Skleněné figurky pana Sobotky jsou jako z říše snů

Skleněné figurky pana Sobotky jsou jako z říše snů

Tisk

sklo sobotka perex uprPan Karel Sobotka se stal Živnostníkem roku 2013. Již bezmála 40 let vyrábí v Těpeřích u Železného Brodu foukané figurky z barevného skla. Spolu s ním nahlédneme do tajů výroby, která již pomalu upadá v zapomnění a sami zjistíte, že titul jemu udělený získal právem.

 

Pane Sobotko, první otázka je prostá: jak se máte a co tvoří vaši náplň posledních dní?
Nyní se mám velice dobře. Užívám si titulu Živnostník roku 2013, ale neodpočívám. Předvádím výrobu do posledních dní tohoto roku. Byl jsem na několika výstavách, vrátil jsem se z Polska a nyní budu dělat v Jablonci nad Nisou v muzeu. 

Oslovili jsme vás, protože se zabýváte výrobou velmi zajímavých artefaktů - skleněných figurek. Jak jste si k nim našel cestu?
Bylo to vcelku jednoduché. V patnácti letech jsem se rozhodl a vydržel jsem u tohoto překrásného řemesla dodnes. Příští rok to bude čtyřicet let. 

Od roku 1990 pracujete jako živnostník – je to práce, která vás uživí? A bylo to vždy růžové nebo jste měl i nějaké horší období?
Ano. Zatím mě to uživí. Ze začátku to bylo dobré, velice dobré. Ale s postupem času, s otevíráním se světu, Evropě a asijskému zboží (velice nekalé konkurenci) to začalo pokulhávat. Tak jako i v jiných odvětvích. Nyní jsem zvědav na to, co vymyslí nová vládní koalice. Jak to myslí s živnostníky. Jestli chtějí abychom se živili, či rozšířili řady na pracovních úřadech. 

Můžete popsat proces výroby nějakého skleněného zvířátka? Co je pro vás při výrobě figurek nejdůležitější?
Popis je jednoduchý – nahřát , fouknout a je to hotové. No ještě si s tím žhavým sklem trochu pohrát. Odkazuji na video

{youtube}J1OCdsSk86E{/youtube}

Kde berete inspiraci a podle čeho volíte, co zrovna vyrobíte?
Inspirace přichází s přáním zákazníka. Každá nová prosba o něco nového, co jsem ještě nedělal, je výzva. A musím se snažit. Vyrábím tedy podle objednávek. 

Máte nějakou figurku, která je vaše oblíbená? Srdcová? 
No...velké panny. Začal jsem je dělat asi tak po dvacetileté praxi. Dokáži je fouknout až k osmdesáti centimetrům. Stromy až metrové. 

Jistě pracujete také s barvami, tak se chci zeptat, jaká barva je vaše oblíbená?
To je jednoduché. Červená, rubínová barva. Je to překrásně čisté, zářivé, sklo. Nejvíce výrobkú je z tohoto materiálu. 

Co když uděláte někde chybu? Jde opravit nebo vznikl zmetek, který putuje do koše? 
Chyba se velice tvrdě trestá. Opravovat nejde. A kdyby, tak by to bylo vidět, to nejde. 

Co je celkově na vaší práci to nejtěžší?
V dnešní nelehké době se po tolika letech stále uživit. 

skloSobotka1 kolaz

Kde nejčastěji prezentujete vaši práci? Co bylo v tomto směru vaším největším oceněním?
Snažím se prezentovat na různých výstavách, na sklářských a řemeslných akcích, kde výrobu současně předvádím. Největší ocenění je bezesporu nedávné vítězství - Živnostník roku 2013.  Ale cením si i jiných úspěchů. Třeba loňské druhé místo na řemeslné výstavě v Polsku, bylo to ze čtyř stovek zůčastněných. Mohu používat značku Český výrobek a je mi propůjčena značka Regionální produkt Český ráj. 

Děláte i figurky na zakázku? Přímo na přání zákazníka? Souvisí s tím nějaká unikátní žádost? 
Na zakázku je to nejpříjemnější. Je to něco nového a většinou neopakovatelného. Zákazník má tedy skutečnou originalitu. Naposledy zde byl zákazník, pro kterého jsem dělal knírače. Celou dobu seděl a díval se, jak se jeho miláček rodí ze skla. Po dvou hodinách odcházel spokojen, sám to řekl. Na nějaké unikáty bych také vzpomenul, nejspíše z říše erotiky. 

Vnímáte nějaké trendy v oblasti skleněných výrobků?
Já bych spíše řekl že převládá klasika. Železnobrodské foukané volavky, či jiné ptactvo, nebo zvířectvo. Ale moderna dnes musí jíti ruku v ruce s onou klasikou. 

skloSobotka kolaz

Kolem jakých částek se pohybuje průměrná cena za figurku? Je to přímo úměrné odvedené práci?
Průměr by mohl být někde pod hranicí dvou set korun. Ale malé figurky jsou od osmdesáti korun až po velké stromy třeba za čtyři tisíce. Je to, a musí to být, podle pracnosti. 

Na závěr se zeptám, co máte v plánu do budoucna?
Ve svém věku již nemám velké plány. Ty doby kdy jsme cinkali klíčemi a mysleli jsme si cosi, ty jsou dávno a nanávratně pryč. Chci se ve zdraví dožít důchodu a stále dělat.

sklo sobotka

Zdroj foto: Karel Sobotka, strom a jelen: Miroslav Rendl


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aleš Prager: „Když jsem vstoupil do knižního světa, všichni z oboru říkali, že je to běh na dlouho trať – tak běžím. “

ales pragerLetos na jaře jste si na webu K21 mohli přečíst rozhovor "Kniha, kterou má cenu číst" se začínajícím táborským spisovatelem Alešem Pragerem. A protože je Aleš ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jaká byla mentalita a zvyky lidí ve středověku?

kodex perexUž dávno netvoří dějiny jen popis vnějších událostí, historici přestali upřednostňovat jen činy věhlasných osobností, ať již nadaných jakýmikoli přednostmi. Dnes více přitahuje myšlenkový obzor vzdálených časů, nejčastěji se vyskytuje snaha zmapovat...

Z archivu...


Literatura

Nový román Andělský prach: „Peter Pan“ zasazený do skličující reality

big andelsky-prach-CjI-496421 (2)

Petru je dítě žijící s dalšími dětmi. Nechce vyrůst. Na ostrově, kde chlapci žijí, panuje mystická atmosféra – není tu úplně nezvyklé vidět ve vodě třeba takovou mořs...

Divadlo

Elita národa včera, dnes a zítra
ElityDoba se mění, ale lidé zůstávají stejní. Tento sociální jev má svou kladnou i zápornou stránku. Jestliže se ale v postkomunistických zemích objevují na vysokých společenských pozicích osoby spjaté s nechvalnou činností pro minulý režim, je tento úkaz silně...

Film

Nový díl Hunger Games je prequelem původní série

Hunger Games200Nový přírůstek v sérii Hunger Games nese podtitul Balada o ptácích a hadech a odehrává se více jak 60 let před posledním dílem, díky čemuž mohou diváci poznat trochu z minulosti Corionaluse Snowa, budoucího ředitele Panemu. Ten jako mla...