Ploština se těší zájmu veřejnosti

Ploština se těší zájmu veřejnosti

Tisk

Plostina200Podobně jako řada jiných destinací, i národní kulturní památka Ploština hodnotí uplynulou prázdninovou sezónu. Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně, které je správcem Ploštiny, může být spokojeno, protože zájem o tento obnovený bod na turistických mapách byl mimořádný.

 

NKP Ploština připomíná tragické události 2. světové války, při nichž zemřelo rukou nacistů 28 osob a zdejší vesnice byla vypálena. Poválečný areál zahrnující památník obětem, kapli, expozici a amfiteátr čekal na obnovu dlouhá desetiletí. Léta plánování a různých záměrů ukončila rozsáhlá rekonstrukce a vybudování velkorysého návštěvnického centra s moderní expozicí, které se otevřely veřejnosti v dubnu letošního roku.

„S koncem prázdnin můžeme konstatovat, že letní sezóna splnila naše očekávání,“ říká Radka Brtišová, vedoucí střediska Ploština. „Evidujeme přes osm tisíc fyzických návštěvníků, což je na místo s ne právě oddechovou tematikou příjemným překvapením.“ Zároveň dodává: „Potěšilo nás, že si Ploštinu často zvolily za cíl rodiny s dětmi, střídaly se tu ale návštěvy všech věkových skupin.“

plostina1

Mezi zvlášť milé návštěvy lze nepochybně zařadit Anitu Moravec Gard, vnučku generála Moravce, nebo Vlastu Tkadlecovou, neteř Josefa Valčíka. Díky nim a díky stovkám dalších, kteří navštívili expozice Tragédie na Ploštině a Nová Ploština, čteme ze stránek návštěvní knihy, z emailů či facebooku spoustu vzkazů, v drtivé většině pozitivních. „Děkujeme za silný zážitek – Fantasticky pojaté – Děsivé, ale pravdivé, nádherně zpracované – Dechberoucí… slzička nejedna ukápla – Je důležité nezapomínat!“

Konec prázdnin ale rozhodně neznamená pro pracovníky NKP Ploština konec práce. „Od září začneme nově nabízet také lektorské programy pro školy,“ říká ředitel Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně Pavel Hrubec, jehož doplnila Zuzana Fišerová, radní Zlínského kraje pro školství a kulturu: „Záměr přivést na Ploštinu děti a mládež byl jedním z pilířů celého projektu,“ řekla. „Všichni cítíme, že je třeba stále a s ještě větší naléhavostí poukazovat na hrůzy, které skutečná válka – ne ta na počítači – umí.“

plostina2

Komplex na Ploštině nabízí kromě silného historického příběhu také příjemné zázemí, které lze přizpůsobit potřebám zmíněných lektorských programů, ale i seminářů a konferencí. I to je jedna z cest, jak udržet do budoucna Ploštinu živou a zajímavou.

Více informací: www.muzeum-zlin.cz/plostina


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Yvona Žertová

yvon 200V říjnu letošního roku načne režisérka Yvona Žertová jedenáctý rok s Toboganem. Zdalipak oslavili s moderátorem Alešem Cibulkou své desetiletí? I na to jsme se paní režisérky zeptali.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Konference otevřela diskusi o kulturním dědictví a edukaci

pama200Koncem září zorganizovalo územní odborné pracoviště NPÚ v Telči mezinárodní konferenci na téma Edukace jako cesta ke zkvalitňování péče o kulturní dědictví. Konferenci pořádaly Národní památkový ústav, Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze a Peda...

Z archivu...


Literatura

Pod svícnem tma je příběhem hrdinství za druhé světové války

Neumann Pod svicnem wPod svícnem tma je netradiční vyprávění Ariany Neumann o holocaustu a životu jedné špatným osudem stíhané rodiny. Nabízí opravdu velice silný příběh plný hrdinství, ale i vyrovnávání se s minulostí.

...

Divadlo

Listopadová D21

divadlo 21Divadlo D21 má v posledních dnech skutečně napilno. Blíží se premiéra Gulliverových cest, listopadový program je nabitý a stále roste obliba tohoto koutku divadelní kultury známého i jako divadlo Malé Vinoh...

Film

Film o Michalu Marošim se blíží dokončení, autoři prosí o podporu na střih a propagaci

marosi 200Film o českém bikerovi Michalu Marošim se už blíží do cílové rovinky, ale k dokončení mu pořád ještě chybí desítky, možná stovky hodin práce. Autoři se nyní obracejí na veřejnost s žádostí o podporu.

...