Orden Ogan – poctivý německý power metal

Orden Ogan – poctivý německý power metal

Tisk

orden200Němečtí metalisté Orden Ogan nedávno navštívili společně s Hammerfall Prahu, aby jí předvedli kousky z nového alba s názvem Ravenhead. Toto album vyšlo v půlce ledna a posluchačům přináší 11 skladeb. Jakých? To vám poodhalí tato recenze.

 

 

Orden Ogan hrají power folk metal s různými progresivními a moderními prvky. Patrná je i inspirace Blind Guardian nebo Running Wild. Kapelu založili v roce 1996 bubeník Sebastian Grütling a zpěvák a kytarista Sebastian Levermann. Ten je výraznou tváří i hlasem Orden Ogan dodnes. Doplňuje jej kytarista Tobin Kersting, basák Niels Löffler a bubeník Dirk Meyer-Berhorn. Za sebou mají kluci 4 dema a pět řadových desek – Testamonium A.D (2004), Vale (2008), Easton Hope (2010), To the End (2012) a aktuální Ravenhead.

Hudba Orden Ogan je hodně svižná a rázná, ale osvědčí se i jako pohodová hudba ke chvílím, kdy nemusíte a ani nechcete nad ničím přemýšlet. Rychlé kytary a hymnické zpěvy vás uhranou, ale neohrají se.

Úvodní Intro si na nic nehraje a jen nechává posluchače naladit se na jakousi fantasy vlnu, na ten svět ze zeleného ponurého okolí, které najdete na přebalu alba. Na něj navazuje píseň Ravenhead, která je pro mě velkým zklamáním. Jen čerpá z úspěchu výborné písně The Things We Believe In z předchozí desky To the End. Její ústřední motiv se nachází jak v intru, tak dále v celé písni, a nechápu, proč se měli Orden Ogan potřebu takhle vykrádat, když jinak dokazují, že umí napsat dobrou píseň. Další píseň je singlovka F.E.V.E.R, ve které Sebastian ´Seeb´ Levermann přesvědčivě zpívá o horečce, která krade život.

Na albu si můžete vychutnat zpěv dvou hostů – Chrise Boltendahla z Grave Digger a Joacima Canse ze švédských Hammerfall. Chris si zazpíval v songu Here At The End Of The World a povýšil tuto rychlou záležitost ještě na vyšší úroveň. Jeho zpěv se s chorály Orden Ogan skvěle doplňuje a zaručeně jej nepřeslechnete.  Sorrow Is Your Tale je pěkně nalinkovaná píseň, která hlavu ani nohy nenechá v klidu, ale Joacim se v ní docela ztrácí – má malý prostor a nedává mu to možnost vyniknout.

Co se týče zbytku desky, příjemně ubíhá bez nějakých větších výkyvů a zázraků. Příjemným zpestřením je ještě kousek Evil Likes In Every Man s jednoduchým začátkem, který člověka chytne, a pak se to celé rozjede v pěknou řežbu. Naživo tohle bude určitě výborné, a to nejen proto, že se melodie opět dokáže zarýt do hlavy.

Ravenhead není špatné album, ale nepřineslo pro mě nic překvapivého. Ráda si ho znovu pustím, ale čekala jsem ještě trochu víc.

orden

 

Ravenhead
Interpret: Orden Ogan
Žánr: power/folk metal
Skladby: Orden Ogan, Ravenhead, F.E.V.E.R , The Lake, Evil Lies In Every Man, Here At The End Of The World, A Reason To Give, Deaf Among The Blind, Sorrow Is Your Tale, In Grief And Chains
Too Soon  
Stopáž: 57:56
Vydavatelství: AFM Records
Hodnocení: 65 %                

Zdroj foto: Orden Ogan


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kamila Nováková: Jako správní nomádi jsme chtěli mít co nejvíce zvířat a pastvin

kovbojky obalkaNedávno vyšla kniha Kamily Novákové Co by se kovbojkám stávat nemělo. Kniha je nejen o chovu koní, o lidských a zvířecích dobrácích i potvorách, o krásách přírody v Jeseníkách, o nezaměnitelném kouzlu života v těchto horách,...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Simpsonovi vyrážejí na cestu, tak pojeďte s nimi!

simpsonovi200Komiksové nakladatelství Crew nám každý měsíc přináší pravidelnou dávku žlutého šílenství v podobě komiksového magazínu Bart Simpson. Nicméně v listopadu přibyla do knihovničky příběhů o Simpsonovic rodince sebrané příběhy pod názvem Simpsonov...

Divadlo

Komedie Poslední ze žhavých milenců se Simonou Stašovou má za sebou skoro 12 sezón

posledni ze zhavych milencu 200Komedie Poslední ze žhavých milenců, patří mezi nejúspěšnější díla známého amerického autora Neila Simona. Řadu sezón se těšila velké divácké přízni na Broadwayi. Skvělá je již svým námětem a přímo dokonalá dí...

Film

Lon Chaney – muž tisíce tváří

lon chaneyPrvního dubna uplyne 129 let od narození filmového herce Lona Chaneyho – muže, jenž byl průkopníkem v oblasti hororu a hrůzy. Byl to právě on, kdo uvedl horor do americké kinematografie. Svět ho znal pod vyst...