Milujte královnu Marii Terezii

Milujte královnu Marii Terezii

Tisk

milujte-kralovnu (2)Dostal se mi do rukou jedinečný historický román od protřelého slovenského prozaika, který má neskutečný vypravěčský talent. Anton Hykisch. Jeho historické romány mají opravdu šťávu. Knihu Milujte královnu znovu oprášilo a vydalo nakladatelství Host, poprvé spatřila světlo světa v roce 1984. Co čekat od této knihy a proč byste si ji měli přečíst?

Objevem Antona Hykische (*1932) jsem byla nadšená. Jeho knihy jsou napsané s opravdu velkou historickou znalostí, ale nejsou nijak jednoduché, ani na druhou stranu zase příliš suchopárné. Jsou prostě tak akorát.  Objemné bichle nabité silnými příběhy mnoha postav na pozadí skutečných a dobře popsaných historických událostí. Hykischovy knihy jsou vlastenecké, vstřícné k lidem a sociálním poměrům, s dokonalým popisem emocí a psychologie postav. Anton Hykisch je autor, který vypráví stylem, jako by v konkrétní době skutečně byl a všechno zažil. Jako by byl jednou z historických postav. Má schopnost dokonalého nacítění a jeho sloh je zcela perfektní. Jistě, cením i práci překladu do češtiny, ale slovenština a historické oblasti nám tolik blízké umožňují čtenáři velmi snadno proniknout do děje a prožívat osudy postav.

Kniha Milujte královnu začíná smrtí Marie Terezie, která sama popisuje své pocity na smrtelné posteli. Dále se děj vrací hodně zpět a přibližuje jak osudy panovnice a jejího muže, tak dalších postav, například Ignáce Kollára a mnoha významných historických osobností. Nechybí ani krásné milostné scény. Autor knihu napsal s veškerou vášní, která je cítit z každého jeho slova. Za svůj život vydal spoustu knih a věřím, že všechny jsou stejně vynikající jako tahle. Nakladatelství Host poslalo do světa také jeho romány Věřte císaři a Bezhlavý čas, o nichž ještě napíšu.

Chci vidět, jak přichází smrt. (Marie Terezie nemohla dýchat, myslela, že okna jsou přivřená, ale byla dokořán. Ztěžka se zvedla z křesla a potácela se k pohovce. Když na ni klesla, Josef se jí pokusil pomoci. „Vaše Veličenstvo, špatně se vám leží.“ — „Ne,“ odpověděla. „Dost dobře na to, abych umřela.“) Zaslechla jsem samu sebe. Po chvíli mě obestřelo bílo. Nekonečné plachty, krystalicky bílé stěny hrobky. Jsem tedy mrtva a přišel čas účtování. Kdo si co uchoval a co zůstává jen mně. Protože vládcové nejsou nikdy sami, i když se nám zdá, že jsou osamoceni. Tíží je vládnutí. Vládcové většinou neodpovídají za svou smrt, ale zpravidla odpovídají za smrt svých poddaných. Plných čtyřicet let a jeden měsíc jsem vládla milionům. Teď je konec. Jsem mrtva. Je to jen obměna věty: Budu souzena. Jak obstojím?

– ukázka z knihy

milujte-kralovnu

Název: Milujte královnu
Autor: Anton Hykisch
Nakladatelství: Host
Rok vydání: 2017
Počet stran: 592
Hodnocení: 100 %

https://www.hostbrno.cz/milujte-kralovnu/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

K současné kariéře Dagmar Peckové patří operní i činoherní divadlo, hudební projekty a samozřejmě festival Zlatá Pecka

dagmar peckova200Vždycky tvrdě pracovala, což se projevilo už na začátku její kariéry, kdy proměnila své šance za mnohaletou mezinárodní kariéru. Talent, intelekt, ale také dřina a pokora, to už jaksi patří k pěvkyni Dagmar Peckové léta. A i když má...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Dějiny jako předmět neutuchajícího bádání

dejiny idealni panovnikTéměř současně vydalo Nakladatelství Lidové noviny dvě publikace zasvěcené historii - jednak kolektivně psané Základní problémy studia raného novověku, jednak Ideálního panovníka česk...

Z archivu...


Literatura

Romantické duše a pejskaři, pozor! Je tu Útěk na venkov

utek na venkov200V květnu vyšel u nakladatelství Cosmopolis další úžasný díl z až pohádkové série Romantické útěky od úspěšné autorky Julie Caplinové. Tentokrát se v knize Útěk na venkov zaměříme na lásku jak člověčí, tak i lásku k nejlepším přátelům ...

Divadlo

Posté a naposledy. Divadlo RePublika uvede poslední reprízu úspěšného satirického divadelního představení Boss Babiš

boss babis200Přežilo politické zákazy, přežilo pandemii Covidu, kdy nejen divadla nemohla hrát. Nyní satirické divadelní představení Boss Babiš, se kterým Divadlo RePublika projelo celou Českou republiku, uvede 18. května od 19:30 hodin v divadelním sále kl...

Film

Co přinesou ozvěny Febiofestu ve Zlíně

febiofest 200V tomto článku bychom vás rádi informovali, na jaké filmy můžete vyrazit od 15. do 17. dubna do zlínského Golen Apple Cinema v rámci regionálních ozvěn Febiofestu.

...