stran. Jinými slovy, aby nevypadaly dobře jen z jednoho úhlu.“

jan kalab 200Přinášíme vám rozhovor s magistrem umění Janem Kalábem, kterého můžete znát také pod přezdívkami Splesh, Point či Cakes. Věnuje se graffiti, street artu a také velkoplošným obrazům ve městech. Taková díla můžete vidět napříkl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pokochejte se kouzelným Charisma

charisma 200Nakladatelství Presco Group vydalo jedenáctou knihu fotografa Adolfa Ziky. Ten se specializuje především na motosport, akty a portréty a tentokrát svou knihu a pozornost zaměřil na Charisma.

...

Literatura

Romantika jako řemen: Milenec ze snů

milenec ze snu 200V červnu potěšilo nakladatelství Ikar fanoušky světoznámé autorky romantických příběhů Sandry Brown, neboť vyšel její román Milenec ze snů. Jde o druhé vydání staršího příběhu z roku 1987, ale to na sentimentálním příběhu o lásce...

Divadlo

„Je to otázka estetiky – ta molekula je krásná“

elegance molekuly 200Třešničkou na dortu letošního ročníku festivalu Setkání Stretnutie bylo představení Elegance molekuly Dejvického divadla. Na to se těšil vyprodaný hlavní sál, kterým se nesla slavnostní atmosféra. Vše umocnil ještě krátký pro...

Film

Na začátku února vstoupí do kin životopisný snímek Spravedlnost pro Emmeta Tilla

Spravedlnost 200V srdceryvném příběhu podle scénáře Michaela Reillyho, Keitha Beauchampa a Chinonye Chukwu, která zároveň film režírovala, je hlavním aktérem čtrnáctiletý chlapec jménem Emmett Till, který byl usmrcen brutálním lynčováním za to, že v 50. l...