Historie povodní v Praze - minulost a současnost velké vody v Praze

Historie povodní v Praze - minulost a současnost velké vody v Praze

Tisk

povodne perexMuzeum hlavního města Prahy pořádá do 19. října 2014 v hlavní budově muzea, ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy a Správou služeb Hlavního města Prahy, výstavu Historie povodní v Praze. V rámci výstavy je prezentován bohatý ikonografický materiál.

 
 

Návštěvník se dozví zajímavé informace o ochraně před povodněmi v minulosti a uvidí fotodokumentaci povodní z let 2002 a 2013. Zvýšená hladina Vltavy a jejích přítoků ohrožovala pražské ulice a jejich obyvatele každoročně, v některých obdobích více, v jiných méně. Pražané s povodňovým nebezpečím počítali; i tak ale voda přinášela do pražského prostoru zkázu a utrpení.

povodne

Dvacáté století bylo v tomto ohledu pro Prahu, stejně jako většinu Čech, celkem milosrdné; velký zlom přišel s velkou povodní roku 2002. Naděje, že tato povodeň byla nadlouho dobu poslední, se ovšem nenaplnila. Přišla další velká voda roku 2013, tentokrát způsobená zejména rozlitím menších přítoků velkých řek.

povodne2

Prezentován je především bohatý ikonografický materiál ze sbírek muzea, jiných institucí i od soukromníků. Vystavena je reprodukce záznamu o nejstarší pražské povodni v roce 1118, vyobrazení neštěstí při velké vodě v roce 1591.

povodne1

Obrazová dokumentace velkých povodní začíná grafickými listy zobrazujícími velkou zimní povodeň v roce 1784, kdy byl poškozen Karlův most, velké místo je věnováno nejstarším fotografiím povodní let 1872 a 1890, prezentována je i rozsáhlá obrazová dokumentace k povodni roku 1940. Na leteckých fotografiích si návštěvníci mohou připomenout pražskou velkou vodu v roce 2002 a i tu poslední z roku 2013. Část výstavy připomíná způsoby ochrany před velkou vodou v minulosti i nyní.

www.muzeumprahy.cz

Ctibor Čejpa, podle podkladů Muzea hlavního města Prahy


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lepší odměnu za svou práci, než že někoho rozesměju, si nedovedu představit

Lucie HřebečskáPsaní se věnuje odmala, zaznamenávala si črty, scény, nálady a taky si psala deník. Nedávno přišel zlom a začala psát delší texty s cílem nabídnout je i světu kolem, nejen sobě. Začala své literární práce posílat do různých soutěží a uspěla. A letos vyhrála Lucie Hřebe...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Dvě nové knihy z Karolina - minulost stále promlouvá k dnešku

KarolinumNakladatelství Karolinum vydalo dva odborné svazky sepsané zasloužilými českými historiky. Prvním je MIROSLAV HROCH, jenž se zanedlouho oslaví devadesáté narozeniny, druhým FRANTIŠEK ŠMAHEL, jenž by se této magické hranice měl dotknout o dva roky pozdě...

Z archivu...


Literatura

Jak se žabožrout naučil pít čaj o páté

zajatec obalStalo se vám někdy, že jste museli opustit rodnou hroudu a přesídlit do úplně cizího prostředí? A co teprve když jste hrdý Francouz a svůj nový domov musíte najít ve věčně sychravé a konzervativní Anglii. Tento proces domestikace líčí s humor...

Divadlo

Unikátní akce: Festival Tanec Ostrava

festival tanec ostravaLetos se již po 12. uskuteční jediná přehlídka soudobého tance, fyzického a pohybového divadla v Ostravě. Unikátní akce zve příznivce ladného i nekonvenčního umění, kde schopnost ‚čtení mezi řádky‘ je více než vítanou. O čem, že j...

Film

Před šedesáti lety tragicky zahynul herec James Dean, rebel bez příčiny

james dean 200Ve svých rolích představoval James Dean (+24) mladíky, kteří se bouří proti konvencím a prudérním rodičům. V soukromí prudil své okolí divokým životem, arogancí a nespoutanou bisexualitou. Ne všechny si totiž připustil k tělu, vybíral si, al...