Hypnotizující Amparo Sánchez

Hypnotizující Amparo Sánchez

Tisk

Amparo perexAmparo Sanchez se svou kapelou přenesla ve středu 11. února návštěvníky paláce Akropolis svou hudbou do barevných exotických dálek plných latinských energických tónů. Představila pražskému publiku své aktuální album Espíritu del Sol. Věřím, že ne jenom mě dokázala očarovat svým projevem hned napoprvé.

 


Plakáty na koncert Amparo jste mohli vidět snad všude po Praze a moje zvědavost se každým dnem zvyšovala. Do Prahy se Amparo zastavila v rámci turné ke svému třetímu sólovému albu Espíritu del Sol. Předcházely mu Alma de Cantaora (2012) a Tuscon-Habana (2010). Na posledním albu spolupracuje mnoho instrumentalistů, na turné však Amparo vyrazila pouze se čtyřmi hudebníky (chybějí třeba housle, harmonika, klavír nebo velká sekce dechů), což ale na kvalitě zvuku nijak neubíralo a skladby obstály i v těchto aranžích.

Akropolis, tak akorát zaplněné, přivítalo Amparo poměrně chladně, kapela se tím ale nenechala nijak rozhodit a hrála od začátku do posledního tónu naplno. Po první skladbě nás Amparo vítá a omlouvá se za to, že nebude dnes tančit, jelikož si poranila nohu, nicméně nás vyzývá, abychom taneční složku tvořili my přítomní. Hudba Amparo nám však nedala ani jinou možnost, než se neustále vlnit v rytmu a vychutnávat si španělské melodie.

Amparo

Nejdříve s námi zpěvačka komunikovala v angličtině, ale v hledišti se sešlo spoustu španělsky mluvících posluchačů, přešla tedy ke svému rodnému jazyku. Z nového alba vybírala na koncert spíše skladby rychlejšího tempa (Espirítu del Sol obsahuje 12 skladeb, půl na půl namixované balady a písně tanečnějšího charakteru). Amparo sedí na židli, v ruce drží svou kytaru a přesto z ní vyzařuje neuvěřitelný sex-appeal.

Flegria, v jejímž textu se objevuje název aktuálního alba, Cuarteto en Paris nebo strhující Hermosa je jen krátkým výčtem skladeb, které jsme si užívali. Mi Gitana je tak návyková, že jsem si ji zpívám ještě teď. Na živo jsou písně ještě tak o tři sta procent živelnější.

Pánové z kapely nezůstávají nijak při zdi, ale dávají do své hry všechno, doprovázejí Amparo i zpěvem. Kubánský trumpetista Jose Alberto Varona Saavedra tančí sambu a podmaňuje si přítomné ženy, skvěle s nimi komunikuje na dálku.

Při písni In the night (En la Noche) už zpívá a tančí opravdu každý. Rytmická sekce s Jordi Mestresem (kontrabas) a Ricardem Parerou (bicí) je ve víru tance s námi a zpívají z plných plic. Na řadu přichází i pomalejší emotivní kousky jako Corazon de la realidad z předchozího alba, nebo nejnovější Luce en el mar. Při La Cuente Atras si s námi pohrává kytarista Willy Fuega. Nemůžu se ubránit dojmu, že pár taktů je stejných jako Romano Hip hop od Gypsy CZ.

Charismatická kapela ve skvělém rozpoložení, výborní muzikanti. Koncert nelze hodnotit hůř než, že to byl perfektní zážitek. Životní baterie v nevlídném zimním počasí dobité. Snad brzy na shledanou!

Amparo Sanchéz
Kdy: 11. 2. 2015
Kde: Palác Akropolis/Praha

Hodnocení: 100 %

( 2 hlasů )

Zdroj foto autorka, www.palacakropolis.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Temperamentní tango na nádvoří historického pivovaru v Dalešicích

Quintet perexMezinárodní hudební festival Petra Dvorského nabídne ve svém jubilejním 20. ročníku svým posluchačům temperamentní tango. Abychom se o tangu a jeho protagonistech z Escualo Quintetu dověděli více, položili jsme několik otázek Jakubovi Jedl...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Nemáte kamaráda? Vymyslete si ho!

Pameti kamarada 200Jak na to vám ukáže kniha Paměti imaginárního kamaráda. Osmiletý Max sice s nikým moc nemluví, dokonce ani s rodiči, žije si ve vlastním světě, zdá se však, že kamaráda má. Jmenuje se Budo a kromě Maxe ho nikdo jiný nevidí. Stvoři...

Divadlo

Moravské divadlo Olomouc uvede v dubnové premiéře muzikálový evergreen Sugar

sugar200Sugar – to je světoznámý muzikál, který vznikl podle scénáře k legendární filmové komedii Někdo to rád horké. Co všechno se může stát, když si dva muzikanti hrají s gangstery na schovávanou. V pátek 12. dubna ji uvede v premiéře Moravské divadlo Olomouc.<...

Film

Rychle, zběsile a tentokrát i smutně

Rychle a zbesile 200Šílenci na kolech jsou zpět. Již sedmý díl populární série Rychle a zběsile vstoupí zanedlouho do českých kin. Stojí za návštěvu nebo jen přežívá díky předchozím dílům?

 

...