Kalendárium 24. – 26. května 2013: Vyzkoušejte si své šikovné ručičky na řemeslech našich předků

Kalendárium 24. – 26. května 2013: Vyzkoušejte si své šikovné ručičky na řemeslech našich předků

Tisk

kalendarium 1 jizda kralu 200Chcete si vyzkoušet nějaké řemeslo našich dávných předků opravdu na vlastní kůži? Pokud ano, tento týden k tomu budete více příležitostí. Určitě mi potom dáte za pravdu, že naši předkové byli šikovnější než my, kteří jsme už dávno zlenivěli u klávesnic počítačů. Takže zkoušejte, ale opatrně. A dejte si pozor, abyste vaše zhýčkané ručičky nepřišly k úhoně!

 

24. – 26. května 2013 se můžete vydat do Vlčnova na Uherskohradišťsku, kde se bude konat tradiční Jízda králů. Uvidíte, jak si předávají vládu králové. Spatříte samozřejmě i jejich královskou družinu a krojovaný průvod. Veselit se můžete ve Vlčnovských búdách. Jízda králů byla v roce 2011 zapsána do kulturního nehmotného dědictví UNESCO. Po původu tohoto obřadu pátrají etnografové už od 19. století, ale zatím přesný okamžik vzniku neodhalili. Uvidíte i regionální kolo soutěže tanečníků verbuňku, výrobu růžiček na výzdobu koní, řezbáře, vyšívačky, strojení koně a spoustu dalšího.
Kdy a kde: 24. – 26. května 2013, Vlčnov, Uherskohradišťsko

kalendarium 1 jizda kralu

Milovníci horáckých souborů si přijdou na své 24. května 2013 ve Světlé nad Sázavou, kde se na zámku bude konat největší setkání horáckých souborů Horácko zpívá a tančí. Hlavním posláním festivalu je podporovat a rozvíjet folklorní tradice na Horácku. Letos přijede deset souborů. Uvidíte i unikátní Maškary ze Studnice u Hlinska. Chybět nebude ani doprovodný řemeslný jarmark. Zástupci souborů se setkají se starostkou města.
Kdy a kde: 24. května 2013, Světlá nad Sázavou

kalendarium horacko 2 zpiva

Pokud máte zvídavé děti, vyrazte s nimi 25. května 2013 do skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm na akci nazvanou Slabikář devatera řemesel. V dřevěném městečku si velcí i malí šikulové budou moci vyzkoušet nejrůznější řemesla, třeba točení na pravém hrnčířském kruhu, předení na kolovrátku nebo tkaní na tkalcovském stavu. Co si budete moci vyrobit? Voskové svíčky, hadrovou panenku, papírovou dekoraci, namalovat si obrázek na dřevo nebo si vyzkoušet batikování. Ve všem vám budou pomáhat na slovo vzatí odborníci a řemeslníci, takže se nemusíte ničeho bát. Děti čeká divadelní pohádka a zahrají si různé hry.
Kdy a kde: 25. května 2013, Rožnov pod Radhoštěm

Chystáte se letos do lázní? Učarovalo vám nicnedělání ve vířivé koupeli a chcete se alespoň jednou za rok nechat hýčkat jako princezny a princové? Potom se můžete na takový týden péče o sebe nechat pro začátek alespoň příjemně navnadit a ve dnech 24. – 26. května 2013 navštívit Zahájení lázeňské sezóny v Jáchymově na Karlovarsku. Městské slavnosti jsou spojené s otevíráním brány Krušných hor. Otevírat a světit se budou prameny. Tentokrát se můžeme těšit na zahájení sezóny uspořádané v duchu divokého západu, takže příznivci Vinnetoua a jeho rudých bratrů by tu neměli chybět.
Kdy a kde: 25. – 26. května 2013, Jáchymov

kalendarium 3 jachymov

Oblíbili jste si living history? Pak byste neměli 25. – 26. května 2013 vynechat Festival vojenské historie na hradě Helfštýn na Přerovsku. Čeká na vás více než pestrá přehlídka skupin zabývajících se historickým šermem, a to z různých období vojenských dějin. Těšit se můžete na opravdové show living history a samozřejmě hrad, který se na dva dny promění v opravdivý vojenský tábor. Uvidíte gladiátory, rytíře, šermíře, mušketýry, četníky, ale i kejklíře a tanečnice. Bojovat mečem se sice bude o sto šest, ale ztráty na životech naštěstí nebudou.
Kdy a kde: 25. – 26. května 2013, hrad Helfštýn

kalendarium 4 helfstyn

Nedáte dopustit na chleba namazaný máslem a čerstvým medem? Sladíte si čaj medem a bez téhle sladké pochoutky se neobejdete? Potom je jako pro vás stvořené Medobraní, které se od 25. do 26. května 2013 bude konat v Pardubicích, respektive pod Kunětickou horou. V Perníkové chaloupce se bude všechno točit kolem medu. Při programu připraveném ve spolupráci s rodinou včelaře Josefa Vlacha se v nové expozici nazvané Medárium budete se moci seznámit s tím, jak se odebírá med v plástech přímo ze včelích úlů a také jak se med vytáčí. Koupit si budete moci med, medovinu, svíčky ze včelího vosku, propolis, zkrátka všechno, co má něco společného s medem.
Kdy a kde: 25. – 26. května 2013, 9 -17 hodin, Pardubice

Do jihomoravské Strážnice se 26. května 2013 budete moci přijet podívat na pořad Řemesla našich předků a vychutnat si ukázky tradičního života na vesnici. Strážnické muzeum oživí ukázky nejrůznějších řemesel, která kdysi bývala na vesnicích i ve městech běžná, ale dnes už jsou téměř zapomenutá. Pro ty, kteří si chtějí vyzkoušet různé postupy na vlastní kůži, jsou připraveny tvůrčí dílny. Letos je hlavním tématem zpracování dřeva a hlíny. Program zpestří vystoupení souboru Dúbrava z Dubňan.
Kdy a kde: 26. května 2013, Strážnice

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sami si vytvárame svojich nepriateľov cez svoju pasivitu

iv 200V kníhkupectve Panta Rhei v Bratislave 8. septembra pokrstil knihu Štěstí na míru český motivátor a autor bestsellerov o osobnostnom rozvoji Ivo Toman. Slovensko mu je dôverne známe, keďže na ňom vyštudoval ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Téma stále přitažlivé: husitství a husité

husite perexPetr Čornej (*1951) patří mezi naše nejznámější historiky, kteří se zabývají českým středověkem, především dobou husitskou. Zaměřuje se tedy především na první půli 15. století. Samostatně vydal řadu knih, na dalších spolupracoval. Jeho studie ...

Z archivu...


Literatura

Je tu nová série nejen o technologiích

zlomeny genius 200Zlomený génius je prvním dílem z cyklu knih s Willem Parkerem od Drewa Murraye. Pokud vás zajímají technologie a láká netradiční prostředí, určitě se do knihy pusťte.

 

...

Divadlo

Kateřina Tučková připomíná osud Vítězslavy Kaprálové

vitka200Od románové tvorby si Kateřina Tučková „odskočila" k divadlu a brněnský Host nedávno vydal knižně její scénář ke hře Vitka, uvedenou brněnským Divadlem Husa na provázku. Které  jiné město u nás by také mělo inscenovat osud brněnské rodačky Vítězslavy Kaprálové, jejíž hudebn...

Film

Michal David dokončil film

david perexČeský hitmaker Michal David, ktorý bude mať tento rok posledné dva koncerty nakrúcal film Decibely lásky. Do kín sa dostane vo februári 2016. Fanúšikovia si ho môžu ešte tento rok vychutnať na posledných predstaveniach sprevádzaných svetelnou šou ...